Απόκριες με γαϊτανάκι τζαμάλες και Καρναβάλι

on .

APOKRIES MASKARADES

Σε ρυθμούς Αποκριάς κινούνται πλέον τα Γιάννενα. Η γιορτινή περίοδος ξεκινάει ουσιαστικά αύριο, Τσικνοπέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου, με τον Δήμο Ιωαννιτών να ετοιμάζει ποικίλες εκδηλώσεις και συγκεκριμένα τζαμάλες, καρναβάλι και γαϊτανάκια. Εξάλλου, η πόλη αναμένεται να δεχθεί το τριήμερο της Μεγάλης Αποκριάς χιλιάδες επισκέπτες.

Το πρόγραμμα

Οι γιορτινές εκδηλώσεις του Δήμου ξεκινούν την Κυριακή της Απόκρεω, 10 Μαρτίου και ώρα 12:00, στα Λιθαρίτσια, όπου πολιτιστικοί σύλλογοι και όχι μόνο, θα χορέψουν το παραδοσιακό γαϊτανάκι και θα παρουσιάσουν αποκριάτικα δρώμενα. Τη διοργάνωση έχει το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Ιωαννιτών και συμμετέχουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αμπελιάς, Αμφιθέας, Βασιλικής, Καρδαμιτσίων – Άμμου, Κατσικά, Κοσμηράς, Κρύας, Λούτσας, Μπάφρας, Πλατανιάς, Ροδοτοπίου, Σταυρακίου, «Το Κάστρο», Ζαγορισίων Ιωαννίνων, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Ιωαννιτών, ο Χορευτικός Όμιλος Χουλιαράδων και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων.

Την Τρίτη, 12 Μαρτίου και ώρα 20.00 στον πεζόδρομο της οδού Μιχαήλ Αγγέλου, δίπλα στην Περιφέρεια Ηπείρου η Μπαντίνα της Φιλαρμονικής του Δήμου θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με ρυθμούς λάτιν. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Χρήστος Γεωργάνος. 

Καρναβάλι, τζαμάλες 

Το αποκορύφωμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα είναι την Κυριακή της Τυρινής, 17 Μαρτίου, με παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων, χορό και κέφι στο Καρναβάλι του Κατσικά (ώρα έναρξης 12.00), που διοργανώνει ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος. 

Το πάρτυ της έναρξης του Καρναβαλιού του Κατσικά θα γίνει το Σάββατο, 9 Μαρτίου και ώρα 20:00, στην οδό Καλλάρη, σε συνδιοργάνωση του Συλλόγου Κατσικά με το Σύλλογο Ιστορικού Κέντρου «Τα Παλιά Γιάννενα».

Την ίδια μέρα από νωρίς το απόγευμα σε όλες τις συνοικίες της πόλης θα ανάψουν οι παραδοσιακές τζαμάλες. Με τη συνδρομή του Δήμου Ιωαννιτών, που προσφέρει σε όλους τους συλλόγους άφθονο κρασί και ξύλα, μικροί και μεγάλοι θα χορέψουν, μεταμφιεσμένοι ή όχι, σε διπλές και τριπλές σειρές γύρω από τις φωτιές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Αργά το βράδυ, θα σερβιριστεί και παραδοσιακή φασολάδα.  Σύμφωνα με τον Δήμο φέτος, σε όλο το λεκανοπέδιο θα ανάψουν 72 τζαμάλες.

…Και τα Κούλουμα

Όσο για τα Κούλουμα, αυτά θα γιορταστούν στο Πάρκο Λιθαρίτσια την Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου. Από τις 12.00 ο Δήμος θα προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας, όπως φασολάδα, λαγάνα, χαλβά, ελιές, τουρσί και άφθονο κρασί.