Οι πρ. Δημ. Σύμβουλοι Σπ. Εργολάβος - Χ. Λεοντάρης αποκαλύπτουν

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης
τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα!

- Τα κατακρατεί και τα διαχειρίζεται η Μητρόπολη Ιωαννίνων με
την ανοχή του Κράτους, αλλά και την αδιαφορία του Δημοτ. Συμβουλίου

GEORGIOY STAYROY

• Με την αποκάλυψη ότι άρχισε και συνεχίζεται δικαστική έρευνα που αφορά την κακοδιαχείριση των Ηπειρωτικών Κληροδοτημάτων, που ως γνωστόν διαχειρίζεται η Μητρόπολη Ιωαννίνων, επαναφέρουν στη δημοσιότητα το πολύ σοβαρό αυτό θέμα οι πρ. Δημοτικοί Σύμβουλοι Σπ. Εργολάβος και Χ. Λεοντάρης.
Μάλιστα ταυτόχρονα προχωρούν και σε σκληρή κριτική για την απαθή στάση που συνεχίζει να κρατά το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, καλώντας το να ενημερώσει τους πολίτες για την οικονομική κατάσταση των Κληρο-

δοτημάτων και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προς την κεντρική εξουσία, ζητώντας την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας στην πόλη των Ιωαννίνων.

Η δικαστική έρευνα
Οι δυο πρ. δημοτ. σύμβουλοι Σπ. Εργολάβος και Χ. Λεοντάρης αναφέρονται στην σημερινή κατάσταση, καυτηριάζοντας τα κακώς κείμενα και κυρίως την απραξία του Δημοτ. Συμβουλίου. Το πλήρες κείμενο των όσων άκρως αποκαλυπτικών αναφέρουν έχει ως εξής:
• Δικαστική έρευνα διεξάγεται, όπως πληροφορούμαστε, σχετική με τη λειτουργία των Αγαθοεργών Καταστημάτων και των άλλων διαχειριστικών επιτροπών της Μητρόπολης Ιωαννίνων, που διαχειρίζονται περιουσίες των Εθνικών μας Ευεργετών αντίθετα με το Σύνταγμα και με τη βούλησή τους.
Το περιεχόμενο της έρευνας, σύμφωνα με τους ισχύοντες δικονομικούς κανόνες, είναι άγνωστο στους πολίτες των Ιωαννίνων. Το μόνο που διέρρευσε – εξωδίκως – είναι ότι μέλη των Επιτροπών αυτών καλούνται από τις δικαστικές αρχές να δώσουν εξηγήσεις για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν συγκεκριμένες υποθέσεις των Κληροδοτημάτων που έχουν αναλάβει – αντισυνταγματικά και παράνομα – τη διαχείρισή τους.

Αφορά τους Γιαννιώτες…
Όμως η υπόθεση των Κληροδοτημάτων αυτών, όπως είναι του Ν. Ζωσιμά, του Γ. Σταύρου, του Γ. Τούλη, και των Σχολικών Περιουσιών της πόλης των Ιωαννίνων που προέρχονται από Κληροδοτήματα, δεν αφορά μόνο το μητροπολίτη Ιωαννίνων και τα διορισμένα από αυτόν μέλη των διαχειριστικών επιτροπών. Αφορά το λαό των Ιωαννίνων στον οποίο οι Εθνικοί μας Ευεργέτες άφησαν τις περιουσίες τους για συγκεκριμένους κοινωφελείς σκοπούς.
Είναι, λοιπόν, ανάγκη άμεση το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, σε ειδική συνεδρίασή του να ασχοληθεί άμεσα με το σοβαρό αυτό για την πόλη θέμα, να ζητήσει να πληροφορηθεί για την κατάσταση που επικρατεί σε αυτά τα Ιδρύματα, να πάρει ξεκάθαρη θέση γύρω από αυτά, και, στη συνέχεια, να ενημερώσει με δημόσια ανακοίνωσή του τους πολίτες.
Η ανάγκη αυτή γίνεται επιτακτική από τη στιγμή που ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος στην πόλη μας, με συνέντευξή του δήλωσε δημόσια πως από λάθη που διαπράχθηκαν, όπως συνέβη και με την περιουσία της Εκκλησίας, τα Ιδρύματα αυτά "τελούν υπό κατάρρευση και δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τους κοινωφελείς σκοπούς για τους οποίους έχουν συσταθεί".
Και η "κατάρρευση" αυτή δεν είναι προϊόν της κρίσης, όπως ισχυρίστηκε. Είναι φυσιολογική συνέπεια της μακροχρόνιας, ανεξέλεγκτης και ανεύθυνης διαχείρισης των περιουσιών αυτών των Ιδρυμάτων, από πρόσωπα ξένα προς τη βούληση των Ευεργετών μας, και της, κατ’ ακολουθίαν, διοχέτευσης και διασπάθισης των εσόδων τους σε σκοπούς αλλότριους από αυτούς που όρισαν οι διαθέτες. Υπάρχουν, και έχουν καταγγελθεί συγκεκριμένες περιπτώσεις που πρέπει να διερευνηθούν. Τέτοιου είδους πρακτικές και σε άλλους ευαίσθητους τομείς της εθνικής μας ζωής δημιούργησαν την κρίση.

Ιδρύματα εθνικά
Πρόκειται για Ιδρύματα Εθνικά που δεν έχουν καμιά σχέση με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων και την Εκκλησιαστική περιουσία. Συγκεκριμένα:
α) Ο Γεώργιος Σταύρου με τη διαθήκη του ορίζει:
"Συνέλαβα την ιδέαν τα εκτεταμένα ταύτα γήπεδα (τα δυο οικόπεδα στην οδό Ανεξαρτησίας και στον Αγ. Νικόλαο Κοπάνων) να χαρίσω και χαρίζω εις την πόλιν των Ιωαννίνων". Τα χαρίζει στην πόλη των Ιωαννίνων, όχι στη Μητρόπολη.
Και συμπληρώνει:
"Τον Κανονισμόν οι εκτελεσταί της διαθήκης μου ήθελον πέμψει εις τους εν Ιωαννίνοις κυρίους Α. Μίσιον, Αλ. Λιάμπεην και Π. Κολοβόν τους οποίους να διορίσουν διά το Ορφανοτροφείον επιτρόπους μου, και έφορον επ’ αυτών τον κατά καιρόν Πρόξενον της Ελλάδος εις Ιωάννινα".  Και αυτό το Κληροδότημα, λόγω τουρκοκρατίας βρέθηκε να το διοικεί και να το διαχειρίζεται η Μητρόπολη.
Σήμερα ακόμα, 102 χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους το Κληροδότημα αυτό διοικείται με "Διοργανισμό" – πλαστό – που "τελεί τη εγκρίσει και υπό την ανωτάτην εποπτείαν  Α. Μ. του Σουλτάνου".
β) Ο Ν. Ζωσιμάς, επίσης, στο Α’ άρθρο της Διαθήκης του ορίζει:
"Αποκαθιστώ Γενικούς Επιτρόπους μου, πληρεξούσιους διοικητές της παρούσης διαθήκης μου, και μόνους εκπληρωτές αυτής τους προσφιλεστάτους φίλους μου Κ. Πασχάλη, Ν. Πατσιμάδη και Α. Κομψόπουλο· εάν απ’ τους παραπάνω Επιτρόπους μου λείψει ένας ή δύο, το Γραικικό Μαγιστράτο της Νίζνας να διορίζει από τους συμπατριώτες μου Γιαννιώτες και αυτό να συνεχιστεί και όταν κάποτε λείψουν οι Επίτροποι μου".

Διαχειριστής ο μητροπολίτης
Και αντί για Γιαννιώτες πολίτες, ξεφύτρωσε και εδώ, με τα αντισυνταγματικά διατάγματα των φασιστικών καθεστώτων – Παγκάλου, Μεταξά, χούντας – Πρόεδρος και ουσιαστικός διαχειριστής ο μητροπολίτης.
Το ίδιο ακριβώς και κάτι χειρότερο ακόμα, συμβαίνει με τις Σχολικές Περιουσίες της πόλης προέρχονται από Κληροδοτήματα. Αυτές, σύμφωνα με τη βούληση των διαθετών, με το Σύνταγμα και με πέντε νόμους της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας, έπρεπε να έχουν παραδοθεί κατά κυριότητα, διαδοχικά: το 1920 (νόμοι 2508/1920 και 2442/1920) στα Ταμεία Εκπαιδευτικής Προνοίας, το 1931 (ν. 5019/1931) στα Σχολικά Ταμεία, και το 1992 (ν. 1894/1990, 2009/1992) στο Δήμο Ιωαννίνων, όπως συνέβη σε όλη την Ελλάδα.
Τις κατακρατεί όμως και αυτές η Μητρόπολη Ιωαννίνων, και μάλιστα, κατά τρόπο προκλητικό, σε επίσημο έγγραφό της, τις παρουσιάζει ότι τάχα "ανήκουν στην κυριότητα των Αγαθοεργών και προσφέρονται δωρεάν στο Κράτος".
Η υπεξαίρεση της δημόσιας περιουσίας παρουσιάζεται, από πάνω, και ως δωρεά. Εδώ πρόκειται για πραγματική ιεροσυλία, για την οποία ακόμα κανένας δεν έχει λογοδοτήσει.
Και το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτε.  
Και το Πολίτευμα που ανέχεται και συντηρεί αυτό το καθεστώς, το ονομάζουμε Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Να το χαιρόμαστε. Και μαζί μ’ αυτό να χαιρόμαστε και τους εκπροσώπους του.
Είναι καιρός η υπόθεση αυτή που μας προσβάλλει, κατά τρόπο βάναυσο, ως ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες, να πάρει, επί τέλους, τέλος. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην Κυβέρνηση, στους τοπικούς βουλευτές και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.
Θεωρούμε θετικό το γεγονός της διεξαγωγής της δικαστικής έρευνας, και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση αυτή, γύρω από την οποία έχουμε, ως πολίτες, άγρια μεσάνυχτα. Όμως η δικαστική έρευνα όσο αναγκαία κι αν είναι, δεν είναι αρκετή. Το θέμα δεν είναι μόνο δικαστικό, είναι κυρίως πολιτικό.

Οι απαραίτητες ενέργειες…
Είναι καιρός η νέα Κυβέρνηση που ήλθε στην εξουσία με κύριο σύνθημα την καταπολέμηση της διαπλοκής, της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, να αφήσει κατά μέρος τις κάθε μορφής σκοπιμότητες, να μην υποχωρήσει στις γνωστές, από το παρελθόν, "αδιαφανείς παρασκηνιακές παρεμβάσεις", τις οποίες πρόσφατα κατάγγειλε – κάνοντας και την αυτοκριτική του – ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, και να προχωρήσει άμεσα σε δυο βασικές και εντελώς απαραίτητες ενέργειες:
α) Να δώσει εντολή σε ειδικά και ανεξάρτητα Όργανα του Σ. Δ. Ο. Ε., και όχι σε διάφορους οικονομικούς επιθεωρητές, όπως συνέβη στο παρελθόν, που συνέταξαν εκθέσεις, κατά παραγγελία των προϊστάμενων αρχών τους, μολονότι διαπίστωσαν από τον έλεγχο οφθαλμοφανείς παρανομίες και αντισυνταγματικές ενέργειες. Δεν κάλεσαν για εξέταση εκείνους που προκάλεσαν τους ελέγχους και διαθέτουν αρκετά ενοχοποιητικά στοιχεία, σχετικά με τη διαχείριση των Κληροδοτημάτων. Μόνο τέτοια ειδικά όργανα, ανεξάρτητα και ανεπηρέαστα από κάθε αδιαφανή παρασκηνιακή ενέργεια, είναι σε θέση να διενεργήσουν ουσιαστικό οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο σε όλα τα Κληροδοτήματα που διαχειρίζεται η Μητρόπολη, χωρίς να δικαιούται, για να εξακριβωθεί πώς αυτά οδηγήθηκαν "σε κατάρρευση" και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι γι’ αυτό το κατάντημά τους.
Ένα τέτοιο ουσιαστικό οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο θα έπρεπε απ’ την πρώτη στιγμή να ζητήσουν ο σημερινός μητροπολίτης και τα μέλη των σημερινών διαχειριστικών επιτροπών, αναλογιζόμενοι το βαρύ φορτίο το οποίο επωμίζονται, καθώς διοικούν και διαχειρίζονται Κοινωφελείς Περιουσίες αντίθετα με το Σύνταγμα και με τη βούληση των Ευεργετών.   
β) Να προχωρήσει άμεσα στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη βούληση των Ευεργετών, ο τρόπος διοίκησης και διαχείρισης αυτών των Κληροδοτημάτων, και να αποδοθούν αυτά εκεί που δικαιωματικά ανήκουν. Αυτό επιβάλλει η συνταγματική τάξη και η νομιμότητα. Το θέμα είναι γνωστό, από καιρό, σε όλη τη διοικητική ιεραρχία, ακόμα και στο σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ως βουλευτής έχει πάρει κατ’ επανάληψη ξεκάθαρη και επίσημη θέση.
Καλούμε ως πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Ιωαννίνων και ως ενεργοί πολίτες, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων να ασχοληθεί άμεσα με το θέμα, να ενημερωθεί και να ενημερώσει τους πολίτες για την οικονομική κατάσταση των Κληροδοτημάτων, και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προς την Κεντρική εξουσία για την άμεση ρύθμισή του, ζητώντας επιτακτικά την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας στην πόλη μας και προστατεύοντας τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας για τους Γιαννιώτες πολίτες.