Καιρός τα Γιάννενα να τιμήσουν Αν. Παπασταύρο - Φ. Ραπακούση

on .

PAPASTAYROS TASOSRAPAKOYSHS

• Στις μέρες μας σπάνια ο Δήμος Ιωαννιτών τιμά ανθρώπους για την προσφορά τους στην πόλη και για το έργο τους, χάρη στο οποίο αναδεικνύεται το παρελθόν και το παρόν της και μπαίνουν βάσεις για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.
 Τελευταίο παράδειγμα υπήρξε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Σοφία Στάικου, η οποία δίκαια τιμήθηκε για την πρωτοβουλία της να ιδρύσει στα Γιάννενα Μουσείο Αργυροτεχνίας. Υπάρχουν όμως κι άλλες σημαίνουσες προσωπικότητες, ειδικά στον χώρο των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, που δικαιούνται μίας ηθικής αναγνώρισης για όσα προσφέρουν στην πόλη μας.
Δύο τέτοιες προσωπικότητες, τον πρ. Δήμαρχο, ερευνητή και συγγραφέα Τάσο Παπασταύρο και τον γνωστό συλλέκτη Φώτη Ραπακούση προτείνει ο φιλόλογος και συγγραφέας Χάρης Λεοντάρης για απόδοση τιμής από τον Δήμο!
Επιστολή – πρόταση
Σε επιστολή του προς τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και με κοινοποίηση στις δημοτικές παρατάξεις, ο Χάρης Λεοντάρης (φιλόλογος, πρ. Δημοτ. Σύμβουλος) αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά για τους δύο διακεκριμένους συμπολίτες μας που προτείνει να τιμηθούν για την προσφορά τους στα Γιάννενα:
«Η πόλη μας οφείλει πολλά σε διαλεχτούς συμπολίτες μας που κατά το παρελθόν και σε καιρούς δύσκολους πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες για το καλό όλων. Αλλά και σήμερα δεν είναι λίγοι εκείνοι που διακρίνονται με τις δράσεις τους και αφιερώνουν το έργο τους στα Γιάννενα. Αποτέλεσμα αυτής της προσφοράς είναι η πόλη μας να ενισχύει την παρουσία της στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο.
Έχω τη γνώμη ότι ο Δήμος θα πρέπει δημόσια να αναγνωρίσει την προσφορά τους και εμπράκτως να τιμήσει αυτά τα πρόσωπα. Τούτο έπραξαν κατά το παρελθόν ο Δήμος και κοινωνικοί φορείς της πόλης. Στο πνεύμα αυτών των σκέψεων προτείνω να τιμήσει ο Δήμος αρχικά τους συμπολίτες μας:
1) Τον Αναστάσιο Παπασταύρο με την πνευματική του ιδιότητα. Ως τώρα έχει γράψει βιβλία και μελέτες που συνδέονται άμεσα με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Ενδεικτικά αναφέρω: α) Τα Γιάννινα του 19ου αιώνα. β) Ηπειρωτικά ενθυμήματα. γ) Οι Ευεργέτες. δ) Ο Λόρδος Βύρων, και άλλα.
2) Τον Φώτη Ραπακούση: Ίδρυσε και δημιούργησε στο Νησί το «Μουσείο Αλή Πασά και επαναστατικής περιόδου των Ελλήνων». Τούτο συντελεί: α) Στον επαναπατρισμό των Εθνικών, ιστορικών και πολιτιστικών κειμηλίων στον τόπο μας. β) Να προβάλλει το Νησί, τα Γιάννινα και την Ήπειρο στην Ελλάδα και στα πέρατα της οικουμένης. γ) Να καλλιεργεί την πολιτιστική και ιστορική κουλτούρα στους συμπατριώτες μας. δ) Να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την τοπική οικονομία.
Κύριε Δήμαρχε, με την απόδοση τιμής σ’ αυτούς τους συμπολίτες μας δίνετε ηθική ικανοποίηση στους δημιουργούς και ταυτόχρονα προκαλείτε για μίμηση. Είμαι βέβαιος –καταλήγει ο κ. Λεοντάρης– ότι διακατέχεστε από ανάλογη ευαισθησία και ότι θα δείξετε το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την υλοποίηση της πρότασής μου».