Comp 1

Νέα εμφύλια διαμάχη απειλεί την ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ!

on .

SYRIZA

Μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που ακολούθησαν των ευρωεκλογών, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πλήττεται ξανά από την εσωστρέφεια, ενώ χθες σαν «βόμβα» έπεσε η επιστολή επτά βουλευτών και ογδόντα στελεχών του κόμματος που ζητούν άμεσα τη σύγκληση των οργάνων. 

Ας σημειωθεί ότι μεταξύ των στελεχών που υπογράφουν την επιστολή είναι η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, ο πρ. βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιάννης Στέφος αλλά και ο πρ. βουλευτής Άρτας Βασίλης Τσίρκας.

«Καυτός» Ιούλιος!

Μετά τη… βαρυχειμωνιά που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη διάσπαση του χώρου και την αμφισβήτηση κορυφαίων στελεχών στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, φαίνεται πως «καυτός» προβλέπεται και ο Ιούλιος στην «Κουμουνδούρου» με την ενότητα να δοκιμάζεται στη συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος στις 4 και στις 7 Ιουλίου.

Ο νέος κύκλος της εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε με την απόλυση των Γιώργου Τσίπρα και Θανάση Θεοχαρόπουλου από τις θέσεις που κατείχαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και συνεχίστηκε με τις παραιτήσεις των Τεμπονέρα, Κοτσακά από τα κομματικά όργανα.

Ωστόσο, η αναστολή λειτουργίας του καθημερινού φύλλου της «Αυγής», οι δηλώσεις περί μαύρων χρημάτων και της κληρονομούμενης δυστοκίας στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτά που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των βουλευτών και των στελεχών του κόμματος.

Πάντως, το κλίμα πόλωσης πέραν του ΠΑΣΟΚ καλά κρατεί και στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη χώρα αυτή τη στιγμή να μην έχει ουσιαστική αντιπολίτευση, η οποία αντί να αντιπαραθέτει τις δικές της προτάσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, προσπαθεί ακόμη να λύσει τα… του οίκου της.

Διαιρετικές τακτικές…

Στην επιστολή τους, οι επτά βουλευτές και τα 80 στελέχη διαπιστώνουν ότι στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε δυνάμεις και ότι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική πρόταση. Κάνουν λόγο, επίσης, για διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών και υπογραμμίζουν πως το ξαφνικό άνοιγμα μιας συζήτησης περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ, «τραυματίζει το χώρο», την ώρα που θα έπρεπε να ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Εξάλλου, όπως τονίζουν στην επιστολή, δεν γίνεται να παίρνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό στα Μέσα Ενημέρωσης του κόμματος, που αφορούν εργαζόμενους, αποφάσεις με ιστορικό χαρακτήρα για την Αριστερά, όπως η αναστολή του καθημερινού φύλλου της «Αυγής», χωρίς να συζητηθούν καν σε κάποιο συλλογικό όργανο.

Εμμέσως πλην σαφώς στο κείμενο δίνεται το στίγμα υπεράσπισης του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθότι τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το κόμμα μας δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, υπηρετούσε πάντα στην πράξη τη διαφάνεια και ήταν ανεξάρτητο από οικονομικά συμφέροντα».

Την επιστολή συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων στελεχών, επτά βουλευτές του κόμματος: Όλγα Γεροβασίλη, Διονύσης Καλαματιανός, Χρήστος Γιαννούλης, Αθηνά Λινού, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μίλτος Ζαμπάρας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.

Τέλος, ζητούν άμεση σύγκληση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου, δηλαδή της Κεντρικής Επιτροπής και διήμερη συνεδρίασή της αντί της μίας ημέρας, όπως έχει οριστεί για τις 7 Ιουλίου.

Ευπρόσδεκτες οι απόψεις…

Την επιστολή των 87 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασαν πηγές της Κουμουνδούρου, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο Πρόεδρός του, Στέφανος Κασσελάκης δεν φοβήθηκαν ποτέ τον διάλογο.

Όπως τονίζουν οι κύκλοι Κασσελάκη, όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες και βεβαίως σεβαστές, ωστόσο απορούν γιατί επιλέχθηκε να εισαχθούν στον δημόσιο διάλογο πρόωρα, από τη στιγμή που έχουν ήδη συγκληθεί τα όργανα. Ως γνωστόν στις 4 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και στις 7 του μήνα η Κεντρική Επιτροπή.

ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ