Επιστολή της Ένωσης Αποφοίτων προς τα Αγαθοεργά Καταστήματα

Βάλτε, επιτέλους, τάξη στη διαχείριση της περιουσίας της Ζωσιμαίας Σχολής

Καιρός να ζητήσουν μισθώματα από το Δημόσιο για τα οκτώ διδακτήρια, καθώς η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την ίδρυση Πρότυπου Λυκείου στα Γιάννενα...

ZOSIMAIA SXOLH

• Τι κι αν τα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης Ιωαννίνων παρέχουν εδώ και δεκαετίες εντελώς δωρεάν στο ελληνικό Κράτος οκτώ κτίρια του Κληροδοτήματος Ν. Ζωσιμά για τη χρήση τους ως σχολεία, στα οποία στεγάζονται σήμερα 5.500 μαθητές!
Το Δημόσιο από την πλευρά του όχι μόνο καταλογίζει φόρους στα Αγαθοεργά, αλλά αρνείται συστηματικά και την ίδρυση Πρότυπου Λυκείου Ζωσιμαίας Σχολής, προσβάλλοντας έτσι με βάναυσο τρόπο τη μνήμη των Εθνικών Ευεργετών της οικογένειας Ζωσιμά.
Ο πρόσφατος Νόμος Γαβρόγλου είναι ενδεικτικός αυτής της παραδοξότητας που επιβάλλεται στην πόλη μας.
Στο θέμα επανέρχεται η Ένωση Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, η οποία με επιστολή της προς την Εφοροεπιτροπεία των Αγαθοεργών την καλεί να φροντίσει για την αποκατάσταση της διαχειριστικής τάξης στις σχέσεις του Δημοσίου με το Κληροδότημα Ν. Ζωσιμά.

Ποτέ δεν πλήρωσε…
Τα οκτώ κτίρια του Κληροδοτήματος Ζωσιμά, συνολικού εμβαδού 19.300 τ.μ., που από το 1926 έχουν παραχωρηθεί δωρεάν για τη στέγαση δημόσιων σχολείων των Ιωαννίνων εξακολουθούν να αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της Ζωσιμαίας Σχολής, τονίζει η Ένωση Αποφοίτων στην επιστολή της (την υπογράφουν ο Πρόεδρος της Ένωσης Αθανάσιος Δάλλας και ο Γενικός Γραμματέας Μιχάλης Παντούλας). Ωστόσο, το Δημόσιο, όπως επισημαίνει, «ουδέποτε κατέβαλε, κατά παράβαση των νόμων και των κανόνων δικαίου, το παραμικρό ενοίκιο».
Φυσικά, η παραχώρηση των κτιρίων του Κληροδοτήματος είναι προς όφελος της Γιαννιώτικης κοινωνίας, ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να συμπεριφέρεται στο διαχειριστή του Κληροδοτήματος Ν. Ζωσιμά και στη Ζωσιμαία Σχολή με αποικιοκρατική νοοτροπία και με έναν περιφρονητικό τρόπο, όπως σημειώνει η Ένωση Αποφοίτων, καθώς αρνείται να ιδρύσει Πρότυπο Λύκειο στα Γιάννενα για να συμπληρώσει το αντίστοιχο Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας.

Εκπαιδευτικό παράδοξο
Έτσι, με βάση τον τελευταίο Νόμο Γαβρόγλου, όπως καταγγέλλει η Ένωση Αποφοίτων, δημιουργείται ένα παράδοξο. Στον Νόμο αναφέρεται ότι οι απόφοιτοι του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας, αφού δεν υπάρχει Πρότυπο Λύκειο, μπορούν να εγγράφονται σε Πειραματικό Λύκειο της περιοχής μας, όμως τέτοιο σχολείο δεν έχουν τα Γιάννενα!
Σύμφωνα με την Ένωση, «τα Αγαθοεργά Καταστήματα δε νομιμοποιούνται να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα ως απλοί θεατές. Ήρθε πλέον ο καιρός να αποκατασταθεί η διαχειριστική τάξη στις σχέσεις του Δημοσίου με το Κληροδότημα Ν. Ζωσιμά και να εφαρμοσθούν οι κανόνες δικαίου».

Ζητούν αντίδραση
Για την αποκατάσταση της αδικίας, η Ένωση Αποφοίτων Ζωσιμαίας ζητάει και δημόσια από τα Αγαθοεργά να προβούν άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες. Πρώτον, να καταγγείλουν τη μεροληπτική στάση της κυβέρνησης εις βάρος του αρχαιότερου σχολείου της χώρας και να απαιτήσουν την άμεση επαναλειτουργία της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής ως ενιαίας εκπαιδευτικής μονάδας. Δεύτερον, να γίνει άμεση καταγγελία της άτυπης εκχώρησης στο Δημόσιο της επικαρπίας της ακίνητης περιουσίας του Κληροδοτήματος Ν. Ζωσιμά και να καταστούν απαιτητά τα τεκμαρτά ενοίκια των πέντε τελευταίων ετών, ενώ για την περαιτέρω παραχώρηση των κτιρίων να υπογραφεί άμεσα προγραμματική σύμβαση στην οποία θα καθορίζονται το μηναίο μίσθωμα και οι αμοιβαίες υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών.
Στο συμφωνητικό μίσθωσης τονίζει ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί ειδικός όρος σύμφωνα με τον οποίον το Δημόσιο θα δηλώνει ότι σέβεται την εκπαιδευτική παράδοση της Ζωσιμαίας Σχολής και δεσμεύεται για την διαφύλαξη του ειδικού χαρακτήρα της ως Προτύπου σχολείου αριστείας. Επίσης, η Ένωση ζητάει τα όποια έσοδα προέλθουν απ’ αυτά τα κτίρια να μη σπαταληθούν αλόγιστα όπως στο παρελθόν, αλλά να δεσμευτούν και να αναλωθούν μόνο για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου της μελλοντικής Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής.

Καταστροφικό σύστημα…
Καταλήγοντας στην επιστολή της, η Ένωση Αποφοίτων Ζωσιμαίας επισημαίνει με νόημα ότι «το αναχρονιστικό σύστημα της διαχείρισης κολοσσιαίων κληροδοτημάτων με το ίδιο πνεύμα, με τον ίδιο κανονισμό και με το ίδιο συμβούλιο που διαχειρίζεται τα παρεκκλήσια και τα νεκροταφεία αποδείχθηκε ότι ήταν καταστροφικό. Η άϋλη περιουσία (μετοχές) του Κληροδοτήματος Ν. Ζωσιμά εξανεμίστηκε και την ίδια τύχη θα έχει και περισωθείσα ακίνητη περιουσία, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα».
Υπενθυμίζει δε ότι το 2015 το υπουργείο Οικονομικών καταλόγισε στα Αγαθοεργά φόρο ύψους 400.000 ευρώ για έσοδα «εκ τεκμαρτών ενοικίων». Η καταβολή του ανεστάλη, όμως δεν εξέλιπε ο κίνδυνος για ανακίνηση του θέματος.