Ισχυρή πίεση δέχεται το Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Χείρα βοηθείας από το «Χατζηκώστα» στη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό!

Στο Πολυδύναμο θα λειτουργήσει μονάδα για ήπια συμπτώματα
Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Ι. Καρβέλης επιθεώρησε τα κοντέινερ στο ΤΕΠ του Π.Γ.Ν.Ι. και συναντήθηκε με Αλ. Καχριμάνη

KARBELHS 6H YPE EPISKEPSH

Ισχυρή πίεση από πολίτες που προσέρχονται μαζικά σε καθημερινή βάση, καθώς παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα δέχεται το τελευταίο διάστημα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο καλύπτει εν μέσω πανδημίας όχι μόνο την Ήπειρο αλλά και γειτονικές περιοχές όπως τα Ιόνια Νησιά.
Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει φυσικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το προσωπικό του οποίου δίνει όλο το 24ωρο τη δική του μάχη για την εξυπηρέτηση του κόσμου και φυσικά οι Μονάδες Λοιμωδών. Επειδή όμως η κατάσταση είναι δύσκολη, όπως παραδέχθηκε χθες, κατά την επίσκεψή του στο Ίδρυμα, ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, σύντομα και τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Ηπείρου θα κληθούν να φιλοξενήσουν ασθενείς που νοσούν με ήπια συμπτώματα. Όσον αφορά στο «Χατζηκώστα», η σχετική δομή πρόκειται να γίνει σε τμήμα του Πολυδύναμου Κέντρου.
Ο κ. Καρβέλης αναφέρθηκε στις προσλήψεις προσωπικού που έχουν γίνει, ενώ σε συνάντηση που είχε με τον Αλέκο Καχριμάνη, εξήρε τη συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.
O Διοικητής Π.Π.Γ.Ν.Ι.
Σημείο αναφοράς για το Νοσοκομείο και για ολόκληρη την πόλη χαρακτήρισε ο Διοικητής του Π.Π.Γ.Ν.Ι. Νίκος Κατσακιώρης το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο, όπως είπε, ανταποκρίνεται καθημερινά με επιτυχία σε όλα τα περιστατικά, ενώ αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο προσωπικό και τον Διευθυντή του ΤΕΠ Αθανάσιο Κιτσάκο για τη δουλειά που κάνουν όλο αυτό το διάστημα. Ευχαρίστησε δε δημόσια τον Αλέκο Καχριμάνη για τη δωρεά από την Περιφέρεια Ηπείρου των κοντέινερ που έχουν στηθεί έξω από τα ΤΕΠ, σημειώνοντας πως «απέδειξε ξανά ότι βρίσκεται δίπλα στο Νοσοκομείο μας».
Ο κ. Κατσακιώρης έκανε επίσης γνωστό ότι το Ίδρυμα από τον περασμένο Μάρτιο ενισχύθηκε με 143 άτομα προσωπικό, ανάμεσα στους οποίους και πέντε μόνιμοι γιατροί για το ΤΕΠ.
Πίεση στο Νοσοκομείο
Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται σήμερα η πόλη των Ιωαννίνων και όλη η περιοχή, καθώς δέχεται ένα ιδιαίτερα αυξημένο κύμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα η πίεση που υπάρχει στην τοπική κοινωνία να μεταφέρεται και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ανέφερε από την πλευρά του ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, δίνοντας παράλληλα τα συγχαρητήριά του στη Διοίκηση και όλο το προσωπικό του Ιδρύματος για το έργο που προσφέρουν.
Όπως είπε, το κύριο μήνυμα είναι ότι όλοι μαζί πρέπει να αναχαιτίσουμε την κατάσταση μέσα στην κοινότητα, όχι στο Νοσοκομείο, τηρώντας τα μέτρα, όπως η αυστηρή χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η διατήρηση αποστάσεων και η ελεγχόμενη κοινωνική αποστασιοποίηση ώστε να μην προκαλείται συνωστισμός. Συνοψίζοντας, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία της ατομικής ευθύνης.
Δομή και στο «Χ/κώστα»!
Ο κ. Καρβέλης έκανε χθες γνωστό ότι και άλλα Νοσοκομεία της Ηπείρου έχουν ειδοποιηθεί να προετοιμαστούν τουλάχιστον, για τη νοσηλεία ήπιων περιστατικών κορωνοϊού, καθώς το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων είναι ήδη «φορτωμένο». Συγκεκριμένα, χθες νοσηλεύονταν σ’ αυτό, στη Μονάδα Λοιμώξεων, 26 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 10 προέρχονται από το Γηροκομείο των «Ζωσιμάδων» και άλλοι δύο στη ΜΕΘ, ενώ επί τάπητος έχει πέσει η επιλογή να λειτουργήσει και τρίτη μονάδα σε άλλη πτέρυγα του Ιδρύματος αν χρειαστεί να αντιμετωπιστούν περαιτέρω κρούσματα.
Στη διαδικασία της νοσηλείας ήπιων περιστατικών θα μπει φυσικά και το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», το οποίο, όπως είπε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, θα έπρεπε ήδη να είναι έτοιμο, όμως έχει προκύψει κάποιο «εμπόδιο». Το Πολυδύναμο Κέντρο έχει επιλεγεί ως χώρος για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, με τον κ. Καρβέλη να διαβεβαιώνει ότι η μετατροπή του για τη συγκεκριμένη χρήση απαιτεί μόνο τη μόνωση ορισμένων χώρων. Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί με τη Διοίκηση του «Χατζηκώστα» σε συνάντηση που θα ακολουθούσε χθες.
Περί προσωπικού…
Ερωτηθείς σχετικά με το αν επαρκεί το προσωπικό στα Νοσοκομείο εν μέσω μάχης με την πανδημία, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ υπενθύμισε ότι από το πρώτο στάδιο της πανδημίας όλα τα Ιδρύματα ενισχύθηκαν με επικουρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχουν ακόμα ανοιχτές θέσεις, ενώ έχει απευθυνθεί δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος ακόμα και σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να συνεργαστούν με το ΕΣΥ. «Με όποια ζητήματα υπάρχουν από πλευράς ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, η κατάσταση αντιμετωπίζεται», σημείωσε.
Συνάντηση με Καχριμάνη
Θέματα που αφορούν την ενίσχυση των δομών δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας συζήτησε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου με τον οποίο επίσης συναντήθηκε χθες (φωτό). Ο Αλέκος Καχριμάνης ενημέρωσε εκτενώς τον Γιάννη Καρβέλη για τη μέχρι τώρα συνδρομή της Περιφέρειας στα Νοσοκομεία της Ηπείρου, αλλά και για τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση των δομών τους, προκειμένου να ανταποκριθούν σε περίπτωση αύξησης των εισαγωγών ασθενών.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης για μία ακόμη φορά ζήτησε να τηρούνται αυστηρά τα προληπτικά μέτρα και να σταματήσει η διάδοση φημών. «Δεν μπορεί κάποιοι να θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην περιοχή, χωρίς να υπάρχει θέμα. Είδαμε να γίνονται πορείες, καταλήψεις κλπ. Όλα αυτά προκάλεσαν ζήτημα γατί δυστυχώς δεν τηρούν όλοι τα μέτρα που πρέπει. Βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση. Θα έρθει ο καιρός που θα κάνει ο καθένας ό,τι θέλει», τόνισε.
Από την πλευρά του ο κ. Καρβέλης, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνεργασία της Περιφέρειας σε όλα τα επίπεδα ανάπτυξης των νοσηλευτικών μονάδων της Ηπείρου, σημειώνοντας πως «μέσα από αυτή τη συνεργασία επωφελούνται οι πολίτες της Ηπείρου και ειδικότερα το κοινωνικό σύνολο».