Εισβάλλουν σε χωριά, καταστρέφουν κήπους και καλλιέργειες

Ανεξέλεγκτη πλέον η κατάσταση με τα αγριογούρουνα στην Ήπειρο!

Κάθε χρόνο θηρεύονται 9.000 ζώα, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να βάλει φρένο στην αύξηση του πληθυσμού τους Μέτρα ζητούν οι αγρότες της περιοχής μας

AGRIOGOYROYNA

• Περίπου 270 παρέες κυνηγών αγριόχοιρου υπάρχουν στην Ήπειρο, οι οποίες, με βάση στατιστικά στοιχεία της Ε' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, θηρεύουν κατά μέσο όρο 9.000 αγριόχοιρους το χρόνο.
Μπορεί τα παραπάνω νούμερα να μοιάζουν εντυπωσιακά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες θηρεύσεις αρκούν για να μπει φρένο στην αλματώδη αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην περιοχή μας, η οποία προκαλεί «πονοκέφαλο» στους κατοίκους της υπαίθρου και ειδικά στους καλλιεργητές του Νομού Ιωαννίνων.
Οι καταστροφές που προκαλούν τα ζώα στις καλλιέργειες είναι γνωστές. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Τελευταία κυριολεκτικά «εισβάλλουν» σε χωριά αναζητώντας τροφή, ενώ δεν είναι λίγα τα ατυχήματα που κατά καιρούς έχουν προκληθεί εξαιτίας τους.

Προκαλούν ζημιές
Μεγάλες ζημιές προκαλούν τα αγριογούρουνα τα τελευταία πέντε καλοκαίρια στις καλλιέργειες σε πεδινές κυρίως εκτάσεις του Νομού Ιωαννίνων και αυτό ισχύει και για την τρέχουσα θερινή περίοδο.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν, για παράδειγμα, κάθε χρόνο οι παραγωγοί στον κάμπο Καλπακίου – Παρακαλάμου όπου αγέλες αγριόχοιρων μπαίνουν και οργώνουν, στην κυριολεξία, τα χωράφια τους. Τρόπος προστασίας δεν υπάρχει για τους αγρότες, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν… σκοπιά κάθε βράδυ δίπλα στις εκτάσεις τους προκειμένου να μην μπουν ζώα σ’ αυτές. Εξάλλου, όπως έχει γράψει ξανά ο «Π.Λ.», δεν προβλέπεται αποζημίωση εκ μέρους της Πολιτείας για τις ζημιές που προκαλούν τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειες!

«Εισβολή» σε χωριά!
Η κατάσταση επομένως έχει γίνει σχεδόν ανεξέλεγκτη στις μέρες μας με το πλήθος των αγριογούρουνων στην Ήπειρο, που τελευταία φτάνουν μέχρι τις αυλές των σπιτιών στα χωριά. Οι ζημιές και σε κήπους είναι πολλές, με τους κατοίκους της υπαίθρου να βλέπουν τον κόπο τους να πηγαίνει χαμένος. Είναι χαρακτηριστική η φράση που παραστατικά αποδίδει την πραγματικότητα, κατοίκων ορεινών περιοχών της Ηπείρου, όπου τα χωριά είναι αραιοκατοικημένα, πως «τα αγριογούρουνα έγιναν περισσότερα από τις κότες…».

Και ατυχήματα…
Αμέτρητα αγριογούρουνα, λοιπόν, εφορμούν στα χωριά καθημερινά, ειδικά απογεύματα και βράδια, προς αναζήτηση τροφής, ενώ όλο και πιο συχνά τα συναντούν και όσοι κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής μας, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ενός κινούμενου οχήματος με αγριόχοιρο μπορεί να είναι σοβαρές υλικές ζημιές για το αυτοκίνητο. Ας μην ξεχνάμε ότι αρκετά από τα ζώα αυτά είναι ογκώδη, ενώ όταν συνοδεύουν μικρά μπορεί να γίνουν και επιθετικά.

Αιτίες υπερπληθυσμού
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου έχουν κατατεθεί από τους κυνηγούς προτάσεις, που σχετίζονται με την αναπροσαρμογή κυνηγητικών καταφυγίων και την αυστηρή τήρηση κανόνων όπου υπάρχουν οικόσιτα γουρούνια. Στην αύξηση του πληθυσμού, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού, σύμφωνα με μελέτες, προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, γι' αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι... πουά ή ριγέ!
Στις αιτίες υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων συγκαταλέγεται επίσης η εγκατάλειψη της ορεινής υπαίθρου, με συνέπεια τη μεγάλη δάσωση περιοχών που ήταν πρώην αγροτικοί χώροι. Τα ζώα, δηλαδή, βρίσκουν πλέον περισσότερη τροφή και καλύτερες συνθήκες αναπαραγωγής. Καλλιεργητές της περιοχής επισημαίνουν ότι το φαινόμενο με τις επιδρομές των αγριογούρουνων προέκυψε την τελευταία πενταετία, αλλά εντάθηκε πέρυσι και φέτος και ζητούν να ληφθούν μέτρα για να προστατευτούν οι καλλιέργειες.
Το κυριότερο μέτρο για τον έλεγχο του πηθυσμού των αγριόχοιρων είναι η χρονική επέκταση της περιόδου θήρας του, όπως ζητούν και οι κηνυγοί.
Η.Μ.