Επιτυχημένο το Θερινό Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής για μαθητές Γυμνασίου

on .

IMG 4

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Θερινό Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής για μαθητές Γυμνασίου, που διοργανώθηκε από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Καθηγήτρια κα. Πολυξένη Μάντζου. 

Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση (την υπογράφει ο Πρόεδρος Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. καθηγητής Ξενοφών Μπήτσικας) το Θερινό Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής προσπάθησε να δώσει στους μαθητές την δυνατότητα και  την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον πολυδιάστατο κόσμο της αρχιτεκτονικής μέσα από μια σειρά  δραστηριοτήτων, πρακτικών ασκήσεων, παρουσιάσεων και συζητήσεων. Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ολιγομελείς ομάδες και κλήθηκαν να  δημιουργήσουν το ιδανικό φοιτητικό τους σπίτι. Μέσα από αυτή την άσκηση, οι μαθητές, έμαθαν τις βασικές αρχές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και δημιούργησαν τα δικά τους σχέδια όπως κατόψεις, όψεις και τομές. Παράλληλα κατασκεύασαν μακέτες χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά, αναπτύσσοντας έτσι τις δεξιότητές τους στην αναπαράσταση και την τρισδιάστατη αντίληψη.

Επίσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν ψηφιακές τεχνολογίες όπως το VR, το laser cutting και το 3D printing για να επεξεργαστούν περαιτέρω τις προτάσεις τους. Τέλος, τα παιδιά σχεδίασαν και κατασκεύασαν το σπίτι τους σε κλίμακα 1:2, αποκτώντας μια βιωματική εμπειρία του σχεδιασμένου χώρου σχεδόν σε πραγματικό μέγεθος. Σε όλη τη διάρκεια του Εργαστηρίου, έγιναν παρουσιάσεις θεμάτων που αφορούν την ιστορία, τη θεωρία και τις βασικές έννοιες της αρχιτεκτονικής και τα εργαλεία αναπαράστασης. Παράλληλα, ενθαρρύνονταν να εκφράσουν τις απόψεις και τις ιδέες τους, προάγοντας τη συζήτηση, την ομαδικότητα και τη συνεργασία αλλά και την κριτική σκέψη.