Πρωτοφανές περιστατικό χθες στην Ιερά Μονή Πετράκη

Και οι μητροπολίτες Άρτης και Κονίτσης στόχος του υπό καθαίρεση ιερέα!

«Έλουσε» με βιτριόλι επτά Συνοδικούς Αρχιερείς, οι οποίοι νοσηλεύονται εκτός κινδύνου...

MONH PETRAKH

• Σοκ προκάλεσε στο χώρο της Εκκλησίας, αλλά και γενικά της κοινωνίας η χθεσινή επίθεση ιερέα υπό καθαίρεση με βιτριόλι κατά επτά μητροπολιτών οι οποίοι ήταν μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους και τη διακομιδή τους σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Δύο από τους επτά είναι από την Ήπειρο και συγκεκριμένα ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας και ο Άρτης κ. Καλλίνικος! Επίσης τραυματίστηκαν δύο δικηγόροι και ένας φύλακας.
Η πρωτοφανής αυτή επίθεση έγινε στην Ιερά Μονή Πετράκη χθες το απόγευμα όπου συνεδρίαζε το Συνοδικό Δικαστήριο το οποίο εξέταζε την περίπτωση ιερέα της Μητρόπολης Βεροίας, που δικαζόταν για υπόθεση ναρκωτικών.
Όταν ο κατηγορούμενος αντελήφθη ότι η απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου θα είναι καταδικαστική σε βάρος του, αφού μίλησε έντονα και εκτόξευσε απειλές προς του ιεράρχες, έβγαλε από τα ράσα του ένα μπουκάλι με καυστικό υγρό και το πέταξε στο πρόσωπο σε όσους κάθονταν στην έδρα και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.
Ωστόσο, άκουσε τις φωνές ο φρουρός που βρισκόταν έξω από την Μονή Πετράκη και έπεσε πάνω του, ενώ δέχθηκε και ο ίδιος επίθεση με το συγκεκριμένο καυστικό υγρό στα κάτω και τα άνω άκρα.
Ο 37χρονος δράστης συνελήφθη άμεσα καθώς τυχαία από το συγκεκριμένο μέρος περνούσε μια περιπολία και έχει οδηγηθεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Οι τραυματίες
Οι Μητροπολίτες που δέχθηκαν επίθεση ήταν οι Γλυφάδας Αντώνιος, Κηφισίας Κύριλλος, Άρτης Καλλίνικος, Κασσάνδρας Νικόδημος, Ζακύνθου Διονύσιος Δ', Γουμενίσσης Δημήτριος και Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας. Σοβαρά εγκαύματα φέρει ο Μητροπολίτης Κηφισίας, κ. Κύριλλος, ενώ πιο σοβαρά τραυματισμένος είναι ο γραμματέας της Επιτροπής του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, Σεβαστιανός Σωμαράκης.
Όλοι τους μεταφέρθηκαν με εγκαύματα στο Λαϊκό Νοσοκομείο, τρεις που φέρουν πιο σοβαρά εγκαύματα (Ζακύνθου, Γλυφάδας, Κηφισιάς) επρόκειτο να διακομιστούν στη συνέχεια στο ΚΑΤ, ενώ ο αστυνομικός στο 401 ΓΣΝ Αθηνών.

Ο Αρχιεπίσκοπος
Στο Λαϊκό μετέβη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας τους, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος χαρακτήρισε «σοκαριστική» την επίθεση.
Έκανε λόγο για οδυνηρό και πρωτόγνωρο περιστατικό και ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς με την άμεση παρέμβασή τους, «ευτυχώς αποφύγαμε το χειρότερο». Εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη φροντίδα των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού θα ξεπεραστεί αυτή η δυσκολία.
Εξήγησε ότι ο δράστης δικαζόταν «για πράξεις που δεν ταίριαζαν με το λειτούργημά του», είχε εφοδιαστεί με το καυστικό υγρό και το έριξε προς όλα τα μέλη του δικαστηρίου με αποτέλεσμα 7 ή 8 άτομα να έχουν υποστεί εγκαύματα άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα.
«Είναι κάτι που μας προβληματίζει όλους μας γιατί είναι πρωτόγνωρα αυτά τα φαινόμενα και χρειάζεται προσπάθεια από πολλές πλευρές για να μη διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Υπουργός Υγείας
Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε πως «ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει και ενημερώνεται συνεχώς. Είναι προφανές ότι είναι ένα τραγικό συμβάν, έχει δύο εκφάνσεις. Η μια αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο έχει ήδη επιληφθεί και ο Υπουργός, ο κ. Χρυσοχοΐδης και το άλλο είναι ιατρικής φύσεως και έχει να κάνει με το Υπουργείο Υγείας», ανέφερε ο κ. Κικίλιας επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο γεγονός.
«Εμείς αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε άμεσα είναι να προσφέρουμε στους αρχιερείς μας τις πρώτες βοήθειες και μετά να εκτιμηθεί σωστά και επιστημονικά η κατάστασή τους, έτσι ώστε να λάβουν περαιτέρω ιατρική αγωγή ή θεραπεία εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί», κατέληξε ο υπουργός.