«Κλυδωνίζονται τα δικαιώματα της ελλην. μειονότητας στην Αλβανία…»

on .

TASIOYLAS KOSTAS BOYLH PROEDREIO

Την κοινή επιδίωξη Ελλάδας και Λετονίας για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα δυτικά Βαλκάνια, με απαραίτητη προϋπόθεση την πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου, υπογράμμισαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λετονίας Edgars Rinkēvičs, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. 

«Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την πορεία προς την Ευρώπη των δυτικών Βαλκανίων, τηρώντας το διεθνές δίκαιο, όπως ενδιαφέρεται και για την δίκαιη και σύμφωνη με τον ΟΗΕ επίλυση του Κυπριακού» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου. 

Ο κ. Κ. Τασούλας επεσήμανε ότι «επειδή ακριβώς σήμερα στη γειτονιά μας τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία αλλά και το Διεθνές Δίκαιο μέσω της παραβιάσεως της συνθήκης των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία, κλυδωνίζονται, εμείς επιμένουμε, όχι διμερώς, ότι η Ευρώπη θα έρθει στα Δυτικά Βαλκάνια όταν όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έρθουν προς τις αξίες της Ευρώπης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επίλυση του Κυπριακού, καθώς συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και στρατιωτική κατοχή στο νησί. Όπως σημείωσε, «θέλουμε να πάει καλά η μεσολαβητική προσπάθεια του ΟΗΕ, αλλά για να πάει καλά πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι αρχές, οι αξίες και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λετονίας συμφώνησε ότι τα δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως υπογράμμισε, «οι χώρες αυτές περιμένουν πάρα πολλά χρόνια την επόμενη διεύρυνση. Ταυτόχρονα όμως πρέπει η ένταξή τους να στηρίζεται στις κοινές αξίες και στο διεθνές δίκαιο». Τόνισε μάλιστα την ανάγκη «να βρεθούν κοινοί τρόποι για να ενδυναμωθεί όλη αυτή η διαδικασία αλλά φυσικά προαπαιτείται η τήρηση των συνθηκών».