Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υπέρ της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς

on .

BELLA 2

• Μετά τον μητροπολίτη Άρτας Καλλίνικο και ο μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας εξέδωσε χθες ανακοίνωση σχετικά με την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημίας Βελλάς, χωρίς όμως και αυτός να αναφέρεται στην πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών στη Θεσσαλονίκη, που τελικά μετά και την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα θα λειτουργήσει στη Βελλά.
Ο κ. Ανδρέας αναφέρει ότι η Διαρκής Ιεράς Σύνοδος είχε ομόφωνα αποφασίσει στη συνεδρίαση του Μαΐου να εισηγηθεί να παραμείνουν οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Βελλάς και Θεσσαλονίκης, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση δεν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εξαιτίας της επίθεσης που δέχθηκαν με βιτριόλι τα μέλη της που ήταν και μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου. Προσθέτει μάλιστα ότι για το λόγο αυτό η Δ.Ι.Σ. θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 13, 14, 15 Ιουλίου, οπότε και θα επιληφθεί και του ζητήματος της κατάργησης των δύο Α.Ε.Α. «Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης ήταν πάντοτε και είναι υπέρ του να μη καταργηθεί η Α.Ε.Ακαδημία Βελλάς», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης.
Ο Χρ. Γκόκας
Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας για την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημίας Βελλάς κατέθεσε και ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, στην οποία περιλαμβάνει κοινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Απόφοιτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων. Παράλληλα ο κ. Γκόκας σημειώνει ότι η απόφαση κατάργησης της Α.Ε.Α. Βελλάς θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στις Ιερατικές σπουδές της Περιφέρειας Ηπείρου και των όμορων Δυτικής Ελλάδος και Θεσσαλίας.
Η Όλγα Γεροβασίλη
Σε δήλωσή της η Γραμματέας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Βελλά, κάνει λόγο για χτύπημα στην περιφερειακή εκπαίδευση! Όπως αναφέρει «μετά από πολλά βήματα που έκανε η Κυβέρνηση για να υποβαθμίσει την Παιδεία και την Ανάπτυξη στην Ήπειρο, τώρα θέλει να καταργήσει και την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς με πάνω από έναν αιώνα ιστορίας και προσφοράς!
»Mε αναφορά μας στη Βουλή, ήδη από 22.4.2021, είχαμε θέσει το ζήτημα με βάση τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας.
»Η Κυβέρνηση, βέβαια, δεν απάντησε, προφανώς γιατί σκόπευε να προχωρήσει με το σχέδιο κατάργησης της Α.Ε.Α. Βελλάς»!