Ο Μάιος, μήνας αφιερωμένος στη Γιαννιώτικη Αργυροτεχνία

on .

KEPABI

Μήνας αφιερωμένος στη Γιαννιώτικη Αργυροτεχνία είναι ο Μάιος, στο πλαίσιο του οποίου ο Δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ., το Σωματείο Ασημουργών Μεταλλοτεχνιτών Ιωαννίνων «Η Γιαννιώτικη Τέχνη» και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με το Μουσείο Αργυροτεχνίας του παρουσιάζουν ένα πλέγμα δράσεων.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της εγγραφής του στοιχείου στο Εθνικό Ευρετήριο για την ανάδειξη και ενίσχυση της τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας στα Γιάννενα, ενώ παράλληλα, επιδιώκεται η καταγραφή ζητημάτων που απασχολούν τον σύγχρονο αργυροτέχνη, η επίλυση των οποίων κρίνεται αναγκαία για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του επαγγέλματος. 

Η κεντρική εκδήλωση

Ο μήνας θα ξεκινήσει με κεντρική πανηγυρική εκδήλωση στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», την Τετάρτη, 15 Μαΐου και ώρα 19:00. 

Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού, ομιλία εκ μέρους της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού για τη σημασία της εγγραφής της Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, επίδοση πιστοποιητικού εγγραφής από την Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και μουσικό πρόγραμμα.

Aνοιχτά εργαστήρια

Στις δράσεις για τον Μήνα Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας περιλαμβάνονται επίσης κύκλος συνεντεύξεων με ασημουργούς και παρεμβάσεων από εκπροσώπους αρμόδιων φορέων, οι οποίοι θα μιλήσουν στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων για τη Γιαννιώτικη Αργυροτεχνία και τη σημασία της εγγραφής της στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Οι συνεντεύξεις θα μεταδοθούν κατά τις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές, το μεσημεριανό μαγκαζίνο και τις απογευματινές εκπομπές λόγου και τέχνης του Δημοτικού Ραδιοφώνου 98,7 FM.

Παράλληλα, θα γίνουν ανοιχτά εργαστήρια και επίδειξη παραδοσιακών τεχνικών Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας από ασημουργούς στο ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ. και συγκεκριμένα τα εξής: «Χύτευση στο χώμα», επίδειξη από τον Χρήστο Σιαπατόρη, στις 10 και 17 Μαΐου (ώρα 18:00), στη Διαδραστική Αίθουσα της Τέχνης της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας. «Τεχνικές αναπαράστασης σχεδίων και μοτίβων σε μέταλλο» από τους Δημήτρη Πανταζή και Ηλία Χαρίτο, στις 11 Μαΐου (ώρα 11:00), στη Διαδραστική Αίθουσα του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. «Κατασκευή ασημένιων κοσμημάτων. Διατήρηση της παράδοσης με σύγχρονα μέσα» από τον Νίκο Γκόλα, στις 16 Μαΐου (ώρα 10:00), Εργαστήριο 208, 1ος όροφος. «Παραμετρικός σχεδιασμός και ψηφιακή κατασκευή κοσμημάτων με τριδιάστατη εκτύπωση» από τους Ευάγγελο Πανταζή και Ιάσωνα Πανταζή (Topotheque/ FabLab), στις 18 Μαΐου (ώρα 12:00), Εργαστήριο 119, ισόγειο. «Συρματερή Τεχνική» από τον Κωνσταντίνο Ζερβό, στις 20 Μαΐου (ώρα 17:30), στη Διαδραστική Αίθουσα του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. «Εκκλησιαστικά Σκεύη» από τον Λεοντάρη Ζήδρο, στις 22 Μαΐου (ώρα 11:00), στη Διαδραστική Αίθουσα του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. «Επίδειξη κατασκευής ενός χειροποίητου κοσμήματος από την αρχή μέχρι το τέλος και δημιουργία πλάκας κράματος ασημιού 925» από τον Γεώργιο Ζαραβέλλα (Cyttaro), στις 23 Μαΐου (ώρα 19:00), Εργαστήριο 220, 1ος όροφος. «Συρματερή Τεχνική» από τον Φαίδωνα Ηλία, στις 25 Μαΐου (ώρα 11:00), στη Διαδραστική Αίθουσα του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι.

Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στα εργαστήρια και στην επίδειξη θα πρέπει να επικοινωνήσουν το αργότερο δύο ημέρες πριν την αντίστοιχη ημερομηνία, στο τηλ.: 26510 27650 (Δευτέρα και Τετάρτη 9:30-17:30, Τρίτη Πέμπτη και Σάββατο 9:30-14:30 και 17:30-20:30, Σάββατο 9:30-20:00).

Άλλες εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ημερίδα για τα ζητήματα που απασχολούν τους αργυροτέχνες σήμερα, παραγωγή ντοκιμαντέρ με θέμα τη Γιαννιώτικη Αργυροτεχνία, ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, τις Κυριακές 12, 19 και 26 Μαΐου, και δράσεις από το ΠΙΟΠ, για μικρούς και μεγάλους.