Σε… πρώτο πλάνο η στήριξη των νοικοκυριών που έχουν ανάγκη!

on .

«Κύμα» αλληλεγγύης ενόψει γιορτών σε όλη την Ήπειρο

Σε… πρώτο πλάνο η στήριξη των νοικοκυριών που έχουν ανάγκη!

Πρωτοβουλίες υλοποιούν φορείς της Αυτοδιοίκησης και κοινωνικές υπηρεσίες με τη συμβολή επιχειρήσεων και πολιτών

• Γιορτινά πακέτα σε εκατοντάδες οικογένειες διένειμαν οι Δήμοι Δωδώνης, Πωγωνίου και ο Ερυθρός Σταυρός • Χιλιάδες συσσίτια από τις Ενορίες

DIANOMH TROFIMA

• Για μία ακόμη χριστουγεννιάτικη περίοδο είναι πολλοί οι πολίτες και στην Ήπειρο οι οποίοι έχουν ανάγκη στήριξης για να περάσουν με αξιοπρέπεια τις γιορτές. 

Κι αυτό επειδή η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια συρρικνώνουν το ήδη περιορισμένο οικογενειακό εισόδημα και προκαλούν ποικίλες δυσκολίες. 

Μέριμνα για όλους αυτούς τους ανθρώπους δείχνουν υπηρεσίες και φορείς της περιοχής μας που είναι επιφορτισμένοι με το έργο της κοινωνικής αλληλεγγύης, προσφέροντας τουλάχιστον τα στοιχειώδη στα αναξιοπαθούντα νοικοκυριά. Έτσι, η Περιφέρεια, ο Ερυθρός Σταυρός και οι τοπικοί Δήμοι με τις κοινωνικές τους δομές υλοποιούν ενόψει Χριστουγέννων συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, συγκεντρώνοντας και διανέμοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Όλα αυτά με την ουσιαστική συνδρομή βιομηχανιών, εταιριών και μεμονωμένων πολιτών, που ανταποκρίνονται πρόθυμα στο κάλεσμα των αρμόδιων φορέων. 

Πολύπλευρες δράσεις

Δράσεις για την ανακούφιση των πολιτών που έχουν ανάγκη αναπτύσσει και φέτος η Περιφέρεια μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας της όχι μόνο στην Π.Ε. Ιωαννίνων αλλά σ’ όλη την Ήπειρο. Μεταξύ άλλων, ενισχύει τις πρωτοβουλίες της Εκκλησίας και ιδιωτικών ιδρυμάτων και φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης που δεν είναι κερδοσκοπικοί, όπως ιδρύματα παιδικής φροντίδας κλπ..

 Στον Δήμο Ιωαννιτών τον πρώτο λόγο έχει, όπως πάντα, ο Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας ο οποίος έκανε ξανά φέτος την καθιερωμένη εκδήλωση για την ενίσχυση του Κοινωνικού του Παντοπωλείου, ενώ διανεμήθηκαν ήδη 140 εορταστικά δέματα, «πακέτα αγάπης», σε ισάριθμες οικογένειες της πόλης που έχουν ανάγκη. Επί ποδός είναι φυσικά και ο Ερυθρός Σταυρός Ιωαννίνων, ο οποίος διανέμει και φέτος είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης σε εκατοντάδες ευάλωτες οικογένειες που είναι καταγεγραμμένες από την Κοινωνική Υπηρεσία του Τμήματος. 

Ο Δήμος Δωδώνης

Εκτός Ιωαννίνων, μία από τις μεγαλύτερες δράσεις διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης των τελευταίων ετών υλοποίησε ο Δήμος Δωδώνης κατά τη φετινή εορταστική περίοδο μέσω του Κέντρου Κοινότητας και του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

Χάρη στην προσφορά σε προϊόντα των εταιριών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου, εορταστικά πακέτα διανεμήθηκαν σε συνολικά 209 ευάλωτα νοικοκυριά, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ΑμεΑ, μακροχρόνια ανέργους και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που κατοικούν μόνιμα στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Δωδώνης. 

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης τονίζει χαρακτηριστικά: «Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, προσπαθούμε να σταθούμε με την ελάχιστη δυνατή βοήθεια, στους πιο αδύναμους συνδημότες μας, κάνοντας καλύτερες τις γιορτινές ημέρες τους. Χωρίς τη βοήθεια των επιχειρήσεων της περιοχής μας, αυτή η προσφορά δεν θα ήταν δυνατή. Η αλληλεγγύη μπορεί να μας κάνει πιο δυνατούς, μας κάνει σίγουρα πάντως πιο αισιόδοξους ότι μαζί θα ξεπεράσουμε τα δύσκολα».

Ο Δήμος Πωγωνίου

Αντίστοιχη πρωτοβουλία ανέλαβε και ο Δήμος Πωγωνίου, ο οποίος έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης διανέμοντας συνολικά 150 πακέτα αγάπης σε δημότες που ανήκουν σε οικονομικά ασθενείς ομάδες. Τα πακέτα περιλαμβάνουν είδη για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ώστε να μη μείνει κανένας πολίτης χωρίς τα απαραίτητα για τις ημέρες των εορτών.

Σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Μιχάλης Σιούτης επισημαίνει πως «με τα πακέτα αγάπης στέλνουμε την αγάπη και την εκτίμησή μας στους συνδημότες που βιώνουν δυσκολίες. Ο Δήμος Πωγωνίου είναι πάντα στο πλευρό όσων το έχουν ανάγκη μεγαλώνοντας αυτή τη δυνατή αλυσίδα αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί από τις δομές μας», ενώ παράλληλα στέλνει ευχές για καλές γιορτές με υγεία και αγάπη. 

…Και επιχειρήσεις

Ωστόσο, οι σύλλογοι και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης που πρωτοστατούν σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης αυτή την περίοδο δεν θα έκαναν πολλά πράγματα από μόνοι τους. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής μας, από βιομηχανίες μέχρι φούρνους και κρεοπωλεία, συμβάλλουν αποφασιστικά στη στήριξη αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας, ανταποκρινόμενες στα αιτήματα των κοινωνικών δομών της Περιφέρειας και των Δήμων. 

Ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Πίνδος», η βιομηχανία «Νιτσιάκος», η βιομηχανία εμφιαλώσεων ΒΙΚΟΣ, η Χήτος ΑΒΕΕ, η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» προσφέρουν πρόθυμα προϊόντα τους για γιορτινά πακέτα και συσσίτια τα οποία διανέμονται σε οικογένειες και ιδρύματα σε όλη την Ήπειρο.  Παράλληλα, υλοποιούν και δικές τους ξεχωριστές πρωτοβουλίες κοινωνικής ευαισθησίας. Για παράδειγμα, η «Δωδώνη» αγόρασε κρεβάτια και κομοδίνα για την Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» Αττικής, ενώ η Energean μοίρασε πρόσφατα 152 δωροεπιταγές για τις οικογένειες που στηρίζει το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ζίτσας. Αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιούν ακόμα και αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής μας, όπως η Ακαδημία Μπάσκετ «Ντούγιας», η οποία πρόσφερε τις προηγούμενες ημέρες τρόφιμα για τα συσσίτια του Αγίου Νικολάου Αγοράς. 

Και συσσίτια…

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει, τέλος, στην προσφορά της Μητρόπολης Ιωαννίνων και των Ενοριών της, οι οποίες εξακολουθούν να διανέμουν χιλιάδες συσσίτια σε καθημερινή βάση. Συσσίτια προσφέρουν καθημερινά οι Ενορίες Περιβλέπτου, Αγίου Νικολάου Αγοράς, Αγίου Νικολάου Κοπάνων και Αγίου Ιωάννη Ανατολής.