Comp 1

Το βάρος του νέου ΕΣΠΑ πέφτει σε καινοτομία - επιχειρηματικότητα

on .

ESPA METSOBO 1 7 24

Σχεδόν τους διπλάσιους πόρους σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο καλείται να διαχειριστεί η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2021 – 27, με τους σχεδιασμούς της να εστιάζουν σε τομείς όπως η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, αλλά και σε κοινωνικές δράσεις. 

Χθες συνεδρίασε στο Μέτσοβο για Τρίτη φορά η Επιτροπή Παρακολούθησης. Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης  Αλέκος Καχριμάνης ανοίγοντας τις εργασίες της, κατά 110% υπερκάλυψαν οι δαπάνες τον αρχικό προϋπολογισμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» που έκλεισε. 

«Η Ήπειρος χαρακτηρίζεται για τη δυναμική της, είναι μια Περιφέρεια που έχει κάνει πολλά βήματα για την εξωστρέφεια, αναπτύσσεται στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα και ανεβαίνει επίπεδο σε ό,τι αφορά στη Δημόσια Υγεία. Παράλληλα, εξελίσσεται σε κόμβο καινοτομίας  κάτι  που μέχρι πριν λίγα χρόνια ούτε να το φανταστεί μπορούσε κάποιος», σημείωσε.

Προχωρώντας στον απολογισμό του ΕΣΠΑ 2014-2020, είπε ότι «επικεντρωθήκαμε κυρίως στους τομείς της επιχειρηματικότητας της  ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών, της υγείας – πρόνοιας - παιδείας και κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών, ανάπτυξη υπηρεσιών περιβάλλοντος στο παράκτιο μέτωπο, ΟΧΕ των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, δράσεις καινοτομίας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας». Πρόσθεσε δε πως το Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε χωρίς απώλεια πόρων με 5.375 έργα και 324,7 εκ. ευρώ δαπάνες, ενώ υπογράμμισε πως «χωρίς τη βοήθεια της Ε.Ε. όλα αυτά που κάνουμε σήμερα, δεν θα γινόταν ποτέ, όχι μόνο για την απορρόφηση, αλλά και για την ποιότητα των έργων».

Το νέο πρόγραμμα

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης αναφέρθηκε στο νέο Πρόγραμμα 2021 - 27, λέγοντας ότι είναι ευχάριστο γεγονός ο διπλασιασμός των χρημάτων που θα διαχειριστεί η Περιφέρεια.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Ήπειρο και τη νέα προγραμματική περίοδο η Περιφέρεια εστιάζει κυρίως στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. «Επανασυγκροτήσαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και  Καινοτομίας στην Ήπειρο, στο οποίο προεδρεύει η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιχειρηματικής ανακάλυψης με στόχο να εκδοθούν οι πρώτες προσκλήσεις εντός του 2024. Συστήσαμε υπογράφοντας Προγραμματική Σύμβαση έναν μηχανισμό υποστήριξης έρευνας και τεχνολογίας στην Περιφέρεια, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου, του Δικτύου Πράξης του ΙΤΕ, ολοκληρώνοντας άμεσα τις διαδικασίες στελέχωσής του. Μέσω του ΕΦΑΠΑΕ, θα χρηματοδοτήσουμε τις δράσεις επιχειρηματικότητας και τις δράσεις απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι θα εκπληρωθεί η υποχρέωση για την κάλυψη όλων των Οικισμών Γ΄ προτεραιότητας για βιολογικούς καθαρισμούς και αποχετεύσεις με τη χρηματοδότηση του ενός απομείναντος οικισμού, του Καναλακίου Πρέβεζας, ενώ αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του έργου παράκαμψης της Νικοπόλεως, στη χρηματοδότηση δράσεων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στις τέσσερις πρωτεύουσες νομών της Ηπείρου και στη συνέχιση της χρηματοδότηση της Ο.Χ.Ε. των Αρχαίων Θεάτρων, η οποία, όπως είπε, θα επεκταθεί στην ορεινή περιοχή των Τζουμέρκων, του Λάκμου, της Κόνιτσας με αφετηρία τα ιαματικά λουτρά και του Σουλίου. Γνωστοποίησε επίσης ότι στο ΕΤΠΑ το σύνολο των Ενταγμένων έργων ανέρχεται ήδη στο 21,% και στο ΕΚΤ στο 48%. 

Αργεί η εκταμίευση

Απευθυνόμενος στον παριστάμενο Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο ο Περιφερειάρχης έθεσε το ζήτημα των καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις των χρηματοδοτήσεων, λέγοντας ότι «δεν αντέχεται άλλο αυτό το άγχος. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα». Ο Γεν. Γραμματέας δεσμεύθηκε επ’ αυτού ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ούτε με το εθνικό πρόγραμμα ούτε με τα συγχρηματοδοτούμενα. 

Τέλος, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ως ένα χρήσιμο παράδειγμα για την Ήπειρο, αυτό της Ιταλικής Περιφέρειας της Τοσκάνης η οποία έβγαλε ένα πρόγραμμα βιώσιμης επανάχρησης, μέσω του οποίου δίνει κονδύλια σε όσους αποφασίσουν να επαναδραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. «Η επανάχρηση είναι μεγάλη υπόθεση για την Ήπειρο. {…}. Μας ενδιαφέρει να συνδέσουμε το παρελθόν με το μέλλον. Έτσι θα επιδιώξουμε μεγαλύτερη διασπορά του Προγράμματος σε πολλές περιοχές της Ηπείρου», τόνισε. 

 Το Γιάννενα - Κακαβιά

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις που προέκυψαν χθες διά στόματος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κατά τη συνεδρίαση στο Μέτσοβο ήταν ότι ο οδικός άξονας Γιάννενα – Κακαβιά θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Περιφερειάρχη, ο Δημ. Σκάλκος είπε πως το έργο θα ενταχθεί με προϋπολογισμό 310 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ παραδέχθηκε ότι υπήρξαν προβλήματα τόσο με τη χάραξη όσο και με τη χρηματοδότηση. «Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό και έτσι έχουμε ένα αίσιο τέλος», σημείωσε.