Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως χθες στο Δημοτ. Συμβούλιο

Στάσιμες αλλά... ενεργές οι διεκδικήσεις για Βελισσάριο - παλιό Πανεπιστήμιο!

Προχειρότητα καταλόγισε η Τατ. Καλογιάννη στο χειρισμό των θεμάτων
• «Δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα», διαβεβαίωσε ο Μ. Ελισάφ

• «Βολές» για νέο ΕΣΠΑ από τον Θ. Μπέγκα και ερωτήματα για το κλειστό ξιφασκίας

STRATOPEDO BELISSARIOY

• Μπορεί η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων να έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, όμως, ειδικά η συζήτηση που έλαβε χώρα προ ημερησίας διατάξεως, είχε ενδιαφέροντα θέματα.
Κυριάρχησαν το ζήτημα της διεκδίκησης του Στρατοπέδου Βελισσαρίου, αλλά και άλλων εγκαταλειμμένων και αναξιοποίητων κτιρίων και εκτάσεων της πόλης όπως εκείνο του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη. Θέματα που έθεσε η Τατιάνα Καλογιάννη ασκώντας κριτική στη Δημοτική Αρχή για τον τρόπο που κινείται, με τον Μωυσή Ελσιάφ να διαβεβαιώνει πως τουλάχιστον για το Βελισσάριο δεν εγκαταλείπεται η προσπάθεια!
Από πλευράς του Θωμά Μπέγκα τέθηκαν θέματα όπως η διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ αλλά και το τι μέλει γενέσθαι με το κλειστό της ξιφασκίας, για το οποίο ο Δήμαρχος είπε ότι αναμένει απάντηση από το υπ. Ανάπτυξης.

Για το Βελισσάριο...
Την παραχώρηση στον Δήμο Ιωαννιτών του Στρατοπέδου Βελισσαρίου αλλά και τη διεκδίκηση της κυριότητας και την αξιοποίηση εγκαταλειμμένων ακινήτων της πόλης έθεσε προ ημερησίας διάταξης η Τατιάνα Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023».
Η κ. Καλογιάννη, επικαλούμενη την αλληλογραφία που υπάρχει μεταξύ του Δήμου και των αρμοδίων Αρχών, διαχρονικά, σχετικά με την παραχώρηση του Στρατοπέδου, έκανε λόγο για «πρωτοφανή προχειρότητα» στον τρόπο με τον οποίο οι Αρχές της πόλης χειρίστηκαν το θέμα, γι΄ αυτό και παραμένει βαλτωμένο.
Έθεσε δε μία σειρά από ερωτήματα, όπως ποια πρόταση κατατέθηκε στο Υπ. Εθνικής Άμυνας από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, ή από προηγούμενες, για την αξιοποίηση της έκτασης του Στρατοπέδου και απευθυνόμενη στον Δήμαρχο τον ρώτησε αν θεωρεί ότι με μία απλή επιστολή που επέδωσε στον Πρωθυπουργό, η οποία μάλιστα περιλαμβάνει και πολλά άλλα θέματα θα παραχωρούνταν στην πόλη έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων!
«Η παραχώρηση του Στρατοπέδου Βελισσαρίου δεν θέλει απλές επιστολές. Δεν την ζητάς. Τη διεκδικείς με σοβαρότητα και προετοιμασία. Δηλαδή με τεκμηριωμένη πρόταση η οποία περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον τους λόγους για τους οποίους διεκδικείς την έκταση του Στρατοπέδου, τον γενικότερο σχεδιασμό στον οποίο την εντάσεις, προς όφελος της πόλης, τον τρόπο και τα μέσα αξιοποίησής της, τα ανταποδοτικά που είσαι σε θέση να προσφέρεις στον σημερινό κύριο της έκτασης», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν εγκαταλείπουμε...»
Aπαντώντας, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και τόνισε ότι η πρόταση αξιοποίησης είναι αυτή που περιλαμβάνεται στο Ρυθμιστικό, δηλαδή η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. «Η παραχώρηση του Στρατοπέδου είναι ένα διαχρονικό αίτημα στην πόλη το οποίο καταθέσαμε στον Πρωθυπουργό. Το συζητήσαμε με τον Υπουργό Άμυνας και η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο παραχώρησης στην παρούσα φάση. Είναι σημαντικό ότι δεν εγκαταλείπουμε και ότι όσο ευρύτερο μέτωπο δημιουργείται τόσο καλύτερο είναι», σημείωσε χαρακτηριστικά, χωρίς να μπει στην ουσία του θέματος!

Κτίρια και εκτάσεις
Αφήνοντας το Βελισσάριο, η Τατ. Καλογιάννη έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο γενικότερα το θέμα των εκτάσεων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται στα Γιάννενα και είναι ανενεργά και εγκαταλειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο κτίριο του παλιού Πανεπιστήμιου στη οδό Δομπόλη, στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του υπεραστικού ΚΤΕΛ στη Ζωσιμαδών και στην ΚΑ’ Φεβρουαρίου, στα διατηρητέα κτίρια στην οδό Κουντουριώτη και στο ιστορικό κέντρο, στην πλατεία Χατζή και στην έκταση στο Σταυράκι όπου σήμερα βρίσκονται οι φυλακές. Θύμισε δε πως κατά τη θητεία της, ως αντιπεριφερειάρχης, κατέθεσε προτάσεις, χρηματοδότησε και υπέβαλλε μελέτες, μεταξύ των οποίων και εκείνη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας που αφορούσε στην εκχώρηση του κτιρίου της Δομπόλη στην Αιρετή Περιφέρεια, με σκοπό την κατασκευή συγκροτήματος επιπλωμένων διαμερισμάτων για φοιτητές και με τη λειτουργία εμπορικών και μουσειακών χρήσεων στον ισόγειο χώρο.
«Η εγκατάλειψη των ιδιοκτησιών αυτών προσβάλει τη φυσιογνωμία της πόλης και συμμετέχει στην τελματωμένη εικόνα που παρουσιάζει ο Δήμος τις τελευταίες δεκαετίες», επισήμανε, με τον κ. Ελισάφ να αναφέρει ότι ο Δήμος διεκδικεί το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου παρ’ όλες τις έντονες γραφειοκρατικές δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και της αρχικής παραχώρησης στην Αποκεντρωμένη.

ΕΣΠΑ - προϋπολογισμός
Για «διαρκές έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας των συλλογικών οργάνων του Δήμου Ιωαννιτών με απόλυτη ευθύνη της δημοτικής αρχής», έκανε λόγο κατά τη διάρκεια της εκτός ημερησίας διάταξης συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας. Έφερε ως παράδειγμα την έγκριση των όρων δημοπράτησης του διαγωνισμού για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού που έγινε παραμονές της Πρωτοχρονιάς με διαδικασίες φαστ τρακ μέσα από την Οικονομική Επιτροπή, χωρίς καμία ενημέρωση, όπως είπε, του Δημοτικού Συμβουλίου,
Στη συνέχεια, ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε σε δύο θέματα τα οποία αναδείχτηκαν με ανακοινώσεις της «Ενότητας Πολιτών», κάνοντας λόγο για πλήρη απουσία της Δημοτικής Αρχής στη διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ αλλά και για την ακατανόητη καθυστέρηση της έγκρισης ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2021.
«Σε μια εποχή που τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι συγκεκριμένα και το μεγαλύτερο εξ’ αυτών είναι το ΕΣΠΑ, το οποίο καθορίζει την πορεία του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες, η σωστή προετοιμασία και ο σχεδιασμός για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίησή του μας θέλει όλους συμμέτοχους. Αλήθεια όμως η Δημοτική Αρχή δεν μας είπε, της αρκούν οι λίγες μέρες διαβούλευσης που έθεσε ως χρονικό περιθώριο η Περιφέρεια; Έχει κάνει κάποια προετοιμασία και δεν μας έχει ενημερώσει; Έχει καταθέσει προτάσεις;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. Σε ότι αφορά δε τον προϋπολογισμό, επανέλαβε ότι η αδικαιολόγητη καθυστέρηση κατάρτισής του θέτει σε αδράνεια τη λειτουργία του Δήμου.

Έγκαιρα οι προτάσεις
Aπαντώντας σχετικά με τη διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ, ο Μ. Ελισάφ τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή έγκαιρα θα υποβάλλει τις προτάσεις και σημείωσε ότι κάθε πρόταση από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ευπρόσδεκτη. Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας απάντησε σε τοποθετήσεις σχετικά με την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία επισημαίνοντας ότι και οι δύο δέσμες μέτρων που αποφασίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο εφαρμόζονται με συνέπεια.
Ο δε έτερος Αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος απάντησε σχετικά με την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, σημειώνοντας ότι η διαχειριστική μελέτη έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η μελέτη έχει δοθεί σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το καινούργιο Κλειστό
Με αφορμή τη συνάντηση του Δημάρχου Ιωαννίνων και του Περιφερειάρχη Ηπείρου με τον Υπουργό Ανάπτυξης και τα όσα έγιναν γνωστά για την μεταφορά του κλειστού της ξιφασκίας από το Ελληνικό στα Γιάννενα, ο κ. Μπέγκας επανέφερε και το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων ζητώντας από τη Δημοτ. Αρχή να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός, αν έχει εγκαταλειφτεί η ιδέα ενός καινούργιου κλειστού γυμναστηρίου κι αν τελικά προκρίνει τη λύση του προκάτ, μεταχειρισμένου γυμναστηρίου. Επιπρόσθετα, έθεσε και το θέμα της χωροθέτησης, λέγοντας πως το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί ουκ ολίγες προτάσεις, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει καμία επίσημη θέση από την πλευρά του Δήμου.
Απαντώντας ο Δήμαρχος είπε πως αναμένει ξεκάθαρη απάντηση από τον Άδωνι Γεωργιάδη επί το θέματος μέσα στις επόμενες εβδομάδες.