Comp 1

Στην Ήπειρο βρίσκεται από χθες ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος!

on .

BARTHOLOMAIOS PATRIARXHS PREBEZA 27 6 24

Στην Ήπειρο βρίσκεται από χθες το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος περιοδεύει επί διήμερο στην περιοχή της Πρέβεζας, για να ακολουθήσει στη συνέχεια επίσκεψη στην Άρτα.

Η επίσημη υποδοχή του κ. Βαρθολομαίου έγινε χθες το πρωί στον ναό Κωνσταντίνου και Ελένης της πόλης της Πρέβεζας από τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο καθώς και τον Δήμαρχο της πόλης Νίκο Γεωργάκο. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έγινε δεκτός με όλες τις αρμόζουσες τιμές, με στρατιωτικό και ναυτικό άγημα και τις καμπάνες να σημαίνουν χαρμόσυνα. Στην υποδοχή του παραβρέθηκαν 12 Μητροπολίτες και σύσσωμες οι τοπικές πολιτικές και αυτοδιοικητικές Αρχές. 

Ο ίδιος στην αντιφώνησή του δήλωσε συγκινημένος για την επίσκεψή του στην Πρέβεζα 25 χρόνια μετά την πρώτη φορά και επισήμανε τον ρόλο που διαχρονικά διαδραματίζει η εκκλησία στις σχέσεις των ανθρώπων, των λαών και στην ιστορία. Όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, «η Ορθοδοξία είναι δεμένη με την ψυχή μας, με τη γλώσσα με τα ήθη και έθιμά μας με ολόκληρο τον πολιτισμό μας».

Ακολούθησε δοξολογία στον Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης να εξαίρει το σημαντικό έργο του Πατριαρχείου ιδιαίτερα σε χαλεπούς καιρούς για τη χριστιανοσύνη, καθώς και τους αγώνες του Πατριάρχη για την Ορθοδοξία και το περιβάλλον. Παράλληλα, απένειμε στον κ. Βαρθολομαίο την ανώτατη τιμητική διάκριση της Μητρόπολης, το παράσημο του Αποστόλου Παύλου ιδρυτή της τοπικής εκκλησίας. Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του μακαριστού μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης  Μελετίου.

Πού θα πάει σήμερα

Σήμερα, Παρασκευή ο κ. Βαρθολομαίος πρόκειται να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, τη Μονή Προφήτη Ηλιού στα Φλάμπουρα, καθώς και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στο Βαθύ Πρέβεζας. Το πρόγραμμά του θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με επίσκεψη στο Μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων Λιθαρίου. 

Αύριο στην Άρτα

Αύριο, Σάββατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα βρεθεί στην Άρτα, με τον Δήμο Αρταίων να κάνει λόγο σε χθεσινή του ανακοίνωση για «ένα ξεχωριστό γεγονός για την τοπική κοινωνία, αναδεικνύοντας την πνευματική, πολιτιστική και ιστορική σημασία της περιοχής».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Βαρθολομαίος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Άρτας και θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια της νέας πλατείας που θα φέρει το όνομά του, «Πλατεία Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικές εκδηλώσεις, ξεκινώντας με την επίσημη υποδοχή στον Ναό Μάξιμου του Γραικού, όπου ο Πατριάρχης θα τελέσει Πατριαρχικό Συλλείτουργο. «Η παρούσα στιγμή είναι ιστορική και εορταστική για την πόλη της Άρτας. Καλούνται όλοι να συμμετάσχουν με σεβασμό στις εκδηλώσεις που τιμούν τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, έναν ηγέτη που προάγει την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και την Αδελφοσύνη», καταλήγει ο Δήμος Αρταίων.