Η πρόληψη μόνο «όπλο» για τις φυσικές καταστροφές!

on .

TEE EKDHLOSH 2 5 3 24

• Καλύτερος τρόπος από την προετοιμασία και την προληπτική θωράκιση απέναντι σε καταστροφές που μπορούν να προκληθούν εξαιτίας φυσικών φαινομένων όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες ή οι δασικές πυρκαγιές δεν υπάρχει. Και η λήψη μέτρων προστασίας και αντίδρασης απέναντι στο αναπάντεχο είναι πολύ σημαντική ειδικά στις μέρες μας, που οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γίνονται όλο και πιο αισθητές.

Από αυτή τη σκοπιά, στην περιοχή μας σημαντικά οφέλη μπορούν να προκύψουν από συνεργασίες φορέων όπως αυτή που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, με το Τεχνικό Επιμελητήριο να επισημαίνει πιθανούς κινδύνους και να προλαμβάνει με τις παρεμβάσεις του, τις επιπτώσεις από τα διάφορα καταστροφικά φαινόμενα. 

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε επίκαιρη εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη και Αντιμετώπιση Κινδύνων». 

Αντισεισμικός σχεδιασμός

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων, Χριστόφορος Μπόκας και ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, Γιάννης Τσίγκρος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίγκρος επισήμανε την ανοιχτή επικοινωνία που υπάρχει με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και ιδιαίτερα τον Συντονιστή της, ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι πάντα στο πλευρό μας για οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει». 

Στη συνέχεια ανέφερε ότι βασικός τομέας της συνεργασίας των δύο φορέων τα τελευταία χρόνια κυρίως ήταν ο αντισεισμικός σχεδιασμός και τα σχέδια διαχείρισης των πιθανών καταστροφών που μπορεί να προκύψουν από κάποιο έντονο σεισμικό φαινόμενο. «Ήδη σε αυτόν τον τομέα είχε γίνει ιδιαίτερη προεργασία μεταξύ της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και του ΤΕΕ/ΤΗ, ώστε να εξεταστούν όλα τα σχολεία της πόλης τα οποία είναι κατασκευασμένα κυρίως με φέρουσες τοιχοποιίες ή και αυτά που ανεγέρθηκαν πριν την εφαρμογή των τελευταίων αντισεισμικών κανονισμών», σημείωσε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου. 

Πρόσθεσε δε ότι μετά από παρέμβαση του ΤΕΕ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ, δημιουργείται μητρώο μηχανικών, οι οποίοι θα εξετάσουν με Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο περίπου 30.000 Δημόσια κτίρια σε όλη την επικράτεια στην επόμενη διετία, «κάτι που αναμένεται να προλάβει πολλές επικίνδυνες καταστάσεις για τους συμπολίτες μας», όπως τόνισε. 

Πλημμύρες - πυρκαγιές

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ι. Τσίγκρος στα έντονα φαινόμενα που δημιουργούνται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για τα οποία είπε πως «έχουμε παρατηρήσει να προκαλούνται ιδιαίτερα μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως είναι το παράδειγμα των πλημμυρών της Θεσσαλίας, τις οποίες οφείλουμε πλέον να τις προβλέψουμε και να προετοιμαστούμε κατάλληλα, ώστε σε πρώτο βαθμό να μη θρηνήσουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών και στη συνέχεια να μειώσουμε το κόστος που μπορούν αυτές να επιφέρουν». Ιδιαίτερα σημαντικά χαρακτήρισε δε και τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν από δασικές πυρκαγιές τονίζοντας πως «μελετάται ο τρόπος που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα σαν αυτά που συνέβησαν στο Μάτι, όπου ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός ήταν ανύπαρκτος». 

Σχέδια αντιμετώπισης

Στη συνέχεια ο Ανδρέας Αντωνάκος, Προϊστάμενος του Τμήματος Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκε στη σύνταξη σχεδίων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, καθώς και στη μεγάλη ευθύνη που πλέον αναλαμβάνουν οι Δήμοι για τη σύνταξη και την εφαρμογή των σχεδίων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνάκος παρουσίασε αναλυτικά τι περιλαμβάνουν τα σχέδια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και πώς γίνεται η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, με παραδείγματα από περιοχές των Ιωαννίνων, και με αναλυτικές οδηγίες για το ποιοι και πως αποφασίζουν να γίνει μια οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών. 

Εκκένωση οικισμών

Από την πλευρά της η Νάνσυ Μαυρογιώργου, Μηχανικός Επιστήμης των Υλικών, ανέλυσε τον τρόπο εκκένωσης και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών και τουριστών από έναν παραθαλάσσιο οικισμό λόγω δασικής πυρκαγιάς, ενώ η Ελένη Βλάχου, εισηγήτρια του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Χαρτογραφικής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκε εκτενώς στο πώς κηρύσσονται περιοχές σε έκτακτη ανάγκη Πολιτικής Προστασίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τον εθελοντισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τον Αντιπεριφερειάρχη Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης, Κώστα Κίτσιο και την αναπλ. Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Θεσπρωτίας, Μελίνα Κόκορη.