Comp 1

Επιτέλους, να αξιοποιηθούν τα καταφύγια του Κάστρου!

on .

STOES KASTROY

Ερμητικά κλειστά και άγνωστα στον πολύ κόσμο παρέμεναν μέχρι πέρυσι τέτοια εποχή τα καταφύγια και οι σήραγγες του Κάστρου, κάτω από το Ασλάν Τζαμί, ώσπου άνοιξαν για να φιλοξενήσουν την έκθεση Plasmata II της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. 

Η έκθεση τελείωσε και οι στοές έκλεισαν και πάλι, παρόλο που η αξιοποίησή τους θα μπορούσε να προσθέσει ένα πολύ ξεχωριστό συγκριτικό πλεονέκτημα για τα Γιάννενα στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού. Αυτό ακριβώς επιδιώκει η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, αντιπροσωπεία της οποίας αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Σπύρο Σουρέλη και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Στάθη Σιούτη είχε συνάντηση εργασίας με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Ιωάννη Χουλιαρά.

Να επαναλειτουργήσουν

Θέμα της συνάντησης ήταν η επαναλειτουργία των καταφυγίων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως μνημείο, με αφορμή σχετική επιστολή που είχε στείλει η Ένωση στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και τον Δήμο Ιωαννιτών.

Πρόταση της Ένωσης είναι να ανοίξει ο χώρος τις πόρτες του για το κοινό υπό την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με την παρουσία φυλάκων για την ασφάλεια του χώρου και την παρουσία ξεναγών για την ενημέρωση των επισκεπτών, φιλοξενώντας μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις, καθώς και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.  Όπως ανέφεραν τα μέλη της, μετά από κάποιες παρεμβάσεις ο χώρος με την υποβλητική του ατμόσφαιρα θα μπορούσε να αποτελέσει μια ιστορική αναβίωση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με φωτογραφικό υλικό και εκθέματα. Παράλληλα, είναι ιδανικός για τη φιλοξενία μουσικών εκδηλώσεων και καλλιτεχνικών εκθέσεων, όπως ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Ο κ. Χουλιαράς σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί αφού γίνει συνολική μελέτη ανάπλασης του χώρου και έπειτα από στερεωτικές εργασίες και εργασίες μόνωσης στους τσιμεντένιους τοίχους και στον βράχο που τον περιβάλλει.

Λίγη ιστορία…

Οι σήραγγες κάτω από το Ασλάν Τζαμί ανακατασκευάστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’30 και χρησιμοποιήθηκαν ως στρατηγείο από την 8η Μεραρχία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο χώρος αποτελείται από 72 μικρά δωμάτια με στενούς διαδρόμους και παραμένει καλά διατηρημένος στο πέρασμα των χρόνων. Για τους περισσότερους πρώτη και μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν τον χώρο ήταν κατά τη διάρκεια της έκθεσης Plasmata II που διοργάνωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το προηγούμενο καλοκαίρι. Ένα πολιτιστικό γεγονός που είχε μεγάλη επισκεψιμότητα αφήνοντας σημαντικό αποτύπωμα  στην τοπική κοινωνία, όπως τονίζει η Ένωση Ξενοδόχων σε σχετική ανακοίνωση.