Η φλόγα της εθελοντικής αιμοδοσίας σήμερα (7.30 μ.μ.) στην πλατεία Ιωαννίνων

on .

AIMODOSIA SYNENTEYKSH 22 9 20

• Προσαρμοσμένη στις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία του κορωνοϊού θα πραγματοποιηθεί σήμερα στα Γιάννενα η 18η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών.
Οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών, με την πραγματοποίηση της Λαμπαδηδρομίας, στέλνουν το μήνυμα σ’ όλους τους Έλληνες πως στα δύσκολα είναι εδώ και αγωνίζονται ώστε να υπάρχει επάρκεια αίματος στα νοσοκομεία της χώρας μας.
Στα Γιάννενα η λαμπαδηδρομία θα γίνει σήμερα από τους Συλλόγους και Φορείς Εθελοντικής Αιμοδοσίας, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών και με τη συμμετοχή των «Ποδηλατών της Τετάρτης», του σχολικού δικτύου «Νοιάζομαι και δρω», των «Paguristas», του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου, των Προσκόπων και του Ερυθρού Σταυρού.
Όπως όλες οι εκδηλώσεις, έτσι και η συγκεκριμένη θα διεξαχθεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τα προηγούμενα χρόνια.
Έτσι, τη φλόγα της εθελοντικής αιμοδοσίας θα μεταφέρουν οι «Ποδηλάτες της Τετάρτης» από το εργοστάσιο «ΒΙΚΟΣ» στην Περίβλεπτο μέχρι την κεντρική πλατεία, στις 7.30 το απόγευμα, όπου θα ανάψουν το βωμό και θα κλείσει η εκδήλωση.
Η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (Ε.Ο.ΘΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.).

Δηλώσεις
- Η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, αρμόδια για τα θέματα Πρόνοιας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Συνοχής και Δημόσιας Υγείας, Αγνή Νάκου υπογράμμισε πώς η Περιφέρεια στέκεται αρωγός σε όλες τις ενέργειες προσφοράς στον συνάνθρωπο. Όσον αφορά τη σημερινή λαμπαδηδρομία ανέφερε πώς θα γίνει με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με τη στήριξη των αρμόδιων φορέων. Προέτρεψε όλους να αιμοδοτήσουν, μιας και οι συμπολίτες μας δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την κατάσταση που διαμορφώθηκε με την πανδημία. Τόνισε πώς θα είναι ασφαλείς, υπάρχει ξεχωριστή είσοδος στα νοσοκομεία και έκανε έκκληση σε όλους να δώσουν αίμα διότι οι ανάγκες είναι συνεχιζόμενες και αυξανόμενες.
Στο αν τοποθετηθούν τα κοντέινερ, είπε πώς έχει γίνει η συνάντηση με τις διευθύντριες των δυο αιμοδοσιών και θα το εξετάσει η Περιφέρεια αν κριθεί πώς πρέπει να τοποθετηθούν.
- Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόνοιας και Μεταναστών του Δήμου Ιωαννιτών, Γιάννης Αϊβατίδης τόνισε πως πρόκειται για μία κορυφαία εκδήλωση των αιμοδοτών και σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, ενώ στάθηκε στο ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι πολιτισμός και ο Δήμος Ιωαννιτών θα είναι δίπλα σε τέτοιου είδους ενέργειες.
- Από την πλευρά του το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Ιωαννίδης ανέφερε πώς λόγω των ειδικών συνθηκών η 18η Λαμπαδηδρομία θα γίνει με διαφορετικό τρόπο. Στάθηκε στο γεγονός ότι είναι μία δύσκολη εποχή και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι τα νοσοκομεία να αποκτήσουν επάρκεια αίματος.
Ευχαρίστησε την Περιφέρεια, τον Δήμο Ιωαννιτών και τους υπόλοιπους φορείς που συμβάλλουν στην διοργάνωση της εκδήλωσης, λέγοντας πώς όλοι μαζί στέλνουν το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας.
- Η εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας των «Paguristas» Δέσποινα Παπαδοπούλου ανέφερε πώς συμμετέχουν στην εκδήλωση αγάπης και αλληλεγγύης με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για να καλυφθεί η ζήτηση για αίμα. Πρόκειται, είπε, για μία πράξη αλτρουισμού, καθώς ένας αιμοδότης μπορεί να σώσει και τρεις ζωές.
-  Την πρωτοβουλία αυτή χαιρέτισε και εκ μέρους του Δικτύου εκπαιδευτικών «Νοιάζομαι και Δρω» ο Δημήτρης Κονετάς.