Τιμήθηκε ο ήρωας του 1821 Γεώργιος Καραϊσκάκης

on .

2

• Έγιναν και φέτος τα «Καραϊσκάκεια 2021» προς τιμή του ήρωα της Επανάστασης του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, στη γενέτειρά του Σκουληκαριά Άρτας, όπου φυλάσσονται και τα οστά του.
Την Κυριακή το απόγευμα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη Άρτας Καλλίνικο, ενώ κατατέθηκαν στεφάνια στην προτομή του.
Τον πανηγυρικό εκφώνησε η φιλόλογος Αικατερίνη Σχισμένου με θέμα: «Γεώργιος Καραϊσκάκης ο δικός μας Ήρωας».
Παιδιά από τοπικούς συλλόγους παρουσίασαν μουσικοχορευτικά δρώμενα, ενώ το Σάββατο η θεατρική ομάδα Μηλιάνων Άρτας ανέβασε στην πλατεία του χωριού το θεατρικό έργο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» του Ιωάννη Ζαμπέλια (1843) σε σκηνοθεσία και μεταγλώττιση του Αριστείδη Λαυρέντζου.
Παρέστησαν ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και βουλευτής Άρτας Γ. Στύλιος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, εκπρόσωποι αρχών και φορέων.
Να σημειωθεί ότι παρότι Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, όρισε, το 1927, ως γενέτειρα του ήρωα το Μαυρομάτι Καρδίτσας, εβδομήντα χρόνια μετά, το 1997, με το σχέδιο «Καποδίστριας» προκύπτει ο δήμος «Γεωργίου Καραϊσκάκη» στο νομό Άρτας, όπου ανήκει η Σκουληκαριά, και μάλιστα το 2005 εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα καθιέρωσης τοπικής εορτής στο χωριό προς τιμήν του φλογερού Επαναστάτη.
Αν και άλλοι ιστορικοί δεν αναγράφουν τόπο γέννησης, άλλοι αναφέρουν σπηλιά κοντά στο χωριό Μαυρομμάτι Καρδίτσας (εκεί το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου έχει πάρει το όνομα του Γεωργίου Καραϊσκάκη) και άλλοι το Μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Σκουληκαριά Άρτας, ως πιθανότερη από τη σύγχρονη έρευνα φαίνεται η εκδοχή της γέννησης του Γεωργίου Καραϊσκάκη στη Σκουληκαριά Άρτας, καθώς δεν υπάρχει ιστορική αμφιβολία και αμφισβήτηση ότι η μητέρα του Ζωή Ντιμισκή καταγόταν από το χωριό αυτό.
Ο Κων/νος Θ. Γιαννέλος στο βιβλίο του «Τα Βυζαντινά Μνημεία της Άρτας», υπογραμμίζει ότι η μοναχή Ζωΐτσα Ντιμισκή γέννησε τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, που αποκαλείται «γιός της καλογριάς», σ' ένα υπόγειο (υπάρχει μισογκρεμισμένο) της Μονής της Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκουληκαριάς.
Και για να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός πήρε το μωρό της και κατοίκησε στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας.
Ανεξάρτητα από τις διεκδικήσεις και τα ερείσματα, να τονιστεί ότι το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σκουληκαριά της Άρτας, που τα κτίσματά του είναι ερειπωμένα, πλην του ναού, ο οποίος σώζεται, πέρα από το γεγονός ότι είναι ένα θρησκευτικό μνημείο του 13ου αι., συνδέεται και με την Επανάσταση του 1821. Γι' αυτό σχεδιάζεται από την Περιφέρεια Ηπείρου να αναστηλωθεί.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν ορμητήριο επαναστατών, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το 1854, όταν εκδηλώθηκε η επανάσταση των Ραδοβυζινών, που καταπνίγηκε στο αίμα, και οικοδομήθηκε εκ νέου το 1867, με τις εργασίες να επεκτείνονται μέχρι το 1879, οπότε οικοδομήθηκε το ηγουμενείο.
Η Μονή κτίστηκε αρχικά το 13ο αιώνα. Το σημερινό καθολικό είναι τρίκλιτη θολωτή βασιλική με μικρό τρούλλο. Είναι πλακοσκέπαστο, με απλή τοιχοποιία χωρίς διακόσμηση, εκτός από το τρίλοβο υπέρθυρο της νότιας εισόδου την αψίδα του ιερού, όπου υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις.
Συμβολή στην απελευθέρωση από τους Τούρκους είχε και το Μοναστήρι του αγίου Γεωργίου στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας, όπου σήμερα φιλοξενείται γυναικεία αδελφότητα.
Η ίδρυση της Μονής χρονολογείται περίπου το 1550, ενώ οι εικόνες του τέμπλου φέρουν τις χρονολογίες 1602 και 1599. οι αγιογραφίες είναι του 1719, σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει πάνω από τη νότια πύλη, και αποτελούν έργα των ιερομονάχων Σεραφείμ από τη Χίο και Δημητρίου Αναγνώστου από το Μέτσοβο. Το ναό κοσμούν καμάρες και χαμηλός τυφλός θόλος, αντί τρούλου.
Η.Μ.