Μύθοι και αλήθειες για τους φιλέλληνες του ‘21

on .

LEONTARHS XARHS 2
• Ο Σύλλογος Πολυτέκνων του Ν. Ιωαννίνων διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα διαδικτυακή εκδήλωση υπό μορφή μαθήματος για τα μέλη του. Ομιλητής ήταν ο Χάρης Λεοντάρης, Φιλόλογος – Συγγραφέας, με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για το φιλελληνικό κίνημα κατά την επανάσταση του ‘21».
Τον συντονισμό είχε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βίκη Λέτσιου. Στην αρχή του μαθήματος ο Πρόεδρος Κώστας Μπαλωμένος ανακοίνωσε ότι οι συνθήκες επιβάλλουν να συνεχίσουν την επικοινωνία με τα ηλεκτρονικά μέσα. 
Είπε πως είναι ο πρώτος φορέας που ξεκινάει τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το ’21 με το θέμα του Χάρη Λεοντάρη.
Ο ομιλητής κατ’ αρχήν σημείωσε ότι η επιστροφή στην ίδρυση του νεοελληνικού κράτους (1830) ύστερα από ένα δεκάχρονο αγώνα θα ενισχύσει την εθνική μας αυτογνωσία και θα οπλίσει με τα αναγκαία στοιχεία την εθνική μας ολοκλήρωση και την κρατική μας υπόσταση.
Ύστερα ανέλυσε τον όρο «Φιλελληνικό Κίνημα» αφού υπογράμμισε ότι η στάση των ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στην Ελληνική Επανάσταση ήταν εχθρική και λόγω συμφερόντων, αλλά και επειδή ήταν απολυταρχικά κρατικά μορφώματα. Επέμεινε ότι η ιστορική αλήθεια και η αντικειμενική αξιολόγηση του Φ.Κ. επιβάλλουν να διερευνήσουμε και να διαγνώσουμε τα βαθύτερα κίνητρα των ξένων, οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα με σύνθημά τους να αγωνιστούν μαζί με τους επαναστατημένους Έλληνες για την ελευθερία της Ελλάδας.
Διαπίστωσε ότι τα κίνητρα των φιλελλήνων δεν ήταν τα ίδια για όλους. Άλλοι ήρθαν από αγάπη για την Ελλάδα και για τις ιδέες της Επανάστασης, ενώ άλλοι παρακινήθηκαν από τυχοδιωκτισμό και ιδιοτέλεια. Γι’ αυτό και άλλοι θυσιάστηκαν, όπως ο Λόρδος Βύρων (Μπάιρον), ενώ άλλοι μην πετυχαίνοντας τους προσωπικούς στόχους έφυγαν και δυσφήμισαν και τον αγώνα και τους Έλληνες. Μ’ αυτή την προσέγγιση έδειξε ότι η προσφορά των φιλελλήνων έχει διπλή ανάγνωση: ούτε θαυμασμός, ούτε καθολική απόρριψη ανταποκρίνονται στην αλήθεια.
Και κατέληξε ο κ. Λεοντάρης τονίζοντας ότι τα όρια του μύθου και της ιστορικής αλήθειας είναι δυσδιάκριτα και οδηγούν τον ανημέρωτο σε θέσεις ανιστόρητες και βλαβερές.
Το γενικό συμπέρασμα της εισήγησης ήταν ότι οι φιλελληνικές οργανώσεις ωφέλησαν την ελληνική επανάσταση, όμως η δράση αρκετών φιλελλήνων στον ελλαδικό χώρο τις περισσότερες φορές κρίνεται επιλήψιμα.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και απαντήσεις από τον ομιλητή.