«Τσουχτερές» οι αυξήσεις στα τέλη του Δήμου Ιωαννιτών!

on .

DHMOTIKH EPITROPH SYNEDRIASH 23 1 24

• Πιο «τσουχτερά» δημοτικά τέλη από εκείνα που καταβάλλουν σήμερα θα κληθούν να πληρώσουν πολύ σύντομα οι Γιαννιώτες, καθώς ο Δήμος θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή τους προς τα πάνω. 

Το πρώτο βήμα έγινε χθες κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, από την οποία πέρασε χωρίς ιδιαίτερες… ενστάσεις η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τα νέα τέλη. Απομένει η έγκρισή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα. Η αύξηση των ανταποδοτικών τελών, η οποία έπρεπε κανονικά να ψηφιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή μαζί με τον προϋπολογισμό του νέου έτους, αποτελεί μονόδρομο για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, για να καλυφθεί το ενεργειακό κόστος του Δήμου το οποίο έχει εκτοξευθεί. Πρόκειται για τον φωτισμό δρόμων, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων, ο οποίος θα στοιχίσει φέτος 2,7 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και κυρίως για το τέλος ταφής που θα επιβαρύνει τον Δήμο φέτος με ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό της τάξης των 4,2 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα μπορούσε να μειωθεί κάπως αν τα προηγούμενα χρόνια είχε φροντίσει ο Δήμος να αυξήσει τα ποσοστά της ανακύκλωσης, τα οποία παραμένουν ουσιαστικά στάσιμα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πέρυσι μόλις το 8,5% του συνόλου των απορριμμάτων του Δήμου πήγε προς ανακύκλωση, ενώ τα υπόλοιπα κατέληξαν στον ΧΥΤΥ του Ελληνικού.

«Καυτή πατάτα…»

Για μία «καυτή πατάτα» που βρέθηκε στα χέρια της νέας Δημοτικής Αρχής έκανε λόγο χθες ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Θωμάς Γιωτίτσας, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχει μία απόκλιση ανελαστικών δαπανών της τάξης των δύο εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δήμου, που πρέπει να ισοσκελιστεί και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αύξηση των συντελεστών στα τέλη. Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος των Οικονομικών Γωγώ Γιώτη έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι φέτος σχεδόν θα διπλασιαστεί το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου.

 Οι αυξήσεις

Τρεις Δημοτικές Ενότητες δεν θα δουν αυξήσεις στα τέλη τους μέσα στο 2024. Πρόκειται για το Σταυράκι, το Νεοχωρόπουλο και τα Μάρμαρα – Εξοχή. Τα τέλη εδώ παραμένουν στα 1,22 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε όλες τις υπόλοιπες Δημ. Ενότητες οι κάτοικοι θα επωμιστούν αρκετά υψηλές αυξήσεις.

Εφόσον οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής εγκριθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που θεωρείται βέβαιο, οι ιδιοκτήτες κατοικιών μέσα στα Γιάννενα θα πληρώσουν για τη νέα χρονιά 1,95 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αντί των 1,62 ευρώ που κατέβαλαν ως τέλη μέχρι τώρα. 

Αντίστοιχα, στην Πεδινή θα πάνε στα 1,10 ευρώ από 0,67 σήμερα, στην Ανατολή, τον Κατσικά και το Πέραμα τα τέλη εκτοξεύονται στα 1,10 ευρώ/τ.μ. από 0,77 ευρώ. Μικρότερες θα είναι οι αυξήσεις στη Μπάφρα, το Νησί και τις υπόλοιπες Κοινότητας της Δ.Ε. Παμβώτιδας και Περάματος. 

Η  μικρότερη αναπροσαρμογή, της τάξης του ενός λεπτού μόλις, θα επιβληθεί στην Κοινότητα Ανατολικής Κράψης. Όσον αφορά στα καταστήματα, κι εδώ θα γίνουν αυξήσεις, μικρότερης όμως κλίμακας.