Ολοκληρώνονται οι εργασίες στήριξής του Το περίφημο «Σπίτι του Δεσπότη» δε… φοβάται πια την κατάρρευση!

on .

SPITI DESPOTH EPISKEYH

Το «Σπίτι του Δεσπότη», όπως είναι γνωστό, ή αλλιώς Οικία Χουσείν Ματέι, στην οδό Πινδάρου απέφυγε οριστικά τον κίνδυνο της κατάρρευσης, ο οποίος το απειλούσε τα τελευταία χρόνια που παρέμενε εγκαταλειμμένο και ερειπωμένο.
Ως τις αρχές Αυγούστου ολοκληρώνονται οι εργασίες στήριξής του και έτσι το εμβληματικό αυτό αρχοντικό του 18ου αιώνα διασώζεται κυριολεκτικά στο… παραπέντε χάρη σε Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψαν η Περιφέρεια Ηπείρου, η Μητρόπολη Ιωαννίνων και το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Θα ακολουθήσει το κυρίως κομμάτι των εργασιών που αφορούν στην αποκατάσταση του αρχοντικού, το οποίο, όταν αυτές ολοκληρωθούν, θα είναι ένα πραγματικό «στολίδι» για τα Γιάννενα. Τη δε χρήση του θα αποφασίσει η Μητρόπολη στην οποία και ανήκει.
Στερεώθηκε το κτίριο
Σε δηλώσεις του χθες από την αυλή της Οικίας Χουσείν Ματέι ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κων/νος Σουέρεφ ανέφερε: «Ολοκληρώνονται ως τις 2 Αυγούστου οι προβλεπόμενες εργασίες της δεύτερης φάσης παρεμβάσεων στο ‘Σπίτι του Δεσπότη’. Αυτό που έγινε ήταν μία δυναμική αντιστήριξη και μία προσπάθεια για να σώσουμε το κτίριο από την κατάρρευση. Οι εργασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είτε για την αντιστήριξη των τόξων, είτε για να δοκιμάσουμε τα αρμολογήματα, είτε για να συντηρηθούν τα ξύλινα στοιχεία του εσωτερικού βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο κι έτσι αποδίδεται ένα τμήμα στην επόμενη φάση που θα είναι η κύρια. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι η ανακαίνιση του ίδιου του κτιρίου με διάφορες συμπληρώσεις που θα χρειαστούν».
Ο κ. Σουέρεφ έκανε παράλληλα γνωστό ότι από την έρευνα που έγινε στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου προέκυψαν και νέα στοιχεία, όπως ένα καινούριο λιθόστρωτο γύρω από τους βοηθητικούς χώρους του ισογείου κι ένας αύλακας απορροής των υδάτων που δεν ήταν γνωστός. «Μ’ αυτό τον τρόπο μαθαίνουμε στοιχεία για τις χρήσεις και τη ζωή αυτού του σπιτιού», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μεγάλο στοίχημα…
Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του έργου Μαριάννα Νάσση, αρχιτέκτονας μηχανικός, σημείωσε πως «το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών μας φέτος επικεντρώθηκε στην ενίσχυση και την υποστήλωση των δομών του ισογείου. Βρίσκεται σε εξέλιξη η υποστήλωση των τόξων, το αρμολόγημα των λιθοδομών και η αντιστήριξη της Νοτιοανατολικής γωνίας του που παρουσιάζει κλίση και αποτελεί τμήμα της παλαιότερης φάσης του κτιρίου, ενώ έχουν καθαιρεθεί τα ξύλινα διακοσμητικά στοιχεία, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι υπό συντήρηση».
Η κα Νάσση χαρακτήρισε ως μεγαλύτερο στοίχημα στην επιχείρηση διάσωσης του αρχοντικού την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς αρκετά τμήματά του ήταν ετοιμόρροπα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ευθύνη που νιώθει κανείς, λόγω της σημαντικότητας του συγκεκριμένου μνημείου για τα Γιάννενα.
Αρχιτεκτονικό στολίδι!
Το αρχοντικό Χουσείν Μπέη, κτίριο του 18ου αιώνα, φτιάχτηκε και κατοικήθηκε από τον ίδιο τον αξιωματούχο και τους κληρονόμους του μέχρι και την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Στη συνέχεια πέρασε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων και χρησίμευσε ως κατοικία του εκάστοτε Μητροπολίτη! Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα να ερειπωθεί.
Το συγκεκριμένο σπίτι ήταν εκτός πόλεως όταν κατασκευάστηκε και γύρω απ’ αυτό υπήρχαν αγροτικές εκτάσεις, κυρίως αμπέλια και δέντρα. Ήταν δηλαδή ένα εξοχικό των Ιωαννίνων, γι’ αυτό και διασώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1820, κατά τη μάχη ανάμεσα στα σουλτανικά στρατεύματα και τον στρατό του Αλή πασά, που έκανε στάχτη το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ