να σχέδιο διαχείρισης από την UNESCO για το Ζαγόρι!

on .

ZAGORI SOKAKI KAMPANARIO

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από την απόφαση ένταξης του Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO με τα Τοπία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Επόμενος σταθμός στην πορεία αυτή είναι η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Ζαγορίου με στόχο την υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης της περιοχής.

Η Προγραμματική Σύμβαση, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου, έρχεται για έγκριση αύριο, Μεγάλη Τρίτη στην Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Για την υλοποίηση του σχεδίου έχει προϋπολογιστεί ένα ποσό της τάξης των 300.000 ευρώ, με τους τρεις εμπλεκόμενους φορείς να διαθέτουν από 100.000. 

Η διάρκεια της Σύμβασης είναι τρία χρόνια και αντικείμενό της είναι η δημιουργία και λειτουργία μίας διοικητικής δομής για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο διαχείρισης του Ζαγορίου ως Πολιτιστικού Τοπίου της UNESCO.

Τι προβλέπει

Πιο συγκεκριμένα, η Προγραμματική Σύμβαση για το Ζαγόρι προβλέπει, καταρχήν, την εξασφάλιση χώρου γραφείων για τη στέγαση των αναγκών υλοποίησης του έργου με φορέα τον Δήμο Ζαγορίου. Επίσης, τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας καταχώρησης και αποθήκευσης δεδομένων για το Πολιτιστικό Τοπίο Ζαγορίου, η οποία θα προβάλλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής ως προς τη διαχρονική εξέλιξη του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου της, την ιστορική, αρχαιολογική, περιβαλλοντική και αρχιτεκτονική αξία της, καθώς και τα στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της. 

Στο πλαίσιο της πλατφόρμας θα αναπτυχθεί και θα λειτουργεί ψηφιακό κέντρο πληροφόρησης όπου θα προβάλλονται τα προτεινόμενα έργα και δράσεις του σχεδίου διαχείρισης, ενώ θα καλύπτει, μέσω χαρτών, κειμένων, φωτογραφιών, video και διαδραστικών εφαρμογών, τις ενότητες: Πολιτιστική Κληρονομιά, Δομημένο περιβάλλον/Αρχιτεκτονική, Φυσικό περιβάλλον, Βιώσιμη ανάπτυξη, Ενημέρωση, εκπαίδευση και προβολή. Φορέας υλοποίησης εδώ είναι η Περιφέρεια Ηπείρου 

Παράλληλα, η Σύμβαση περιλαμβάνει δράσεις όπως η συντήρηση μνημείων και παραδοσιακών οικισμών του Ζαγορίου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, επισκευή του δικτύου παραδοσιακών λιθόστρωτων μονοπατιών και τοποθέτηση σήμανσης με φορείς υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ζαγορίου, δράσεις προβολής και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για το Πολιτιστικό Τοπίο Ζαγορίου, τον σχεδιασμό μίας στρατηγικής για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, την επικαιροποίηση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Ζαγορίου με φορέα υλοποίησης το ΥΠ.ΠΟ, τον στρατηγικό σχεδιασμό για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης φυσικών κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, εργασίες τεκμηρίωσης του Πολιτιστικού Τοπίου και επιστημονική τεκμηρίωση και υποστήριξη των συμβαλλόμενων φορέων στην εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου Ζαγορίου.

Μοναδική εγγραφή

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της Σύμβασης, «το Ζαγόρι, ένα εξαιρετικό δείγμα της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, αποτελεί τη μοναδική εγγραφή της χώρας μας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην κατηγορία του πολιτιστικού τοπίου, αναδεικνύοντας την εξέχουσα οικουμενική αξία του πολιτιστικού και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής». 

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ