Η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» τα Γιάννενα

on .

LIMNH SKONH

• Μέχρι τα Γιάννενα έφτασε χθες η αφρικανική σκόνη, η οποία κυριολεκτικά σκέπασε το Λεκανοπέδιο δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα αποπνικτική, ιδιαίτερα για ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από πνευμονολογικά νοσήματα. Αντίστοιχες συνθήκες επικράτησαν και στην υπόλοιπη Ήπειρο.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις σαχαριανής σκόνης που παρατηρήθηκαν χθες είχαν ως αποτέλεσμα σημαντική και απότομη άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία το μεσημέρι ξεπέρασε ελαφρώς τους 20 βαθμούς Κελσίου στην πόλη μας. Το φαινόμενο θα συνεχιστεί και σήμερα, Πέμπτη, σύμφωνα τουλάχιστον με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Η Ένωση Πνευμονολόγων

Λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί!

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια, τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα. 

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους. 

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου  φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή. 

Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.