Διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα θάνατοι (88), εισαγωγές (553), διασωληνωμένοι (683)...

Οι σκληροί δείκτες οδήγησαν σε παράταση των μέτρων για την πανδημία

Ομόφωνη η απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων • Αυξητική η τάση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων

NEOI DIASKEDASH

• Η σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων στην «περιοχή» των 20.000, κυρίως όμως η σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα των «σκληρών» δεικτών (θανάτων, εισαγωγών σε νοσοκομεία, διασωληνωμένων), οδήγησε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να προτείνει και την Κυβέρνηση να το αποδεχθεί, την παράταση για μια ακόμη εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και μετά την πρώτη παράταση που είχε δοθεί κανονικά θα έληγαν τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία συνεδρίασε χθες και εξέτασε τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα ομόφωνα εισηγήθηκε την παράταση για μια εβδομάδα των μέτρων.

«Μονόδρομος» η παράταση
Η απόφαση ουσιαστικά ήταν μονόδρομος μετά και τα χθεσινά στοιχεία που είχε στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ: Οι θάνατοι διατηρούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο 88, με τη χώρα μας να βρίσκεται σε αναλογία στις πρώτες θέσεις της λίστας ανά 100.000 κατοίκων. Οι διασωληνωμένοι ήταν 683, ήτοι αυξημένοι κατά 10 σε σχέση με την Τρίτη, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 553, αυξημένες κατά 16,42% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα αναφοράς. Το σύνολο των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες ήταν 20.107, εκ των οποίων τα 592 προέρχονται από την Ήπειρο, τα οποία κατανέμονται ως εξής: Ιωάννινα 332, Άρτα 131, Πρέβεζα 66, Θεσπρωτία 33. Το ποσοστό θετικότητας της τελευταίας εβδομάδας ανήλθε σε 2,76% με το Νομό Ιωαννίνων να υπερβαίνει το μέσο όρο έχοντας ποσοστό 3,08%.

Πιέζονται τα νοσοκομεία
Η πίεση στα νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι μεγάλη, καθώς οι ΜΕΘ – Covid έχουν πληρότητα πάνω από 90%. Ανάλογη (αυξητική) πίεση δέχονται και τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, στα οποία νοσηλεύονται (χωρίς να υπολογίζονται τυχόν χθεσινοβραδινές εισαγωγές) 83 ασθενείς, 18 από τους οποίους στις ΜΕΘ (14 στο Πανεπιστημιακό - 4 στο «Χατζηκώστα» σύμφωνα με πληροφορίες). Επίσης στην Παιδιατρική νοσηλεύονται και τρία παιδιά με ήπια συμπτώματα.

Οι μαθητές... περιόρισαν  τη διασπορά!
Αντικείμενο ανάλυσης παρουσιάζει και η ανακοίνωση των συνολικών κρουσμάτων της περασμένης εβδομάδας (πρώτης μετά το άνοιγμα των σχολείων) σε μαθητές που ανήλθαν σε 36.300, που αναλογεί στο 25% του συνολικού ποσοστού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Το θετικό είναι ότι ο εντοπισμός αυτών των κρουσμάτων δεν θα είχε γίνει εάν δεν άνοιγαν τα σχολεία και εν δυνάμει θα είχαν νοσήσει πολλαπλάσιοι πολίτες, είτε γονείς, είτε άλλοι συγγενείς των παιδιών.

Κινδυνολογία από Μ. Τζούφη
Διαφορετική βέβαια είναι η άποψη της βουλευτή Ιωαννίνων (και αναπλ. Τομέαρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ) Μερόπης Τζούφη, που επιμένει στην αντιπολιτευτική γραμμή του κόμματός της που θέλει όλα να τα παρουσιάζει «μαύρα». Η κ. Τζούφη επιμένει ότι η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τον υγειονομικό αντίκτυπο τόσο στα σχολεία, όσο και στην ευρύτερη κοινότητα από τα κρούσματα, υποστηρίζει ότι «είναι αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο το «50%+1» και επικρίνει το Υπουργείο γιατί δεν φρόντισε για την αραίωση των τάξεων. Καταλήγοντας κατηγορεί την Κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί αδυνατεί να ελέγξει την πανδημία και δηλώνει ότι στέκεται δίπλα στους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και φοιτητές που διαδηλώνουν κατά της Κυβέρνησης.

Καταγγελία  χωρίς... στοιχεία
Καταγγελία κατά επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων ότι αποκρύπτει κρούσματα έκανε χθες το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, χωρίς όμως πέρα από τη γενικόλογη αναφορά να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία. Το Σωματείο θέτει διάφορα αιτήματα, μεταξύ των οποίων την κάλυψη από το Κράτος ή την επιχείρηση των rapid test, το μη διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων εργαζομένων κλπ.

Ποια μέτρα παρατείνονται
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ είναι τα εξής:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.
- Ωράριο λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση έως τις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται στους έξι, ενώ απαγορεύεται η μουσική.
- Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.
- Στο 10% η πληρότητα των γηπέδων, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
- Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κυλιόμενο ωράριο.