Σε ισχύ νέα μέτρα, μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού…

Υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους!

Τέλος τα πανηγύρια τον Αύγουστο, απαγόρευση όρθιων σε μπαρ- κέντρα, μέχρι 100 τα άτομα σε γάμους, βαπτίσεις, κηδείες κ.α.
Ν. Χαρδαλιάς: Είμαστε σε επιφυλακή εξαιτίας συνωστισμού και συγχρωτισμού

KORONOIOS MASKES EKKLHSIA

Νέα σειρά μέτρα ανακοίνωσε χθες η Κυβέρνηση, μετά την μεγάλη αύξηση που σημειώνει ο καθημερινός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού (χθες έφθασαν τα 78) και τη συνεχιζόμενη αδιαφορία πολλών να τηρήσουν τα προληπτικά μέτρα.
Συγκεκριμένα από σήμερα και μέχρι την 31η Αυγούστου, γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των εκκλησιών. Απαγορεύονται ρητά πλέον οι όρθιοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, καφετέριες, θεσπίζεται ανώτατο όριο παρευρισκομένων σε γάμους- βαπτίσεις- κηδείες, ενώ παρατείνεται η απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι και τέλος Αυγούστου.
Επίσης παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου – εκτός των εξαιρέσεων- πολιτών από την Αλβανία, η οποία επίσης πλήττεται έντονα από τον κορωνοϊό, με τα χθεσινά κρούσματα να ανέρχονται σε 79 και επιπλέον τρεις νεκρούς.
Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά: «Τις τελευταίες ήμερες παρατηρείται χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων, και φαινόμενα συνωστισμού και συγχρωτισμού τα όποια αποτυπώνονται στην αυξητική τάση των κρουσμάτων μας καθημερινά» τόνισε ο υφυπουργός και επισήμανε πως «είμαστε σε επιφυλακή, χωρίς πανικό, με ευθύνη και με συνέπεια αφήνουμε πίσω τα φαινόμενα χαλάρωσης με στόχο να κερδίσουμε τον πόλεμο, προκειμένου να μην ληφθούν άλλα μέτρα».
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά «καθοριστικός παράγοντας στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας διαδραμάτισε η ευθύνη των πολιτών, η ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς. Αυτό είναι το ‘’μυστικό’’ της επιτυχίας της Ελλάδας και πρέπει και σε αυτή τη φάση όλοι μας να δείξουμε την ίδια υπευθυνότητα και εγρήγορση. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να τηρούμε πιστά αυτά που ισχύουν».
Αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα:
1) Από σήμερα 1/8 έως τις 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).
2) Από σήμερα 1/8 έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
3) Από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
4) Από Δευτέρα 3/8 έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
5) Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
6) Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8.
7) Παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
8) Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
9) Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).
10) Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
11) Έως τις 15/8 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).
13) Τέλος, από 1/8 έως και τις 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.
Ο Υφ. Υγείας  για Κακαβιά
Η είσοδος της Κακαβιάς είναι κλειστή για ταξιδιώτες, ανέφερε χθες στη Βουλή ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη.
«Περνούν -συνέχισε- μόνο οι καθημερινά εργαζόμενοι στην γείτονα, αυτοί που έχουν δηλωμένη κατοικία στην χώρα μας και ομογενείς, καθώς δεν μπορεί να κλείσει η οικονομική δραστηριότητα και συνεπώς θα ελέγχονταν καθημερινώς οι ίδιοι άνθρωποι.
Παρ’ όλα αυτά έχουν γίνει και στην Κακαβιά συνολικά 2.000 έλεγχοι στις 11 και 12 Ιουλίου όπως και στις 14 και 15 Ιουλίου, σημειώνοντας πως όταν υπάρχουν περιπτώσεις που κρίνεται ότι και εκεί πρέπει να γίνουν έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται».
Τέλος ο Υφυπουργός είπε ότι οι εργαστηριακοί έλεγχοι γίνονται εκτός του εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο υπόλοιπο δίκτυο που υπάρχει, ενώ άφησε ανοικτό το θέμα αύξησης των Κινητών Μονάδων Ελέγχου.
Τα χθεσινά κρούσματα
Από τα 78 κρούσματα τα 10 εντοπίστηκαν από ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας ενώ 7 εισαγόμενα κρούσματα προήλθαν αυτοβούλως για εξέταση.
Έκρηξη κρουσμάτων σημειώνεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη όπου εντοπίστηκαν 24 και 18 κρούσματα αντίστοιχα.
Τα υπόλοιπα κατανέμονται ως εξής: τρία στη Βοιωτία, δύο στη Ζάκυνθο, δύο στην Καβάλα, δύο στην Κοζάνη, δύο στη Χαλκιδική, δύο στη Λευκάδα και από ένα σε Κεφαλονιά, Δωδεκάνησο, Λέσβο, Μαγνησία, Πέλλα, Φλώρινα.
Τέλος, καταγράφηκαν 3 ακόμη θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό να ανεβαίνει στους 206.