«Η ιστορία της Μαργιόλας» αύριο σε εκπομπή της ΕΡΤ3

on .

SIATRAS MARIOLA

• Η ιστορία της περίφημης «Μαριόλας», μιας νέας γυναίκας από την Ήπειρο, που έχασε πρόωρα και απρόβλεπτα τη ζωή της, η οποία αποτελεί παράδειγμα για την διαδικασία της δημιουργίας και της «σύνθεσης» των δημοτικών τραγουδιών, θα παρουσιαστεί από την εκπομπή της ΕΡΤ3 «Ελλήνων Δρώμενα». Η εκπομπή θα μεταδοθεί αύριο, Μεγ. Τετάρτη και ώρα 17.00.

Από τη συγκεκριμένη ιστορία έχει εμπνευστεί το μοιρολόγι της «Μαριόλας», όπου καθρεφτίζεται ο θρήνος και η ατυχία της ζωής της, η οποία έγινε σύμβολο του ανθρώπινου πόνου και τραγούδι, για να αφηγηθεί την προσπάθεια του ανθρώπου να επικοινωνήσει και να επιστρέψει από τον κάτω κόσμο.

Το τραγικό τέλος της όμορφης Μαριόλας ενέπνευσε, επί παραγγελία, μια κομπανία μουσικών στην Κληματιά Ιωαννίνων πριν από διακόσια χρόνια. Και με το πέρασμα του χρόνου το μοιρολόι αυτό, καθιερώθηκε ως το πιο ξακουστό και συνάμα σπαρακτικό στην περιοχή της Ηπείρου, το οποίο συνοδεύει τους Ηπειρώτες στους θρήνους, στους αποχωρισμούς, ακόμα και στις χαρές τους…

Οι κάτοικοι της Κληματιάς Ιωαννίνων, οι απόγονοι της Μαριόλας και του συζύγου της και ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές του μοιρολογιού της, ο Σάββας Σιάτρας, ξεδιπλώνουν στο φακό της εκπομπής παραστατικά, την απροσδόκητη και εμβληματική ιστορία. 

Σκηνοθεσία, έρευνα και σενάριο Αντώνης Τσάβαλος. Φωτογραφία: Ευθύμης Θεοδόσης. Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου, Γιώργος Πατεράκης. Ηχοληψία: Δάφνη Φαραζή.