Τα λύματα καταλήγουν στην αρδευτική τάφρο

Περιβαλλοντική «βόμβα» από διαρροή σε αγωγό της ΔΕΥΑΙ!

ΜΙΧ. ΠΛΙΑΚΟΣ: Θα αναγκαστούμε να πάμε στη Δικαιοσύνη

LYMATA BIOLOGIKOS DIARROH 1 25 6 19

• Μπορεί κάθε τόσο η Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ να… πανηγυρίζει για τα μεγάλα έργα που προωθεί, όσον αφορά κυρίως στη βελτίωση των υποδομών και του δικτύου της, όμως, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, και τα προβλήματα πολλά διαψεύδοντας κάθε απόπειρα… ωραιοποίησης της εικόνας.
Ενδεικτικό είναι το θέμα που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας, όταν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι διαθέτουν καλλιεργούμενες εκτάσεις κοντά στον Βιολογικό, επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Ζίτσας στην Ελεούσα και κατήγγειλαν ότι εξαιτίας διαρροής σε αγωγό που μεταφέρει λύματα από τα Γιάννενα, προκαλείται μόλυνση σε όλη τη γύρω περιοχή! Φυσικά, αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που υπάρχει στο δίκτυο της ΔΕΥΑΙ, καθώς υπάρχει γενικότερα ζήτημα στην περιοχή της Ελεούσας.

Κατευθείαν στην τάφρο!
Η επίσκεψη στο σημείο της διαρροής, η οποία ενδέχεται να οφείλεται σε σπάσιμο του αγωγού λόγω της πίεσης, αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος. Τόνοι λυμάτων χύνονται στην ύπαιθρο και η δυσωδία που απλώνεται τριγύρω είναι αφόρητη. Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι φυσικά αυτονόητος. Παράλληλα, τα λύματα καταλήγουν σε μεγάλο μέρος τους στον αύλακα άρδευσης του κάμπου, γεγονός που προκαλεί σοβαρότατο πρόβλημα στους καλλιεργητές οι οποίοι χρησιμοποιούν το νερό του για τα κτήματά τους! «Δεν μπορούμε να ποτίσουμε τα χωράφια μας απ’ τον αύλακα με όλα αυτά τα λύματα που καταλήγουν σ’ αυτόν, είναι επικίνδυνο», ανέφεραν όσοι βρέθηκαν χθες στο Δημαρχείο Ζίτσας, υπενθυμίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινάει η αρδευτική περίοδος!

Ο Μιχάλης Πλιάκος
Σε δήλωσή του «στον «Π.Λ.» για το πρόβλημα που προέκυψε από τη διαρροή στον αγωγό της ΔΕΥΑΙ ο Δήμαρχος Ζίτσας, ο οποίος έκανε χθες αυτοψία στην περιοχή, χρησιμοποίησε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο. «Όλα τα φρεάτια που οδηγούν στον Βιολογικό είναι ανεξέλεγκτα, ανοιχτά και τα λύματα καταλήγουν αυτούσια στην τάφρο», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μ. Χρυσοστόμου μας οδηγεί στις αίθουσες των δικαστηρίων με μηνύσεις για μόλυνση του περιβάλλοντος από τους βόθρους της Ελεούσας. Μιλάμε για εγκληματική αδιαφορία, για μία ατομική βόμβα που πλήττει ευθέως τη δημόσια υγεία. Δεν είναι πλέον αστεία τα πράγματα».
Ο κ. Πλιάκος ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση «θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα». Υπενθύμισε δε το πρόβλημα που θα προκύψει με την έναρξη της αρδευτικής περιόδου τις επόμενες ημέρες.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ