Comp 1

Αναξιόπιστη η απογραφή λένε οι Μειονότητες της Αλβανίας!

on .

OMONOIA PARELASH 1

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι εθνικές Μειονότητες της Αλβανίας απορρίπτουν τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής του πληθυσμού που έγινε στη γειτονική χώρα χαρακτηρίζοντάς τα ως αναξιόπιστα. Παράλληλα, κάνουν λόγο για καταπίεση των Μειονοτήτων επισημαίνοντας πως η πρακτική που ακολουθεί η αλβανική κυβέρνηση δε συνάδει με τις διεθνείς δεσμεύσεις της. 

Το ζήτημα της απογραφής που υλοποιήθηκε τον περασμένο χρόνο και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κρατική Στατιστική Αρχή INSTAT συζητήθηκαν σε συνάντηση πολιτικών φορέων και οργανώσεων που εκπροσωπούν τις εθνικές Μειονότητες στην Αλβανία η οποία έγινε στα Τίρανα με πρωτοβουλία του Προέδρου του Κόμματος Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα Βαγγέλη Ντούλε.

Τι λένε οι μειονότητες

Η συζήτηση οδήγησε σε σύγκλιση επί του κειμένου προκαταρκτικών συμπερασμάτων για το μοναδικό ζήτημα της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης που καταρτίστηκε από την οργάνωση «Ομόνοια» της Ελληνική Εθνικής Μειονότητας. Οι εκπρόσωποι των Μειονοτήτων της Αλβανίας απέρριψαν στο σύνολό της την κρατική διαδικασία της απογραφής χαρακτηρίζοντας τα δημοσιευθέντα αποτελέσματα αναξιόπιστα και απορριπτέα, ενώ απ’ την άλλη αναδείχθηκαν ουσιαστικότερα προβλήματα που αφορούν σε διακρίσεις και καταπίεση των μειονοτικών πληθυσμιακών ομάδων. Όπως επισημάνθηκε, «οι κυβερνητικές πολιτικές στο πεδίο αυτό χαρακτηρίζονται από στοιχεία εθνικιστικού ολοκληρωτισμού και δεν συνάδουν με δεσμεύσεις της χώρας από τη συμμετοχή σε διεθνείς συνθήκες και ούτε με τις προϋποθέσεις που οφείλει να εκπληρώσει στα πλαίσια της ενσωμάτωσης στην Ε.Ε.».

Συμπερασματικά, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της «Ομόνοιας» που αφορά στη συνάντηση,  το σύνολο σχεδόν των Μειονοτήτων στη χώρα απαιτεί τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν να μην λαμβάνονται υπόψη στην εφαρμογή κυβερνητικών πολιτικών για τις Μειονότητες, ενώ «αξιώνουν βάσιμα τη διενέργεια ειδικής διαδικασίας για την καταγραφή της δημογραφίας και γεωγραφίας των κοινοτήτων μελών των Εθνικών Μειονοτήτων με απόλυτη προσήλωση κι εφαρμογή του δικαιώματος και κριτηρίου του αυτοπροσδιορισμού».