Comp 1

Οικονομικό πλήγμα για τους Δασικούς Συνεταιρισμούς!

on .

KORMOI DENTRON STYLOI

Σοβαρό οικονομικό πλήγμα για τους Δασικούς Συνεταιρισμούς τόσο του Νομού Ιωαννίνων όσο και γειτονικών περιοχών όπως η Καστοριά, τα Γρεβενά, τα Τρίκαλα, αλλά και η Δράμα, επιφέρει η απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ να στραφεί σε τσιμεντένιους στύλους για το δίκτυο ηλεκτροδότησής του, αφήνοντας κατά μέρος τους ξύλινους. Μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητας των Δασικών Συνεταιρισμών στηρίζεται στην παραγωγή ξύλινων κολώνων όλων των μεγεθών για την οποία έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά επί σειρά ετών, σε εξοπλισμό, τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και για την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών και περιβαλλοντικών κριτηρίων. Η αλλαγή λοιπόν προς τους τσιμεντένιους στύλους καθιστά αυτές τις επενδύσεις ουσιαστικά άχρηστες, προκαλώντας οικονομικές απώλειες, όπως επισημαίνει σε επιστολή του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας Ιωαννίνων Θωμάς Τσουπινάκης.

Κοστίζουν ακριβά

Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Τσουπινάκη, η προμήθεια τσιμεντένιων στύλων κοστίζει περίπου 10 φορές περισσότερο από τους ξύλινους, την ώρα που στην πατρίδα μας έχουμε το προνόμιο να παράγουμε αυτοφυείς στύλους σε όλα τα χρήσιμα μεγέθη.

Όπως τονίζει, σε πολλά κράτη καταφεύγουν στις τσιμεντοκολώνες γιατί δεν έχουν παραγωγή από ξύλινους στύλους, όμως κατά την τοποθέτησή τους στο έδαφος χαλάει το τσιμέντο και χρήζουν αντικατάστασης, ενώ για τη μέση τάση απαιτείται χρήση ξύλινου βραχίονα από άροζο ξύλο για να είναι υγιές, δηλαδή να μην είναι «μαύρο».

«Η στροφή προς τσιμεντένιες κολώνες αφήνει ουσιαστικά τους δασικούς συνεταιρισμούς χωρίς πελάτη για ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άμεσο οικονομικό πλήγμα, με απώλεια εσόδων και θέσεις εργασίας σε κίνδυνο προκαλώντας οικονομικές απώλειες», τονίζει χαρακτηριστικά. Εκπρόσωποι των δασικών συνεταιρισμών έχουν εκφράσει ήδη την ανησυχία τους για την κατάσταση, ζητώντας να στηριχθούν οι συνεταιρισμοί που επένδυσαν και δημιούργησαν θέσεις εργασίας στον τομέα της ξυλείας.

 Να βρεθεί λύση

Αυτό που ζητάει η ΕΔΑΣΕ Ιωαννίνων είναι να βρεθεί μια λύση που να εξισορροπεί τα οφέλη της αλλαγής προμηθευτών με τις ανάγκες και την επιβίωση των δασικών συνεταιρισμών, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, προειδοποιώντας για ερήμωση των ορεινών χωριών των Ιωαννίνων  από τους λιγοστούς κατοίκους που έχουν απομείνει, με συνέπεια τα δάση μας να μείνουν απροστάτευτα στο έλεος της παράνομης υλοτομίας και των δασικών πυρκαγιών. Εκείνο που θέλουν οι ΔΑΣΕ οι οποίοι παράγουν ξύλινες κολώνες για τον ΔΕΔΔΗΕ είναι μία συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό προς εύρεση άμεσης λύσης του προβλήματος, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν μαζικές κινητοποιήσεις.

Ο Δήμος Ζαγορίου

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει και ο Δήμος Ζαγορίου για την επιλογή του ΔΕΔΔΗΕ να προμηθευτεί και να τοποθετήσει  τσιμεντένιους  στύλους  αντί ξύλινους, τονίζοντας σε χθεσινή του ανακοίνωση πως «η επιλογή αυτή αποβαίνει σε βάρος των δασεργατών και των δασικών συνεταιρισμών, αλλά και σε βάρος των δασικών εκτάσεων που θα στερούνται πλέον την ανθρώπινη παρουσία η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον καθαρισμό των δασών και την συντήρηση των δασικών δρόμων, απαραίτητη προϋπόθεση για την πυροπροστασία τους». 

Ο Δήμος υπενθυμίζει παλιότερη επισήμανση του ΔΕΔΔΗΕ, πως ένα από τα μειονεκτήματα των τσιμεντένιων στύλων, είναι ότι δεν ευνοείται η τοποθέτησή τους στις συνθήκες των ορεινών και αγροτικών περιοχών μας. Εξάλλου, όπως αναφέρει, «τα παραγωγικά δάση μας, εξασφαλίζουν ποιοτική και επαρκή ποσότητα ξύλινων στύλων οι οποίοι  είναι εναρμονισμένοι και δεν αλλοιώνουν το ιδιαίτερο, πλούσιο και προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας». 

Επιπροσθέτως, αναφέρει πως οι ξύλινοι στύλοι είναι πιο ανθεκτικοί από τους τσιμεντένιους, γιατί είναι συμβατοί με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κι αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το όριο ζωής τους είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των τσιμέντινων, το δε κόστος πολύ μικρότερο. 

Στην ίδια ανακοίνωση ο Δήμαρχος  Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, εκφράζει την ελπίδα ότι θα βρεθεί η κατάλληλη λύση, με την παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητα των Δασικών Συνεταιρισμών, που αποτελούν, όπως τονίζει, ζωτικό όργανο της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, να αποτραπεί η ερήμωση της υπαίθρου και η συρρίκνωση των ορεινών και  προβληματικών περιοχών με τις ανάλογες, επακόλουθες, δυσμενείς συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον.