Comp 1

Τιμήθηκε και φέτος στο Ζάλογγο η θυσία των Σουλιωτισσών

on .

ZALOGGO EKDHLOSH MNHMHS

  • Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής της Θυσίας των Σουλιωτισσών που επέλεξαν τον θάνατο από τη σκλαβιά και την ατίμωση πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Φίλων της Ιστορίας «ο Χορός του Ζαλόγγου», το απόγευμα του Σαββάτου στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεόδωρος Δράκος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ευχαρίστησε έναν προς ένας τους συλλόγους για την παρουσία τους, τους χορηγούς της εκδήλωσης και όλους όσοι συνέφεραν με τον τρόπο τους στην πραγματοποίησή της.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κος Φρέντης Μπελέρης ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες αυτές που τιμούν την ιστορία και τον πολιτισμό μας πρέπει να μας ενώνουν».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αναστάσιος Δράκος έδωσε συγχαρητήρια στον Φρέντη Μπελέρη στο σύγχρονο σύμβολο του Ελληνισμού, όπως τον χαρακτήρισε, που κράτησε ψηλά το εθνικό μας φρόνημα, ενώ ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος τόνισε πως «η ιστορία μας είναι ο οδηγός μας, έχουμε χρέος να την διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού και υποχρεωμένοι να την μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας».

Τέλος ο Γεώργιος Νίτσας, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ Ηπείρου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτεύσεως στο Δήμο Πρεβέζης μίλησε για την αναβάθμιση των εορτών του Ζαλόγγου, την νομοθετική μεταφορά της ημερομηνίας τελέσεως, στηλίτευσε την απουσία της δημοτικής αρχής Πρεβέζης και διαβεβαίωσε ότι από την επόμενη χρονιά η ΠΕΔ θα συνεισφέρει  για την διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων  και απαγγελία ποιήματος, ενώ γυναίκες Συλλόγων παρουσίασαν τον χορό του Ζαλόγγου και η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγής και τον εθνικό ύμνο. Στην συνέχεια στους πρόποδες του Ζαλόγγου έγινε μία μικρή δεξίωση, που περιλάμβανε παρουσίαση των Συλλόγων πού ήρθαν από μακριά, προσφορά αναμνηστικού και του βιβλίου του Αποστόλη Τάσση «ο ρολόι μέσα στο σύννεφο» και παραδοσιακούς χορούς.