ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

on .

ANDREAS KONITSHS 2BARTHOLOMAIOS 4

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
• «Η ζωή των Ορθοδόξων πιστών, εις όλας τας εκφάνσεις και τας διαστάσεις αυτής, διαποτίζεται και τρέφεται από την πίστιν εις την Ανάστασιν, αποτελεί καθημερινόν Πάσχα. Το πασχάλιον αυτό βίωμα δεν είναι απλώς ανάμνησις της Αναστάσεως του Κυρίου, αλλά βίωσις και της ιδικής μας ανακαινίσεως και ακλόνητος βεβαιότης περί της εσχατολογικής τελειώσεως των πάντων», τονίζει, μεταξύ άλλων, στο Πασχαλινό του μήνυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Όπως προσθέτει, «το ουσιώδες νόημα του Σταυρού είναι ότι αποτελεί οδόν προς την Ανάστασιν, προς το πλήρωμα της πίστεως ημών. Επί της βάσεως αυτής, οι Ορθόδοξοι αναφωνούμεν ‘ιδού γαρ ήλθε διά του Σταυρού χαρά εν όλω τω κόσμω'. Είναι χαρακτηριστικόν ότι εις την Ορθοδοξίαν η Ακολουθία των Παθών δεν είναι καταθλιπτική, αλλά σταυροαναστάσιμος, αφού το Πάθος προσεγγίζεται και βιούται διά μέσου της Αναστάσεως, η οποία είναι 'λύτρον λύπης'. Διά το Ορθόδοξον αισθητήριον, η αμετάθετος σύνδεσις Σταυρού και Αναστάσεως είναι ασυβίβαστος με κάθε μορφής εσωτερικήν φυγήν εις μυστικισμούς ή εις ένα αυτάρεσκον ευσεβισμόν, οι οποίοι συνήθως είναι αδιάφοροι διά τα παθήματα και τας περιπετείας του ανθρώπου εν τη ιστορία».
ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
• «Ο πνευματικός θάνατος εκδηλώνεται μέχρι σήμερα με ατέρμονες συγκρούσεις, δολοπλοκίες και ολέθριους πολέμους, βία και εκδικητικότητα μεταξύ φυλών, εθνών, κρατών, μελών κοινωνιών και οικογενειών, με αντικείμενο δήθεν το μοίρασμα του πλούτου, της ιδιοκτησίας των εκτάσεων της γης και της εξουσίας, αυτών που και εμείς σήμερα είμαστε μάρτυρες», τονίζει, στο δικό του Πασχαλινό μήνυμα ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η Αγάπη νίκησε τον θάνατον» και ότι «Ο αναστημένος Χριστός προσφέρει στον άνθρωπο την επανόρθωση της ανθρώπινης φύσεως, όχι απλώς στην αρχική της κατάσταση, αλλά στην τελική της, στην εσχατολογική της εκδοχή. Στη Δευτέρα Παρουσία υποχρεωτικά θα αναστηθούν όλοι οι άνθρωποι με τα σώματά τους, δίκαιοι και αμαρτωλοί».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
• «Ιδιαίτερα σε εποχές δύσκολες, όπως η σημερινή, όπου η κατάθλιψη και η ανησυχία διαχέονται στην κοινωνία και η απογοήτευση πιέζει τις καρδιές, κάθε πιστός καλείται να προσλάβει το αναστάσιμο μήνυμα της χαράς, της αγάπης και της ειρήνης και να το μεταφέρει στους εγγύς και τους μακράν», τονίζει από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Tιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «η Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, στην οποία ανήκουμε, δεν ζει αποκλειστικά για τον εαυτό της. Ό,τι είναι, ό,τι κατέχει, ό,τι προσφέρει, προορίζεται για ολόκληρη την ανθρωπότητα, για την ανύψωση και την ανακαίνιση του κόσμου. Η Εκκλησία δεν δικαιούται να γίνει μία κλειστή θρησκευτική κοινότητα ‘'ευλαβών'', που απολαμβάνουν αποκλειστικά τα δώρα του Θεού. Παραμένει διαχρονικά η ευχαριστιακή κοινότητα των πιστών στον Χριστό, που ακτινοβολώντας το δικό Του φως εορτάζει την εμπειρία της Αναστάσεως, της νίκης πάνω στον θάνατο. Με αυτή την αλήθεια νοηματοδοτεί, ζωογονεί και μεταμορφώνει τη ζωή της ανθρωπότητος με ελευθερία και αγάπη».

ΑΝΔΡΕΑΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΡΥΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ, ΚΟΝΙΤΣΗΣ
• «Όλα γύρω μας διαλαλούν την νίκη του Κυρίου Ιησού Χριστού επί του θανάτου και όλων των σκοτεινών δυνάμεων. Η Ανάσταση είναι γεγονός!  Και το Φως της, όσο κι’ αν κάποιοι προσπαθούν να το σβήσουν, τόσο περισσότερο θα λάμπη και θα φωτίζη τις ψυχές και την ανθρωπότητα ολόκληρη. Και μεις, οι ορθόδοξοι χριστιανοί, παίρνουμε δύναμη και θάρρος, με πλήρη την πεποίθησή μας, ότι ανέστη ο Κύριος όντως», σημειώνει στο δικό του Πασχαλινό μήνυμα ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας.
Όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, «στα 2.000 χρόνια, που έχουν περάσει, μυριάδες ψυχών, φωτιζόμενες από το αναστάσιμο Φως, ακολουθούν τον Χριστό «και άδουσι... την ωδήν του αρνίου». Και η φωνή τους, «ως φωνή υδάτων πολλών λεγόντων αλληλούϊα, ότι εβασίλευσε Κύριος ο Θεός ο παντοκράτωρ». Χριστός Ανέστη ! Αδελφοί συνέλληνες, Χριστός Ανέστη! Αδελφοί Κύπριοι και Βορειοηπειρώτες, Χριστός Ανέστη!  Έλληνες της Διασποράς, εργαζόμενοι, στρατευμένοι νέοι, φοιτητές και μαθητές, όσοι είστε στην Ελλάδα κι’ όσοι, εξ αιτίας των δυσμενών περιστάσεων βρίσκεστε στο εξωτερικό, Χριστός Ανέστη. Και ο αντίλαλος θα λέη: Αληθώς Ανέστη!».