Πολλοί έχουν συμπληρώσει έξι χρόνια σπουδών

Με τον νέο Νόμο, οι μισοί φοιτητές του Πανεπ. Ιωαννίνων είναι… αιώνιοι!

Σε πρώτη φάση διαγράφηκαν 3.000, κάποιοι εκ των οποίων έπρεπε να είχαν πάρει πτυχίο στις αρχές του ’80!
Γ. ΚΑΨΑΛΗΣ στον «Π.Λ.»: Ρύθμιση για όσους χρωστούν λίγα μαθήματα

PANEPISTHMIO IOA

• Για δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «αιωνίων», κόπηκε οριστικά ο… ομφάλιος λώρος με τα Πανεπιστήμια στα οποία είχαν εισαχθεί, καθώς από τις αρχές της παρούσας ακαδημαϊκής χρονιάς έγινε η διαγραφή των πιο παλιών απ’ τα μητρώα των ιδρυμάτων, ενώ η διαδικασία θα έχει και συνέχεια.
Όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κατά την πρώτη φάση του «ξεκαθαρίσματος» διαγράφηκαν με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας 3.000 «λιμνάζοντες» φοιτητές, οι οποίοι πάντως δεν επιβάρυναν σε τίποτε το ίδρυμα, αφού επί πολλά χρόνια δεν είχαν καμία επαφή με αυτό. Ωστόσο, είναι η δεύτερη φάση της διαδικασίας που προβληματίζει τις Πρυτανικές Αρχές, αφού στις προβλέψεις του Νόμου για απομάκρυνση απ’ το ίδρυμα εμπίπτει ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό φοιτητών του.
Σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι, το Πανεπιστήμιο θα χάσει χιλιάδες σπουδαστές, γι’ αυτό και ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης, μιλώντας στον «Π.Λ.», αναφέρει πως είναι αποφασισμένος να παρέμβει, καταθέτοντας πρόταση στην επικείμενη σύνοδο των Πρυτάνεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Διαγράφηκαν οι παλιοί
Πάνω από 80.000 «αιώνιοι» φοιτητές έχουν διαγραφεί από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους από τα μητρώα πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων. Μόνο απ’ το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο έφυγαν οριστικά σχεδόν 50.000 άτομα. Η διαδικασία εφαρμόστηκε από το Υπουργείο Παιδείας και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τη διαγραφή των  φοιτητών εκείνων οι οποίοι εισήχθησαν στο ίδρυμα εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν πήραν ποτέ πτυχίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαγράφηκαν ακόμη και φοιτητές ηλικίας έως και 55 ετών, οι οποίοι, αν έδιναν κανονικά μαθήματα, θα έπρεπε να έχουν πάρει πτυχίο στις… αρχές της δεκαετίας του ’80! Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύνολο 3.000 διαγραφέντων οι 1.000 προέρχονταν από το Μαθηματικό Τμήμα!

Σπουδές… 30 ετών!
Εννοείται ότι κανείς απ’ αυτούς δεν έκανε ένσταση για την διαγραφή του, προφανώς επειδή έχουν εγκαταλείψει προ πολλού την ιδέα της ολοκλήρωσης των σπουδών τους. Ωστόσο, ο Πρύτανης Γ. Καψάλης σημειώνει ότι το μέτρο αυτό της οριστικής διαγραφής τους ήταν βιαστικό και δημιούργησε προβλήματα, ειδικά στις Κοσμητείες των ιδρυμάτων, οι οποίες έπρεπε να εκδώσουν σχετικές κανονιστικές πράξεις. Μια διαδικασία… επικίνδυνη στην οποία σχεδόν καμία Κοσμητεία ανά την χώρα δεν προχώρησε!

Δύσκολη η δεύτερη φάση
Το πρώτο βήμα λοιπόν έγινε και ήταν ανώδυνο. Η επόμενη φάση όμως στη διαδικασία αντιμετώπισης των «αιώνιων» φοιτητών δεν θα είναι ίδια, αφού ο Νόμος ορίζει ως τέτοιους όσους έχουν συμπληρώσει έξι χρόνια σπουδών (είναι η περίφημη εξίσωση ν+2) και στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν πάρα πολλοί!
Υπάρχουν Τμήματα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μάλιστα αρκετά, όπου ακόμη και το 70% των φοιτητών τους υπερκαλύπτουν τα έξι χρόνια που θέτει ως όριο το Υπουργείο Παιδείας και γι’ αυτούς θα ήταν άδικο να απολέσουν διά παντός την ευκαιρία αποφοίτησης, ειδικά αν έχουν σκοπό να πάρουν πτυχίο. «Είναι κρίμα φοιτητές που χρωστούν δύο – τρία μαθήματα να χάσουν γι’ αυτά το πτυχίο τους», τονίζει ο Γ. Καψάλης.

Η πρόταση Καψάλη

KAPSALHS GIORGOS
Η προοπτική αυτή απασχολεί έντονα τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τον Πρύτανη να επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να προλάβουμε τα πράγματα πριν μας προλάβουν αυτά. Να δούμε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση». Ο ίδιος θα εισηγηθεί στη Σύνοδο των Πρυτάνεων να δοθεί η πτυχιακή εξέταση για όσους βρίσκονται πέραν του όγδοου εξαμήνου, δηλαδή να δίνουν εξετάσεις τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο όσοι έχουν περάσει τα οκτώ εξάμηνα σπουδών σε όσα μαθήματα μπορούν, χωρίς να υπάρχει όριο στην περίπτωσή τους ή διάκριση σε θερινό και χειμερινό εξάμηνο.
Αυτή η ρύθμιση ίσχυε ούτως ή άλλως, με τον εσωτερικό κανονισμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά ακυρώθηκε από τον νέο Νόμο. Στο μεταξύ, τόσο στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου, όσο και σε άλλα υπάρχει μια πρόβλεψη για το θέμα, σύμφωνα με την οποία η Κοσμητεία αρχικά και στη συνέχεια η Σύγκλητος παρακολουθούν την πρόοδο όσων υποβάλλουν αίτηση ότι χρειάζονται ένα ή δύο εξάμηνα ακόμα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και ανάλογα δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Φυσικά, μία τέτοια ευκαιρία δεν μπορεί να δοθεί σε φοιτητές οι οποίοι έχουν περάσει για παράδειγμα 10 – 12 μαθήματα και χρωστούν τα τριπλάσια!

Πολλοί προσπαθούν…
Πάντως, με την εφαρμογή του Νόμου για τους «αιώνιους» φοιτητές, πολλοί είναι εκείνοι στα Γιάννενα οι οποίοι, καθώς βρίσκονται προς το τέλος των σπουδών τους, έχουν καταβάλλει σημαντική προσπάθεια προκειμένου να αποφοιτήσουν. «Έχουμε παρακολουθήσει πολλά τέτοια παραδείγματα κι αυτό είναι ευχάριστο», αναφέρει ο Πρύτανης.
Σε Πανελλαδικό επίπεδο περίπου 25.000 φοιτητές πληρούσαν τις προϋποθέσεις της ρύθμισης του Υπουργείου Παιδείας και πολλοί απ’ αυτούς έχουν επιστρέψει στα αμφιθέατρα και με διπλές εξεταστικές που θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο, έχουν τη δυνατότητα να δώσουν τα τελευταία μαθήματα που χρωστούν, προκειμένου να λάβουν τα πτυχία τους. Ήδη υπάρχει και ένας αριθμός φοιτητών που ολοκλήρωσε τις εξετάσεις και πήρε πτυχίο.