Comp 1

Επιτυχημένη η επαναξιολόγηση του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου

on .

GEOPARKO EPANAKSIOLOGHSH

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επαναξιολόγηση του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου. Σκοπός της αποστολής ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσον η περιοχή, που έχει οριστεί ως Γεωπάρκο από το 2010, συνεχίζει να πληροί τα κριτήρια ώστε να παραμείνει ως ισότιμο μέλος με τα υπόλοιπα 212 αναγνωρισμένα Παγκόσμια Γεωπάρκα από την UNESCO. Μέλη της ειδικής αποστολής αξιολόγησης που όρισε το Γραφείο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO ήταν η κα Alessia Amorfini, από το Γεωπάρκο Apuan Alps στην Ιταλία, και η κα Nancy Sauer, από το διακρατικό Γεωπάρκο Muskau Arch που βρίσκεται στα σύνορα Γερμανίας- Πολωνίας. 

Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μνημεία της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και σε υποδομές ανάδειξής τους. Οι εμπειρογνώμονες της UNESCO με τη συνοδεία των στελεχών της «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ» - Φορέα διαχείρισης του Γεωπάρκου, Χαρητάκη Παπαϊωάννου, Γεωργίας Κιτσάκη και Αριστοτέλη Σταγκίκα, καθώς και των στελεχών της Εθνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Ευάγγελο Νικολάου και Παναγιώτη Πάσχο, περιηγήθηκαν στα μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα του Γεωπάρκου, αξιολόγησαν τις δράσεις διαχείρισης και συντήρησης, και συζήτησαν με τις τοπικές κοινότητες για την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών τουρισμού και εκπαίδευσης.

Όπως μεταξύ άλλων, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση η επαναξιολόγηση αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση της «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ» και του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου στην προστασία και ανάδειξη της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής του κληρονομιάς. Η αναγνώριση του Γεωπάρκου από την UNESCO δεν αποτελεί μόνο μια τιμητική διάκριση, αλλά και μια ευκαιρία για την περαιτέρω προώθηση της περιοχής ως προορισμού υψηλής ποιότητας για επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Η ενεργή συμμετοχή των κατοίκων στις δράσεις προστασίας και ανάδειξης του Γεωπάρκου αναδεικνύει το πνεύμα συνεργασίας και κοινής ευθύνης που χαρακτηρίζει την περιοχή. Η συνεργασία των τοπικών φορέων, των επιστημόνων, των εθελοντών, των κατοίκων και των επιχειρηματιών είναι καθοριστική για τη συνέχιση της επιτυχούς ύπαρξης του Γεωπάρκου και τη διασφάλιση ενός αειφόρου μέλλοντος.