Comp 1

Το Πωγώνι σημείο αναφοράς για την παραδοσιακή μουσική

on .

SYNEDRIO POGONI

Με ενδιαφέρουσες ομιλίες και παρουσιάσεις άνοιξε η αυλαία του 2ου Θερινού Συνεδρίου της Διεθνούς Συλλογικότητας για τη Δημοφιλή Μουσική στην Ελλάδα που ολοκληρώνεται σήμερα στο Δελβινάκι, υπό την αρωγή του Δήμου Πωγωνίου και με την υποστήριξη του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Δελβινακίου.

Το συνέδριο με θέμα «Δημοφιλής Μουσική στην Ελλάδα: Πολιτικές και Ταυτότητες» αποσκοπεί στον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ διακριτών πεδίων έρευνας και καλλιτεχνικής δραστηριότητας γύρω από τη σχέση της δημοφιλούς μουσικής με πολιτικές και ταυτότητες στην Ελλάδα και σε ελληνικούς διασπορικούς τόπους.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας  & Πολιτισμού Αναστάσιος Γιούνης, ο οποίος καλωσόρισε τους συνέδρους στην ιστορική έδρα του Δήμου Πωγωνίου. «Η περιοχή μας είναι σημείο αναφοράς για την παραδοσιακή μουσική με τα Πωγωνίσια τραγούδια και την πολυφωνική μουσική να έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και μελέτης καταξιωμένων επιστημόνων και ερευνητών. Η δημοφιλής μουσική στην Ελλάδα είναι ένα πολιτιστικό φαινόμενο που αντικατοπτρίζει τις πολυποίκιλες κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες της χώρας και αποτελούν έκφραση και διαμόρφωση της κοινωνικής τους ταυτότητας και πολιτικής συνείδησης. Εν ολίγοις, η δημοφιλής μουσικής στην Ελλάδα δεν αποτελεί απλά μια μορφή ψυχαγωγίας αλλά είναι ένα αποτύπωμα της κοινωνικής έκφρασης, ένας τρόπος να μοιράζονται οι άνθρωποι τις πεποιθήσεις κα τους προβληματισμούς τους», υπογράμμισε μεταξύ άλλων. 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Δελβινακίου Νικηφόρος Γκουρομέτσιος ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες που επέλεξαν το Δελβινάκι για την πραγματοποίηση του συνεδρίου, ενώ ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή για τον εκσυγχρονισμό του πρώην Αρρεναγωγείου – Παρθεναγωγείου Δελβινακίου, το οποίο φιλοξενεί τις εργασίες και αποτελεί έργο κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή, όπως είπε χαρακτηριστικά.