Στο επίκεντρο η δωρεά οργάνων και αίματος

on .

ekthesi

• Μία εκδήλωση με θέματα ιδιαίτερης σημασίας, επίκαιρα και διαχρονικά, που οργάνωσε η Πνευματική Κίνηση «Αρχαία Δωδώνη», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, έλαβε χώρα πρόσφατα στο «Πρυτανείο».
Κεντρικό θέμα ήταν η δωρεά οργάνων και αίματος, το οποίο ανέδειξαν με επιστημονική ενάργεια οι ιατροί κ.κ., Μιχάλης Μήτσης, Καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Π.Ι. / Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του ΠΓΝΙ και Ελευθερία Ζερβού, Βιοπαθολόγος, Διευθύντρια Αιμοδοσίας ΠΓΝΙ.
Την ανάγκη δωρεάς οργάνων σε μεταμοσχευόμενους συνανθρώπους, στην θέση των οποίων μπορεί να βρεθεί καθένας μας ανά πάσα στιγμή, εξέθεσε με γλαφυρότητα ο κ. Μιχάλης Μήτσης, επισημαίνοντας όλες τις συνοδούς διαστάσεις, ηθικές, συναισθηματικές, νομικές, θρησκευτικές.
Η δωρεά αίματος, ένα επίσης μείζον θέμα, που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε καθημερινά μέσα από τις ανάγκες συγγενών και φίλων, τέθηκε από την κ. Ελευθερία Ζερβού.
Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης, στην αυλή του «Πρυτανείου» στάθμευε εξοπλισμένο όχημα του ΕΚΑΒ με ειδικευμένο προσωπικό που στο εσωτερικό του ξενοδοχείου είχε οργανώσει και επιμεληθεί χώρο αιμοδοσίας για τους εθελοντές.
Επιτομή της εκδήλωσης αποτέλεσε η ενημέρωση για τον γνωστό -άγνωστο εισβολέα κορωνοϊό, SARS-CoV-2, από τον ιατρό Δημόσιας Υγείας, Υποδιοικητή 6ης ΥΠΕ, κ. Γιάννη Νικόπουλο.
Την συνάντηση συντόνισε, ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Π.Ι. και Αντιπρόεδρος της πνευματικής κίνησης «Αρχαία Δωδώνη» ιατρός, κ. Άγγελος Ευαγγέλου, με την ενάργεια που προσφέρει στον καθηγητή -δάσκαλο, η παρουσία εξεχόντων επιστημόνων, πρώην φοιτητών του.
Το ενδιαφέρον του ακροατηρίου ήταν ανεξάντλητο, οι ερωτήσεις συνεχείς, η συζήτηση ενδιαφέρουσα και η ευαισθητοποίηση για τις δωρεές ζωής προς τους συνανθρώπους άμεση, όπως κατέληξε και η επ. Πρόεδρος της Πνευματικής Κίνησης «Αρχαία Δωδώνη». Η κ. Άννα Γιώτη ευχαρίστησε θερμά τους συμμετέχοντες ιατρούς για την προσφορά τους και τους συντοπίτες της που, με την ενεργό παρουσία τους, μπορούν να αποτελέσουν πρεσβευτές της εθελοντικής προσφοράς οργάνων και αίματος και της σημασίας της ως έκφρασης αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.