«Ο Λευτέρης Μαντζίκας άφησε στίγμα σε μία ολόκληρη εποχή…»

on .

KROMMYDAS KOSTAS

• Ο σπουδαίος επιχειρηματίας (ιδιοκτήτης της εταιρίας ζυμαρικών MISKO) και φιλάνθρωπος Λευτέρης Μαντζίκας από τη Λιγοψά Δήμου Ζίτσας είναι στο επίκεντρο μεγάλης εκδήλωσης που θα λάβει χώρα σήμερα, Παρασκευή στα Γιάννενα. Η διαδρομή της ζωής και το έργο του θα «φωτιστούν» μέσω της παρουσίασης του βιβλίου με  τίτλο «Ακάκιε» του γνωστού ηθοποιού και συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα ο οποίος θα είναι παρών. 

Με αφορμή την εκδήλωση, που διοργανώνουν το βιβλιοπωλείο «Μωβ Κουκουβάγια» και οι Εκδόσεις «Διόπτρα», στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολιτιστικοί σύλλογοι και καλλιτέχνες, ο κ. Κρομμύδας μιλάει στον «Π.Λ.» για τον ήρωα του βιβλίου του αλλά και για το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Δούρειος Ίππος».

Η συνέντευξη

• Πότε και γιατί πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε τη συγγραφή ενός βιβλίου για τη ζωή του Ηπειρώτη Λευτέρη Μαντζίκα;

-Η ιστορία αυτού του ανθρώπου έπρεπε με κάποιον τρόπο να αποτυπωθεί και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είχα την τύχη και την ευκαιρία να το κάνω πράξη. Εδώ και χρόνια περίμενα την κατάλληλη ευκαιρία, και να που αυτή ήρθε. 

• Πόσο δύσκολη ήταν η έρευνα για τη συγγραφή του «Ακάκιε»;

 -Δεν θα έλεγα πως ήταν δύσκολη. Απεναντίας, ήταν μοναδικά ευχάριστη, αν και μου πήρε αρκετό χρόνο. Έχοντας πρόσβαση στο προσωπικό αρχείο αυτού του ανθρώπου μπορούσα να κάνω πιο λεπτομερή έρευνα και, παρότι το βιβλίο είναι μυθοπλασία, βαδίζει πολύ κοντά στα αληθινά γεγονότα. Αναμόχλευσα παλιά αρχεία και ημερολόγια και συνομίλησα για αρκετές ώρες με ανθρώπους που τον γνώρισαν, οι οποίοι μου διηγήθηκαν γεγονότα σχετικά με τη ζωή και το έργο του. 

• Η δική σας σχέση με τον Λευτέρη Μαντζίκα αλλά και με τα Ιωάννινα ποια είναι; 

-Ήταν ο παππούς της γυναίκας μου, της Μαρίνας Γιώτη. Τα Γιάννενα τα αγαπούσα από μικρό παιδί αλλά τα τελευταία 20 χρόνια νιώθω πως μετά τα Τρίκαλα, την πόλη που γεννήθηκα, η πόλη των Ιωαννίνων είναι μια μικρή πατρίδα και για μένα.

• Πόσο σημαντικό είναι να μαθαίνει ο κόσμος βιογραφίες σημαντικών ανθρώπων;

-Είναι και σημαντικό και χρήσιμο να μαθαίνουμε μυστικά και λεπτομέρειες από τις ζωές των ανθρώπων που άφησαν στην κυριολεξία το στίγμα τους σε μια ολόκληρη εποχή. Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς αξιόλογους τέτοιους ανθρώπους που, δυστυχώς όμως, δεν θα αποτυπώσει κανείς τη ζωή τους σε ένα βιβλίο ή έστω σε κάποια απομνημονεύματα. Αυτό είναι που κάνει το «Ακάκιε» ιδιαίτερο. Μαθαίνουμε μέσα από την ζωή αυτού του ανθρώπου, το πώς μπορεί κάποιος να φτάσει ψηλά χωρίς όμως να έχει ξεχάσει από πού ξεκίνησε. Και παρόλη την επιτυχία, να παραμείνει Άνθρωπος.

• Ποια μηνύματα θέλατε να στείλετε μέσα από το βιβλίο «Ακάκιε» αλλά και την ιστορία του Λευτέρη Μαντζίκα;

-Δεν είχα στόχο να περάσω κάποιο μήνυμα παρά να αποτυπώσω όσο καλύτερα μπορούσα και, όσο πιο κοντά στην αληθινή ιστορία γίνεται, την πορεία του Λευτέρη ο όποιος ξεκίνησε από το χωριό του στα Γιάννενα για να φτάσει κάποια στιγμή πολύ ψηλά, με οδηγό την εργατικότητα, την εξυπνάδα, την επιμονή και την ανθρωπιά του. 

• Εν μέσω πανδημίας πώς καταφέρατε να επικοινωνήσετε τα βιβλία σας;

 -Ευτυχώς τα social media ήταν σα να έχουν προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο και ουσιαστικά δεν έχασα την επαφή με τους αναγνώστες μου. Έτσι, μέσα στην πανδημία βρεθήκαμε «κοντά» με διάφορες ενέργειες όπως παρουσιάσεις και ανάγνωση αποσπασμάτων από τα βιβλία μου.

• Το βιβλίο «Ακάκιε» θα γίνει και ταινία. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.

-Οι συζητήσεις γι’ αυτό έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί και με τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο του κινηματογράφου, προσανατολιζόμαστε πια στη δημιουργία μιας μίνι σειράς που θα αποτυπώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας του Λευτέρη. 

• Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε και το νέο σας βιβλίο «Δούρειος Ίππος» από τις εκδόσεις «Διόπτρα». Τι θα διαβάσει ο αναγνώστης σε αυτό;

-Ο «Δούρειος Ίππος» είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία αν και ουσιαστικά παραμένει πολύ κοντά στον τρόπο που αντιλαμβάνομαι την συγγραφή και τον τρόπο ανάπτυξης μιας ιστορίας. Μόνο που τώρα ο αναγνώστης θα διαβάσει ένα βιβλίο με καταιγιστική πλοκή και αγωνία και με φόντο το γεμάτο μυστικά τοπίο της κατασκοπείας στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία. Η πρωταγωνίστρια, Ισιδώρα, καλείται εν μέσω μιας πολύ δυνατής κρίσης να φέρει εις πέρας μία αποστολή από την οποία κρίνεται η ειρήνη στην περιοχή.

• Σήμερα γίνεται στα Ιωάννινα μια μεγάλη εκδήλωση στην οποία συμμετέχετε. Ο λόγος για την παρουσίαση του νέου σας βιβλίου αλλά και για ένα μεγάλο αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Λευτέρη Μαντζίκα. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια γι΄ αυτήν;

-Νομίζω ότι η εκδήλωση στα Γιάννενα θα είναι και η μεγαλύτερη εκδήλωση που θα γίνει με αφορμή το βιβλίο και τον πρωταγωνιστή του, Λευτέρη Μαντζίκα. Είναι μεγάλη τιμή και για τον ίδιο αλλά και για μένα προσωπικά που θα συμμετέχουν τόσο σημαντικοί άνθρωποι σε αυτή την εκδήλωση και ανυπομονώ για την πραγματοποίησή της. Θα έχει τη μυρωδιά και τους ήχους της Ηπείρου που τόσο λάτρευε και ο ίδιος.