Ακύρωσε πτήσεις για τον Ιούλιο η ΤUI, συνδέονται με Ηράκλειο τα Γιάννενα

Ο εσωτερικός τουρισμός θα σώσει τη χρονιά στην Ήπειρο

Προϋπόθεση η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών…

GASTRONOMIKO FESTIBAL 2021

• Η ακύρωση των πτήσεων της TUI προς το Αεροδρόμιο του Ακτίου μέχρι τέλος Ιουλίου, προκαλεί έντονο προβληματισμό στις τουριστικές επιχειρήσεις του Ιονίου, καθώς αυτή έχει ως αποτέλεσμα τις ακυρώσεις ενός σημαντικού αριθμού κρατήσεων από Βρετανούς τουρίστες. 

Η κίνηση της TUI είναι το προμήνυμα κι άλλων δυσάρεστών εξελίξεων στον τουριστικό κλάδο για τη φετινή περίοδο εφόσον η πανδημία συνεχίζει να «επελαύνει» σε χώρες από τις οποίες παραδοσιακά περιμένουμε κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό τουριστών, όπως είναι η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία κ.α. Μετά την εξέλιξη αυτή οι προσδοκίες των επιχειρηματιών του τουρισμού στα παράλια της Ηπείρου είναι να μη χαθεί και ο Αύγουστος, κάτι όμως που εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τη διασπορά του κορωνοϊού στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
«Στροφή» στην εσωτερική αγορά
Ταυτόχρονα όμως δίνει το ερέθισμα στους επαγγελματίες του τουρισμού να αναθεωρήσουν την πολιτική τους και να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς την εσωτερική αγορά. Η οποία όπως φάνηκε και πέρυσι επηρεάζεται λιγότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η χθεσινή είδηση ότι από τις 6 Αυγούστου αρχίζουν πτήσεις από Ηράκλειο προς Γιάννενα με στόχο την ανταλλαγή τουριστικών οκταήμερων «πακέτων» αποτελεί έμπρακτη απόδειξη για τη στροφή που πρέπει να γίνει την τρέχουσα, κρίσιμη οικονομική περίοδο, η οποία ενόσω είναι εύθραυστη η κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας, είναι άγνωστο και παρακινδυνευμένο να εκτιμηθεί πόσο θα διαρκέσει. Με δεδομένο αυτή την παραδοχή, οι επαγγελματίες του τουρισμού κυρίως στα Ηπειρωτικά παράλια θα πρέπει να αναθεωρήσουν την τιμολογιακή τους πολιτική, αλλά και συνολικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών που θα πρέπει να προσαρμοστούν στα βαλάντια των Ελλήνων, αν θέλουν να διασώσουν τη χρονιά και να βάλουν στέρεες βάσεις για τα επόμενα χρόνια, είτε τερματιστεί η πανδημία, είτε όχι.
Γαστρονομικό φεστιβάλ
Ο χρόνος και για την προσέλκυση Ελλήνων τουριστών μετράει αντίστροφα και χρειάζονται γρήγορες κινήσεις για να επιτευχθεί ο στόχος. Σε αυτό ασφαλώς μπορούν να βοηθήσουν συνδυαστικές πρωτοβουλίες για προώθηση του τουριστικού προϊόντος, όπως είναι η σύνδεσή του με τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό θετικά λειτουργεί η πραγματοποίηση το περασμένο Σάββατο το Γαστρονομικό Φεστιβάλ που διοργάνωσε στην Πρέβεζα η Περιφέρεια Ηπείρου, έχοντας προσκαλέσει μάλιστα με στόχο την προβολή της περιοχής Πρέβεζας- Άρτας, της γαστρονομίας και των τοπικών τους προϊόντων εξειδικευμένων δημοσιογράφων από Μέσα Ενημέρωσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με πανελλαδική όμως αναφορά.
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Γαστρονομίας, παραγωγοί από την Πρέβεζα και την Άρτα, είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο ευρύ κοινό, ενώ την ίδια στιγμή σε ένα food track (κινητή καντίνα), ο Θοδωρής Παστουρματζής, ένας food scriber με μεγάλη εμπειρία, πάντρεψε τα προϊόντα των τοπικών παραγωγών με έναν μοναδικό τρόπο, δημιουργώντας 7 πρωτότυπα πιάτα, τα οποία γεύθηκαν οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες στην Πρέβεζα.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς και Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, αναφέρθηκαν στην στρατηγική της Περιφέρειας Ηπείρου να συνδεθεί ο τουρισμός με τον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, με τον κ. Ιωάννου (που είναι και υπεύθυνος τουρισμού της Περιφέρειας) να θυμίζει ότι η πολιτική αυτή ξεκίνησε από την Ήπειρο πριν δέκα χρόνια και την ακολούθησαν στη συνέχεια και άλλοι.
Οι δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας τους στην Ήπειρο επισκέφθηκαν παραγωγικές μονάδες της περιοχές και γεύθηκαν την τοπική κουζίνα, με ψάρια και γαρίδα από τον Αμβρακικό.
Ανάλογο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το νέο έτος με αναφορά τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.
Οι πτήσεις Ηράκλειο - Γιάννενα
Η αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο θα γίνει μέσω της Aegean και την πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο τουριστικός οργανισμός Vigo Travel. Ο Γενικός της Διευθυντής Δημήτρης Μεταξάς παρουσίασε το νέο εγχείρημα στα Γιάννενα, ανακοινώνοντας ότι οι πτήσεις θα γίνονται κάθε Παρασκευή και σκοπός είναι να διατεθούν οικονομικά πακέτα για οκταήμερα διακοπών στην Ήπειρο για τους Κρητικούς και στην Κρήτη για τους Ηπειρώτες.
Η τιμή των πακέτων αυτών που περιλαμβάνουν μεταφορικά και διαμονή ξεκινά από τα 485 ευρώ. Η πτήση θα διαρκεί μία ώρα και δέκα λεπτά.
«Ξεκινούμε το εγχείρημα αυτό και εκτιμούμε ότι μπορεί να αποτελέσει μία μόνιμη γέφυρα μεταξύ των δύο περιοχών» ανέφερε ο κ. Μεταξάς, ενώ εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων ο κ. Στάθης Σιούτης σημείωσε ότι η έναρξη των πτήσεων θα συμβάλλει στην εξωστρέφεια της περιοχής Τέλος ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Ηπείρου Μανώλης Κοντογιάννης, αναφέρθηκε στους μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν Κρήτη και Ήπειρο αλλά και στις δυσκολίες της άμεσης και γρήγορης επικοινωνίας των δύο περιοχών.