Ηλικιωμένη έδωσε 3.000 ευρώ γιατί πείστηκε ότι κινδυνεύει ο εγγονός της!

on .

APATH THLEFONIKH HLIKIOMENH

• Δεν έχουν τέλος οι τηλεφωνικές απάτες στα Γιάννενα, σε βάρος ηλικιωμένων! Τις τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά με επιτήδειους που προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες, ζητώντας υπέρογκα ποσά, προκειμένου να βοηθήσουν συγγενικό τους πρόσωπο που δήθεν βρίσκεται σε δεινή θέση!

Σε τρίτη διαδοχική σύλληψη μέσα σε λίγες ημέρες για τηλεφωνικές απάτες προχώρησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων. Ειδικότερα, το απόγευμα της Παρασκευής εντόπισαν άμεσα και συνέλαβαν αλλοδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη κατά συναυτουργία. 

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, καταγγέλθηκε ότι υπερήλικη στα Γιάννενα είχε πέσει θύμα απάτης, όταν δέχθηκε τηλεφώνημα από άτομο που ισχυρίστηκε ότι είναι γιατρός νοσοκομείου της πόλης και ότι απαιτείται άμεσα το χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ, προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ο εγγονός της, ο οποίος είχε δήθεν τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. Το χρηματικό ποσό θα το παραλάμβανε συνεργάτιδά του από το σπίτι της. 

Η γυναίκα πείστηκε και παρέδωσε στη συλληφθείσα το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, το οποίο είχε άμεσα διαθέσιμο στο σπίτι της. 

Ύστερα από εκτεταμένες αναζητήσεις και με βάση τα περιγραφέντα χαρακτηριστικά της, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να εντοπίσουν την αλλοδαπή στην πόλη των Ιωαννίνων λίγη ώρα αργότερα. Στην κατοχή της βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, το οποίο αποδόθηκε στην παθούσα και επιπλέον, το χρηματικό ποσό των 320 ευρώ. 

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. 

Σημειώνεται ότι από την Ασφάλειας Ιωαννίνων, για παρόμοιες περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης, συνελήφθησαν πρόσφατα αλλοδαπή και αλλοδαπός.

Χρήσιμες συμβουλές

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου συμβουλεύει τους πολίτες:

-Να μην πείθονται εύκολα από άτομα, τα οποία τους «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

- Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

- Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού τους προσώπου, να επιδιώκουν πάντα οι ίδιοι να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

- Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

-Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Απείλησε με όπλο 4 νεαρούς!

Στην Πρέβεζα συνελήφθη ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απειλή, εξύβριση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, προηγήθηκε καταγγελία από 4 νεαρούς ημεδαπούς (δύο εκ των οποίων ανήλικοι), ότι το βράδυ της προηγούμενης ημέρας (16-02-2024) στην πόλη της Πρέβεζας, άγνωστος, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, τους προσέγγισε και αφού τους εξύβρισε και τους απείλησε, στη συνέχεια επέδειξε όπλο που έφερε στη ζώνη του. 

Ακολούθως, οι νεαροί τράπηκαν σε φυγή, ενώ το άτομο προκάλεσε με μαχαίρι φθορές σε μοτοποδήλατό τους. Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε της καταγγελίας, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του κατηγορούμενου και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: •αεροβόλο πιστόλι σφαιριδίων • μαχαίρι κατάδυσης, μήκους 22 εκατοστών, • κουκούλα τύπου «full face» και • συσκευή «laser».  

Έβαλαν χέρι και σε παγκάρι!

Στην Άρτα συνελήφθησαν δύο ημεδαποί (άνδρας και γυναίκα), στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας ότι είχαν αφαιρέσει με τη μέθοδο της απασχόλησης κινητό τηλέφωνο ιδιοκτήτη εμπορικής επιχείρησης. Εντός του οχήματος, στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκε και κατασχέθηκε το κινητό τηλέφωνο και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη. 

Κατά την αστυνομική έρευνα, πρόκυψε ότι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, οι κατηγορούμενοι είχαν διαρρήξει παράθυρο εκκλησίας σε χωριό της Άρτας και στη συνέχεια παραβίασαν το παγκάρι, αφαιρώντας από αυτό χρηματικό ποσό 300 ευρώ. Στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 428 ευρώ. 

 Είχαν αδυναμία στα καλλυντικά!

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή, που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου στην πόλη της Άρτας. Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 3 αλλοδαπών γυναικών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία. 

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενες εισήλθαν σε κατάστημα καλλυντικών, από όπου αφαίρεσαν, χωρίς να γίνουν αντιληπτές, προϊόντα αξίας 200 ευρώ. 

Άλλες συλλήψεις 

- Στην Άρτα συνελήφθη αλλοδαπός, διότι ύστερα από αλκοολομέτρηση στην οποία υποβλήθηκε, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος, ενώ παράλληλα στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης.

- Συνελήφθη μεταμεσονύκτιες ώρες στην Άρτα ημεδαπός, διότι λειτουργούσε  κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο οποίο διαπιστώθηκε να κάνει χρήση μουσικής με ορχήστρα, παραβιάζοντας το ωράριο λειτουργίας.

- Στα Γιάννενα συνελήφθη ημεδαπός, διότι λειτουργούσε ως προσωρινά υπεύθυνος κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο οποίο διαπιστώθηκε να κάνει χρήση μουσικής παραβιάζοντας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου.