Δοξολογία, στεφάνια και μία λαμπρή παρέλαση για την Εθνική Επέτειο!

on .

PARELASH 25 3 24

• Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε τόσο στα Γιάννενα όσο και σε ολόκληρη την Ήπειρο η επέτειος έναρξης της Επανάστασης του 1821, η οποία αποτέλεσε καθοριστικό βήμα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού έπειτα από αρκετούς αιώνες σκλαβιάς. 

Οι επετειακοί εορτασμοί κορυφώθηκαν με εντυπωσιακές μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις, τις οποίες παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ενώ οι εκπρόσωποι της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης έστειλαν με τις δηλώσεις τους μηνύματα για την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας, ειδικά σε εποχές με μεγάλες προκλήσεις όπως η σημερινή. 

Λαμπρές εκδηλώσεις

Εντυπωσιακή ήταν η παρέλαση για την Εθνική Επέτειο στα Γιάννενα, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου βοηθούντος και του καλού καιρού. Σ’ αυτήν συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στρατιωτικά τμήματα, πυροσβέστες, καθώς και άλλοι φορείς. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα. Πριν την παρέλαση τελέστηκε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων πανηγυρική Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Μάξιμου και ακολούθησαν ομιλία ιστορικού περιεχομένου και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων 

Τα μηνύματα

- Σε δηλώσεις της η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφάλα αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τη χώρα μας η διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου, από τη μία ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και από την άλλη οι αγώνες του Έθνους για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού μέσω της Επανάστασης του 1821, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση. «Σήμερα έχουμε μία Ελλάδα ισχυρή, πρωταγωνίστρια στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και οφείλουμε αυτά να τα διατηρήσουμε και να τα ενδυναμώσουμε», υπογράμμισε.

- Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη ανέφερε πως «η 25η Μαρτίου για μας τους Έλληνες έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί συμβολίζει την πιο σημαντική και οργανωμένη προσπάθεια που έκανε το Ελληνικό Έθνος, για να μπορέσει να αποτινάξει από τις πλάτες του τον τουρκικό ζυγό», προσθέτοντας πως «το δικό μας χρέος, στη σημερινή δύσκολη εποχή που ζούμε, είναι να διαφυλάττουμε την Εθνική μας Ανεξαρτησία και να παλεύουμε για την ειρήνη».

- Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Τσίμαρης τόνισε πως η 25η Μαρτίου είναι μία επέτειος που δείχνει τον δρόμο προς νέους αγώνες, ενώ αποδεικνύει με έμπρακτο τρόπο ότι ως έθνος μπορούμε με ενότητα και ομοψυχία να πετύχουμε το ακατόρθωτο, όπως ακριβώς συνέβη και το ΄21.

-Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ευχήθηκε χρόνια πολλά για τη διπλή γιορτή στέλνοντας μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτό που δημιουργούμε όλοι μαζί μπορεί να καταστραφεί εύκολα από τη διχόνοια».

- Τέλος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ανέφερε πως η Επανάσταση του 1821 άλλαξε τη ροή της ιστορίας, προσθέτοντας πως σήμερα, με τις πολεμικές συρράξεις γύρω μας εκείνο που πρέπει να προβάλλεται από παντού είναι το αίτημα για ελευθερία, ισότητα και δημοκρατία.

 Στον Δήμο Ζίτσας

Με τη μεγάλη μαθητική παρέλαση στην Ελεούσα κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Ζίτσας για την Επανάσταση του 1821. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την πλατεία Δημαρχείου και τη λεωφόρο Δημοκρατίας και παρακολούθησε τη νεολαία του Δήμου που με υπερηφάνεια παρέλασε.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν ανήμερα της Εθνικής Επετείου, με τη Δοξολογία στο Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Ελεούσα. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων από τον Μιχάλη Πλιάκο, εκπρόσωπους της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, τον Πρόεδρο της κοινότητας Ελεούσας, τους επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωπους του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ιωαννίνων και της Εθνικής Αντίστασης κ.α..

 

Στον Δήμο Κόνιτσας

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η Εθνική Επέτειος και στην Κόνιτσα. Το πρωί της 25ης Μαρτίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και επίσημη Δοξολογία στον Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα και στη συνέχεια έγιναν επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων έξω από το Δημαρχείο, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τμήμα των ενόπλων δυνάμεων και τη Φιλαρμονική του Δήμου «Ελευθέριος Χ. Παγγές». Η Μικτή Χορωδία του Δήμου παρουσίασε μουσικό επετειακό πρόγραμμα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Γαλίτη, ο Δήμαρχος Ανδρέας Παπασπύρου απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος του ΕΠ.ΑΛ Κόνιτσας Καλλιόπη Στυλίδου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση από τμήμα του 583 Τ.Π. και τμήμα της Εθνοφυλακής, καθώς και με παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία από τους μαθητές.

 

Στη Βόρειο Ήπειρο

Την επέτειο της 25ης Μαρτίου γιόρτασε και η Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας. Στη Δερβιτσάνη πραγματοποιήθηκε μαθητική παρέλαση, με τα παιδιά ντυμένα με τοπικές ενδυμασίες. Μαθητική παρέλαση πραγματοποιήθηκε και στη Λειβαδιά του Δήμου Φοινίκης. Την παραμονή της Επετείου τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον καθεδρικό ναό της Αναστάσης στην Κορυτσά, ενώ το μεσημέρι της ίδια μέρας ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά Νικόλαος Γιωτόπουλος παρέθεσε επίσημη δεξίωση. Εξάλλου, οι μικροί μαθητές των Ελληνοαλβανικών Σχολείων «Όμηρος» σε Κορυτσά και Χειμμάρα, έκαναν σχολικές εορτές, όπου αναγνώστηκαν ποιήματα, κείμενα και ακούστηκαν τραγούδια.