Comp 1

Ο π. Ηλίας Μάκος χειροθετήθηκε Πρωτοπρεσβύτερος και Πνευματικός

on .

MAKOS PROTOPRESBYTEROS SERAPION

Χθες, ανήμερα της εορτής της Αγίας Μαρίνης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Σεραπίων, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον εορτάζοντα ομώνυμο ναό του Καστρίου Πάργας, χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο και Πνευματικό τον π. Ηλία Μάκο.

Στην προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι άνθρωποι στα πρόσωπα των ιερέων αναζητούν το φωτεινό πρότυπο, τον οδηγό της ευσέβειας, το υπόδειγμα της αναγέννησης και της ανακαίνισης. Και κάλεσε τον χειροθετηθέντα να ανταποκριθεί προς αυτή την ποιμαντική και πνευματική απαίτηση. Οι πιστοί ωφελούνται και φωτίζονται όταν βλέπουν τον ιερέα να ζει με συνέπεια, άμα ανακαλύψουν «πάντοθεν αυτού το κάλλος αποστίλβειν της ψυχής». Καυταγάζονται και εμπνέονται να αντιγράψουν στη δική τους ζωή το παράδειγμα.

Στην αντιφώνησή του ο π. Ηλίας Μάκος, πέρα από τους ευχαριστήριους λόγους, αναφέρθηκε στην ιερατική ευθύνη. Συγκεκριμένα στην ανάγκη ο αγιασμός να είναι μετουσιωμένος σε πράξη στη ζωή του ποιμένα, ώστε να αποτελεί για τον ποιμαινόμενο ώθηση εμπνευστική και εξύψωση ψυχική, δημιουργώντας την προσδοκία, αλλά και τη βεβαιότητα, για δυναμική και αποφασιστική προοπτική και επίδραση. Ο εσωτερικός κόσμος του λειτουργού των Μυστηρίων θα πρέπει να αναλύεται και να αξιολογείται στην αρμονική κλίμακα των ευαγγελικών αρετών, που δείχνουν το δρόμο προς την ευτυχία του ουρανού.

Πλούσιο βιογραφικό…

Ο π. Ηλίας Μάκος με πανεπιστημιακές προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, συγγραφέας επτά φορές βραβευμένος (τρεις με το Α’ Βραβείο) από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, χειροτονήθηκε κληρικός από τον Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα, ενώ υπήρξε πνευματικό παιδί του αλησμόνητου Μητροπολίτου Κονίτσης Σεβαστιανού. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες της Αθήνας και της Ηπείρου (κείμενα του οποίου συχνά δημοσιεύει ο «Π.Λ.») ενώ κάλυψε θέματα της Αλβανίας για Ειδησεογραφικά Πρακτορεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό…