Comp 1

Γάμος στο Μέτσοβο με… μπόλικη δόση Ρουμάνικης προπαγάνδας!

on .

ROYMANOI GAMOS METSOBO 13 6 24

Ζήτημα έχει προκύψει με «φανταχτερό» γάμο Ρουμάνων πολιτών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αγία Παρασκευή Μετσόβου.

Γάμος που πιθανώς να μην αποτελούσε πρόβλημα, αν η νύφη δεν ήταν στέλεχος ΜΚΟ η οποία προωθεί τη Ρουμάνικη προπαγάνδα για το λεγόμενο «Βλάχικο Ζήτημα», όπως «καταγγέλλει» σε ανοιχτή επιστολή της -την οποία κοινοποίησε και στον «Π.Λ.»- η εκπαιδευτικός και ιστορική ερευνήτρια Λίτσα Αναστασίου, η οποία γνωρίζει καλά το ζήτημα της Ρουμάνικης προπαγάνδας γύρω από την καταγωγή των Βλάχων.

Το συγκεκριμένο γεγονός είχε ως αποτέλεσμα, μετά την τέλεση του μυστηρίου, στο οποίο παραβρέθηκαν και τοπικοί παράγοντες, να… διαφημίζεται σε Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης η χρήση «αρμάνικης γλώσσας» σε Εκκλησία του Μετσόβου!

Η κ. Αναστασίου τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Μητρόπολη Ιωαννίνων θα πρέπει να δώσει διευκρινίσεις σε ορισμένα καίρια ερωτήματα που προκύπτουν από την τέλεση του «ιδιαίτερου» αυτού γάμου.

Η Ανοιχτή Επιστολή

Σε ανοιχτή επιστολή της η κ. Λίτσα Αναστασίου αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά για τον γάμο στο Μέτσοβο που έδωσε αφορμή για Ρουμάνικη προπαγάνδα γύρω από τη χρήση «αρμάνικης γλώσσας»:

«Λένε ότι έχουν γίνει κι άλλοι γάμοι Ρουμάνων πολιτών στο Μέτσοβο αθόρυβα χωρίς να το πάρουμε είδηση, αλλά ο τελευταίος και ιδιαίτερα φανταχτερός που έγινε στις 19 Μαΐου 2024 είχε ιδιαίτερη σημειολογία: παντρεύτηκαν δύο Ρουμάνοι πολίτες, ο κ. Γιάννη Σάβα, με την κ. Ντανιέλα Κοστέα,  Αντιπρόεδρο Πολιτισμού της FARA ARMANEASCA η οποία είναι η ΜΚΟ που ιδρύθηκε στην Κωστάντζα για να προωθεί την προπαγάνδα της Ρουμανίας, κυρίως για το Βλάχικο Ζήτημα, διαδίδοντας το αφήγημα του νέο-αρμανισμού και της δικής τους κατασκευής «βλάχικης / αρμάνικης γλώσσας».

Η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μία από τις δεκαπέντε Αυτοκέφαλες Εκκλησίες που συναποτελούν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Από το 1925 ανήκει στην τάξη των Νεοπαγών Πατριαρχείων, με την ονομασία Πατριαρχείο Ρουμανίας με θρησκευτική γλώσσα τα ρουμάνικα. Την ευθύνη για τα Εκκλησιαστικά Μυστήρια στην Ελλάδα έχει κατεξοχήν η Εκκλησία και όχι το Κράτος, στην Ρουμανία αγνοώ. Ας εξετάσουμε λοιπόν τί ακριβώς έγινε:

-  Παντρεύτηκαν σε θρησκευτικό γάμο (φαντάζομαι κανονικό και όχι για το θεαθήναι) δύο Ρουμάνοι πολίτες στην Αγία Παρασκευή του Μετσόβου σε συλλείτουργο Ρουμάνου ιερέα με Έλληνες τοπικούς ιερείς παρουσία των Αρχών του Δήμου Μετσόβου και της Περιφέρειας Ηπείρου, εκπροσώπων των δύο «Συλλόγων / Σουτσάτων» από  Βέροια και Αθήνα οι οποίες συνεργάζονται με την FARA ARMANEASCA και πλήθος Ρουμάνων της Κωστάντζας οι οποίοι κατέλυσαν στα ξενοδοχεία του Μετσόβου. 

- Η παρουσία πολιτικών Αρχών σε γαμήλια γεγονότα ακόμη και ξένων πολιτών δεν απαγορεύεται, είναι ιδιωτική υπόθεση και στην κρίση του καθενός τί θα κάνει και δεν μας αφορά!

- Αυτό που είδαμε να συμβαίνει στον γάμο στο Μέτσοβο, σε «χολιγουντιανό στυλ» όπως το χαρακτήρισε γνωστός Τρικαλινός ακτιβιστής του βλάχικου ζητήματος που παραβρέθηκε, για το οποίο όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες ξοδεύτηκε πολύ χρήμα, ήταν ιδιαίτερα επιδεικτικό και προβλήθηκε από κάποιους ως σεβασμός στον «βλάχικο πολιτισμό» και τήρηση των βλάχικων εθίμων του γάμου! Όμως, δεν ήταν τίποτα άλλο από μία κακόγουστη επίδειξη πλούτου «χολιγουντιανού στυλ», ούτε καν «βλαχομπαρόκ», με δανεικές παραδοσιακές στολές που δεν έχει καμμιά σχέση ούτε με το Μέτσοβο ούτε με τους  βλαχόφωνους Έλληνες στα ιδιαίτερα έθιμά τους! Έχει σχέση με την δική τους αισθητική αντίληψη και δεν μας αφορά!

2 Το συλλείτουργο Ορθοδόξων ιερέων από διάφορες Εκκλησίες νομίζω ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις επιτρέπεται στην επίσημη εκκλησιαστική γλώσσα του κάθε συμμετέχοντος και φυσικά αφορά το τυπικό μεταξύ των Εκκλησιών.

Εκείνο όμως που αφορά τους βλαχόφωνους Έλληνες είναι η εκμετάλλευση που σημειώθηκε από την πλευρά της ρουμάνικης ΜΚΟ FARA ARMANEASCA και των εντός Ελλάδος φίλων της. Και αφορά την γλώσσα στην οποία έγινε το μυστήριο αυτού του γάμου! Διότι η ΜΚΟ FARA ARMANEASCA στην σελίδα που διατηρεί σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης διατείνεται ότι στην τελετή του γάμου ακούστηκε «η αρμάνικη γλώσσα» σε Εκκλησία του Μετσόβου! Επίσης κάποιοι από τους παρόντες στον γάμο αναφέρουν με αναρτήσεις στο ίδιο ΜΚΔ ότι μέρος της τελετής του γάμου έγινε στα βλάχικα ενώ ο ακτιβιστής κ. Σωτήρης Μπλέτσας, σε ηλεκτρονική ιστοσελίδα των Τρικάλων, είπε ότι η λειτουργία έγινε στην «αρμάνικη (βλάχικη) γλώσσα»! 

Επειδή οι προσωπικές γνώμες είτε των ξένων ΜΚΟ που λειτουργούν βάσει συμφερόντων είτε των εντός Ελλάδος φίλων τους δεν αφορά τους βλαχόφωνους Έλληνες θα ήταν καλό η Εκκλησία της Ελλάδος διά του αρμόδιου εκπροσώπου της στον Νομό, του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, να μας δώσει επίσημες διευκρινήσεις είτε διαψεύδοντας είτε επιβεβαιώνοντας τις φήμες στα εξής ερωτήματα:

-Είναι απορίας άξιο, το μυστήριο του γάμου έλαβε χώρα στην Αγία Παρασκευή Μετσόβου με άδεια της Ελληνικής Εκκλησίας ή της Ρουμανικής; Και πώς γίνεται με Άδειες Γάμου για Ρουμάνους πολίτες της Αυτοκέφαλης Ρουμάνικης Εκκλησίας να τελείται μυστήριο σε Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και να είναι και νόμιμος; Λογικά, εξ όσων γνωρίζω, θα έπρεπε να λάβει χώρα σε Ρουμάνικη Εκκλησία επί ελληνικού εδάφους!

- Η τελετή του γάμου των Ρουμάνων πολιτών στην Αγία Παρασκευή Μετσόβου σε ποια γλώσσα δόθηκε άδεια να γίνει;

- Η τελετή του γάμου των Ρουμάνων πολιτών στην Αγία Παρασκευή Μετσόβου σε ποια γλώσσα έγινε πραγματικά; Στην ρουμάνικη που είναι και επίσημη εκκλησιαστική γλώσσα ή στην κατασκευασμένη «αρμάνικη / βλάχικη γλώσσα» που δεν είναι αναγνωρισμένη εκκλησιαστική γλώσσα από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία;

Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι η τέλεση γάμου Ρουμάνων πολιτών από την Κωστάντζα Ρουμανίας μπορεί να είναι  μία έμμεση παραδοχή εκ μέρους τους της ελλαδικής  καταγωγής τους αλλά να μην ξεχνούμε την Ιστορία των αρχών του 20ου αιώνα και  ποιοι  είναι στην πραγματικότητα: «Αρμάνοι / Βλάχοι», ελλαδικής καταγωγής, νεοαρμάνικης συνείδησης και σε καμμιά περίπτωση ελληνικής συνείδησης.