Η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Άρτα

on .

BARTHOLOMAIOS ARTA

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαθρολομαίου στην Ελλάδα, όπου βρέθηκε στις Μητροπόλεις Λευκάδας και Ιθάκης, Νικοπόλεως και Πρεβέζης, με τελευταίο σταθμό τη Μητρόπολη Άρτης το Σάββατο. Για μια ακόμη φορά οι πιστοί έδειξαν τον βαθύ σεβασμό τους προς τη Μητέρα Εκκλησία, αλλά και στη μορφή του Πατριάρχη. Οι μόνες Μητροπόλεις στην Ήπειρο, που δεν έχει επισκεφθεί πλέον ο κ.κ. Βαρθολομαίος είναι αυτές της Κονίτσης και της Παραμυθίας. 

 Αρκετοί ήταν οι Μητροπολίτες, που βρέθηκαν στην Άρτα. Στο ναό του αγίου Μαξίμου του Γραικού, κατά την ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ενώ της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε  ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, ως εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Προικονήσου κ. Ιωσήφ, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμωνος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Ιλίου κ. Αθηναγόρα, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, Καστορίας κ. Καλλίνικος και πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος.

 Την αντιφώνησή του, κατά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, ο κ.κ. Βαθρολομαίος την ολοκλήρωσε με μια συγκινητική και ταυτόχρονα πατριωτική αναφορά: "Και παρακαλούμεν, μνημονεύετε εις τας προσευχάς σας τους εν Κωνσταντινουπόλει υπέρ της Εκκλησίας και του Γένους μετά του Πατριάρ-χου συναγωνιζομένους! Θα είμεθα ευτυχείς εάν από καιρού εις καιρόν μας εδίδατε την χαράν να σας βλέπωμεν επισκεπτομένους την ιεράν κοιτίδα της ευσεβούς αλλά και πονεμένης Ρωμιοσύνης, διά να αρύεσθε δροσισμόν ψυχής από την ευσεβή πηγήν του Γένους. Άλλωστε, αφού ζήτε εις τόπον που υπήρξε Βυζάντιον, και «Βυζάντιον μετά το Βυζάντιον», έχετε περισσοτέρους λόγους διά να επισκέπτεσθε την Επτάλοφον Βασιλεύουσαν, όπου ευρίσκονται αι ιεραί ρίζαι του Ηπειρωτικού Δεσποτάτου και της εκ τούτου ευκλείας σας!".

 Στην ιστορικότητα της Άρτας αναφέρθηκε κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη της πόλεως, επισημαίνοντας: Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός, φωτιστής των Ρώσων, υπήρξε μαρτυρικός γόνος της περιοχής. Η πολιούχος Αγία Θεοδώρα ήταν η ταπεινή βασίλισσα της Άρτης. Το πολυτραγουδισμένο μεσαιωνικό «Γεφύρι» με τις καμάρες και τους θρύλους του (!), που υπενθυμίζει "ότι έχομεν μόνιμον χρέος να κτίζωμεν καθημερινώς γεφύρας αγαπητικής επικοινωνίας, ειλικρινούς συνεννοήσεως και φιλαδέλφου και εποικοδομητικής συνεργασίας με τους πέριξ ημών, προκειμένου να προοδεύωμεν εις παν αγαθόν ως μεμονωμένα πρόσωπα και προπάντων ως κοινωνία".

 Δεν παρέλειψε και μνεία,  στους υπέροχους πορτοκαλεώνες της Άρτας, "που κάνουν την Άρταν «χρυσόν μπαξέν», όπως λέγει το δημοτικόν άσμα, όταν ανθίζουν, σκορπίζουν το μεθυστικόν άρωμά των εις όλην την περιοχήν! Την μετατρέπουν εις αληθινόν επίγειον παράδεισον! Ευχόμεθα να μη παύση ο τόπος αυτός, περισσότερον από την ευωδίαν των κιτροειδών, να αναδίδη την ευωδίαν της Πίστεως, την ευωδίαν του ανθρωπισμού και της αγάπης και να καρποφορή αγιότητα!".

 Η πλατεία έξω από το ναό του Μαξίμου του Γραικού πήρε την ονομασία του Οικουμενικού Πατριάρχη και τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής μαρμάρινης πλάκας έγιναν από τον κ.κ. Βαρθολομαίο και από τον Δήμαρχο Αρταίων Χριστόφορο Σιαφάκα. Και αυτή η πλατεία στ' όνομα του, είναι μια ακόμη απόδειξη της αναγνώρισης της αξίας  του ικανού οιακοστρόφου, ο οποίος με τα πυξία του πνεύματος, οδηγεί, μέσω συμπληγάδων, την Εκκλησία σε σταθερή πορεία.   

 Το "παρών" στις εκδηλώσεις έδωσαν ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης, οι βουλευτές Άρτας Γιώργος Στύλιος της Ν.Δ. και Όλγα Γεροβασίλη του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Ιωαννίνων και τ. υφυπουργός Μαρία Κεφάλα, ο Δήμαρχος Άρτας κ.ά.  Μεταξύ των παριστάμενων Οφφικιάλιων   ήταν και ο Μετσοβίτης πρώην Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχαήλ Τρότος, ο οποίος συνδέεται στενά με τον Πατριάρχη και διακρίνεται για το επιστημονικό του κύρος, αλλά και το εκκλησιαστικό του ήθος.   

π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ