Comp 1

ΕΜΠ και ΜΕΚΔΕ εστιάζουν στην ανάπτυξη του Δήμου Δωδώνης

on .

DODONH METSOBIO ANAPTYKSH DHMOY DODONHS

Tο ερχόμενο Σάββατο, 13 Ιουλίου και ώρα 9:30 π.μ., στο ξενοδοχείο Πρυτανείο στο Μαντείο Δωδώνης, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας παρουσιάζουν τις εργασίες τους για τον Δήμο Δωδώνης.

Κάθε χρόνο το μεταπτυχιακό πρόγραμμα και το ερευνητικό κέντρο εστιάζουν σε μια ορεινή περιοχή, εργάζονται συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και παρουσιάζουν, στο τέλος της, τα αποτελέσματα στους άμεσα ενδιαφερόμενους: τους κατοίκους της περιοχής, που αγαπούν (και αγωνιούν) για το τόπο τους προσφέροντάς τους μια ευκαιρία να δουν χειροπιαστές προοπτικές ανάπτυξης μέσα από τη σκληρή δουλειά νέων επιστημόνων.

Η ημερίδα θα ξεκινήσει με ομιλία του Διευθυντή του ΜΕΚΔΕ και Συντονιστή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκου, με θέμα τη στρατηγική προσέγγιση στα θέματα ανάπτυξης του Δήμου Δωδώνης, όπως αυτή προκύπτει από τη σύνθεση όλων των εργασιών που θα παρουσιαστούν.

Στη συνέχεια, ο λόγος θα δοθεί στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους ερευνητές:

- Μπορεί και πως ένα ορεινό σχολείο να είναι πραγματικά ξεχωριστό και να προσφέρει περισσότερα από ένα σχολείο της πόλης; 

- Οι γυναίκες των ναυτικών των βουνών. Μια άλλη ματιά στη συναρπαστική ιστορία της Μουσιωτίτσας.

- Πώς μετασχηματίζεται ένα σχολείο σε ελκυστικό ορεινό ξενώνα που αντανακλά τη φυσιογνωμία του χωριού; Η περίπτωση του Τερόβου.

- Από τα Γιάννενα στην Τύρια με (ηλεκτρικό) ποδήλατο: Μια νέα εμπειρία.

- Πώς θα ζωντανέψει ξανά η ιστορική Λάκκα Σουλίου; Πέντε εργασίες: Με διαδρομές στο ποτάμι - με ένα οικολογικό κέντρο στάθμευσης  τροχόσπιτων – με αναβίωση, σε επιστημονική βάση, της κτηνοτροφικής παράδοσης. Πώς τα άγρια άλογα του Σουλίου μπορούν να συμβάλλουν στην αναγέννηση της περιοχής; Και βέβαια, με την στρατηγικής σημασίας σύνδεση Τύριας - Σιστρούνι.

- Πώς θα ενισχυθεί η παραγωγική βάση του Δήμου; Ανάλυση σε μια εξαιρετικής σημασίας υφιστάμενη δραστηριότητα (ιχθυοτροφεία πέστροφας Βουλιάστας - Μουσιωτίτσας) και  σε μια δυναμική νέα προσπάθεια (ΙΧΩΡ στην Κοπάνη).

- Μπορεί η Δωδωνούπολη να γίνει από πρόβλημα πρότυπος περιβαλλοντικός οικισμός; Μπορεί οι κατοικίες ανάγκης να μετατραπούν σε πρότυπα κατοικίας ποιότητας;

- Την εποχή του διαδικτύου, πώς φαίνεται «απέξω» ο Δήμος Δωδώνης - ανάλυση της ψηφιακής του ταυτότητας.

- Τόμαρος: (επαν)- ανακαλύπτοντας το ιστορικό βουνό ως ορειβατικό προορισμό.

- Πώς ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης θα ανακτήσει το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του, τη ματιά στους ανθρώπους πριν 3000 χρόνια;

- Και ακόμη μια εργασία έκπληξη, πάνω σε αυτό.