Σε συντριπτικά ποσοστά ανεμβολίαστοι οι νοσηλευόμενοι

Αυξομειώνονται τα κρούσματα, αλλά πιέζονται τα νοσοκομεία της Ηπείρου!

Προστίθενται νέες κλίνες σε Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα

212 νέα περιστατικά ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ στην Περιφέρειά μας

ENTATIKH KORONOIOS 1

• Τα κρούσματα αυξομειώνονται στην Ήπειρο, αλλά η πίεση στα νοσοκομεία βαίνει συνεχώς εντεινόμενη. Η χθεσινή εικόνα δεν διέφερε από εκείνη των προηγούμενων ημερών.
Σε επίπεδο Ηπείρου ανακοινώθηκαν 212 νέα κρούσματα, με το Νομό Ιωαννίνων να καταγράφει διψήφιο αριθμό 87, όμως εξαιρετικά υψηλά αναλογικά με τον πληθυσμό είναι σε Άρτα 48 και Πρέβεζα 57. Η Άρτα μάλιστα ανέβηκε στο επίπεδο 5 του επιδημιολογικού χάρτη (βαθύ κόκκινο), στον οποίο βρίσκεται εδώ και εβδομάδες ο νομός Ιωαννίνων. Αντίθετα καλύτερη είναι η εικόνα στη Θεσπρωτία, χθες ανακοινώθηκαν 20 νέα κρούσματα, ενώ βελτιώθηκε και η θέση της στον επιδημιολογικό χάρτη «πέφτοντας» από το «κόκκινο» στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί). Στο επίπεδο 3 βρίσκεται προς το παρόν και η Πρέβεζα, η οποία ωστόσο αν συνεχιστεί η αυξητική τάση, είναι πολύ πιθανό να ανέβει κι αυτή επίπεδο.
Ενδεικτική της έξαρσης της πανδημίας είναι και το γεγονός ότι 27 συνολικά περιοχές βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» και είναι οι εξής: Θεσσαλονίκη, Αρκαδία, Άγιο Όρος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Καβάλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος, Γρεβενά, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία.
Πίεση στα νοσοκομεία
Η αυξομείωση των κρουσμάτων τόσο εντός περιφερειακών ενοτήτων, όσο και μεταξύ αυτών, δεν επιτρέπει να σχηματιστεί μια σαφής εικόνα για την πραγματική εξέλιξη της πανδημίας. Ακόμη όμως και αν ληφθεί ως πιθανή εκτίμηση η σταδιακή μείωσή της, η πίεση στα νοσοκομεία δύσκολα θα αποκλιμακωθεί, καθώς όπως αναφέρουν οι επιστήμονες οι εισαγωγές που τώρα γίνονται έχουν αναφορά περί τις επτά με δέκα ημέρες πριν.
Στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων νοσηλεύονται 80 ασθενείς (χωρίς να υπολογίζονται τυχόν χθεσινές εισαγωγές), ενώ άλλοι 50 νοσηλεύονται στα άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα σχεδόν τα νοσοκομεία αυξάνουν τις κλίνες νοσηλείας, καθώς πίεση εκτός του Πανεπιστημιακού και του «Χατζηκώστα» δέχονται και αυτά της Άρτας και της Πρέβεζας. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ετοιμάζεται και η 4η ΜΕΛ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν πρόλαβε να ανοίξει η ΜΕΘ Covid19 στο «Χατζηκώστα» και χθες μεταφέρθηκε σε αυτή ο πρώτος ασθενής, 74 ετών. Νοσηλεύονταν τις προηγούμενες ημέρες σε κλίνη Covid, αλλά παρουσίασε απότομη επιδείνωση και χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Λίγο αργότερα προστέθηκαν άλλοι δύο ασθενείς. Την ίδια ώρα υπήρχε κενή μία μόνο κλίνη ΜΕΘ Covid19 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Σύμφωνα μάλιστα με μια πρώτη καταγραφή στις απλές κλίνες το περίπου το 80% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 90% για όσους βρίσκονται στις ΜΕΘ.
Μεγάλο το ποσοστό  θετικότητας
Ένα ακόμη στοιχείο προβληματισμού είναι οι δείκτες θετικότητας που καταγράφονται και οι οποίοι με εξαίρεση τη Θεσπρωτία, είναι υψηλότεροι του μέσου πανελλαδικού όρου που ήταν 0.97%.
Συγκεκριμένα για το Νομό Άρτας το ποσοστό θετικότητας φτάνει στο 1.38% για το Νομό Ιωαννίνων στο 1,34 ελαφρώς χαμηλότερο από την προηγούμενη βδομάδα, για το Νομό Πρέβεζας στο 1,14 και αρκετά χαμηλότερο είναι για το Νομό Θεσπρωτίας καθώς περιορίζεται στο 0,96%.
Σε πανελλαδικό επίπεδο οι επιδημιολογικοί δείκτες και χθες ήταν άκρως ανησυχητικοί: Ανακοινώθηκαν 7.108 νέα κρούσματα, 93 ακόμη θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν και πάλι τους 6οο, φτάνοντας τους 612 εκ των οποίων οι 499 είναι ανεμβολίαστοι. Οι εισαγωγές την Τρίτη ανήλθαν σε 490 και τα εξιτήρια σε 414. Η πανελλαδική κάλυψη των κλινών ΜΕΘ ήταν σε ποσοστό 93,84% και των κλινών Covid19 σε 61,13%.
Τα περισσότερα κρούσματα για μια ακόμη ημέρα καταγράφηκαν στην Αττική 1.826 και ακολούθησε η Θεσσαλονίκη με 1.200. Διψήφιο αριθμό κατέγραψαν οι Π.Ε.: Λάρισα 254, Αχαΐα 229, Έβρος 195, Ηράκλειο 191, Μαγνησία 184, Αιτωλοακαρνανία 161, Κοζάνη 159, Φθιώτιδα 140, Σέρρες 136, Ημαθία 127, Πέλλα 119, Πιερία 109.
Επέμβαση Εισαγγελέα;
Οι περιπτώσεις των μαθητών, στους οποίους οι γονείς δεν επιτρέπουν να πηγαίνουν στο σχολείο από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αρνούμενοι να πραγματοποιήσουν Self test και να χρησιμοποιούν μάσκας, απασχολεί πλέον και τις Εισαγγελικές Αρχές και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των αντίστοιχων Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας και Πρέβεζας, οι οποίες έχουν ενημερωθεί όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κώστας Καμπουράκης.
Όπως έχει γίνει γνωστό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αναμένεται νομοθετική ρύθμιση ώστε να θεωρείται πλημμέλημα η άρνηση γονέων να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ούτε πέρσι έρχονταν κάποια παιδιά στο σχολείο, για τους ίδιους λόγους και έχασαν την χρονιά. Θα φτάσουμε μέχρι τον Εισαγγελέα ώστε τα παιδιά να βρεθούν μέσα στο σχολικό περιβάλλον ξανά. Οι Διευθυντές των σχολείων έχουν μιλήσει πολλές φορές μαζί τους, τους έχουν προειδοποιήσει, αλλά κάποιοι επιμένουν. Προσκομίζουν κάποια χαρτιά που βρίσκουν από οργανώσεις υποστηρίζοντας πως η χρήση μάσκας ή τεστ είναι αντιεπιστημονική. Μερικοί από αυτούς είναι επιθετικοί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπουράκης.