Με νέα προγράμματα στα σχολεία ο Ερυθρός Σταυρός Ιωαννίνων το 2024

on .

NTAKALETSHS KOSTAS ERYTHROS PITA 2

• Έμφαση σε προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εφήβων στα σχολεία, θα δώσει φέτος το Παράρτημα Ιωαννίνων του Ερυθρού Σταυρού, όπως τόνισε ο Πρόεδρός του Κων. Ντακαλέτσης (φωτό) κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς, παρουσία τοπικών αρχών, εθελοντών, μελών, και πολλών φίλων του ΕΕΣ.

Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην εθελοντική αιμοδοσία και στο πλαίσιο αυτό τιμήθηκαν για την καλή συνεργασία τους τα Τμήματα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και του «Χατζηκώστα», το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος και η εθελοντική ομάδα των «Paguristas».

Θερμό μήνυμα απέστειλε και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κων. Τασούλας, ο οποίος εξέφρασε τις ευχές του, αναφερόμενος ταυτόχρονα στις δράσεις του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων. Χαρακτήρισε αξιέπαινο το κοινωνικό έργο που επιτελεί ο Ερυθρός Σταυρός, γι’ αυτό και μόνο συμπαραστάτες μπορεί να βρει!

«Ευελπιστούμε σ’ αυτούς τους συμπαραστάτες και για το 2024», ανέφερε, από την πλευρά του ο Κων. Ντακαλέτσης που μετέφερε το μήνυμα του κ. Τασούλα.

Οι στόχοι του 2024

Στους στόχους που έχει θέσει για το 2024 το Περιφερειακό Τμήμα, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο Πρόεδρός του Κων. Ντακαλέτσης, οι οποίοι συνοψίζονται ως εξής: 

- Συνέχιση των ανθρωπιστικών δράσεων «όπου υπάρχει ανάγκη».

- Συνέχιση του προγράμματος ενημέρωσης «πρώτων βοηθειών» σε Σχολεία 

- Νέα Προγράμματα ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης εφήβων στα σχολεία για τροχαία ατυχήματα (συνεργασία με Αστυνομία), κάπνισμα (συνεργασία με Νοσοκομεία / γιατρούς), ναρκωτικά - εξαρτήσεις (συνεργασία με ΚΕΘΕΑ).

Ένα ακόμη στοίχημα που έχει βάλει ο ΕΕΣ Ιωαννίνων για το 2024 είναι η λειτουργία του Τμήματος Νεότητας. Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, συνεννοήσεις, προγραμματισμός, ενώ ως συντονίστρια έχει οριστεί η Ταμίας του Δ.Σ. Ελεάννα Βιρβιδάκη. Υπολογίζεται ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ξεκινήσουν οι δράσεις του εν λόγω Τμήματος. 

Κλείνοντας, ο Κων. Ντακαλέτσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δραστηριότητα που αναπτύσσει το Περιφερειακό Τμήμα Ιωαννίνων του Ερυθρού Σταυρού, κάτι που αποτυπώνεται από τα ίδια τα στατιστικά. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: ο Τομέας Υγείας του ΕΕΣ Ιωαννίνων το 2023 ήταν 4ος σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσα σε 31 Τμήματα, σε ότι αφορά τα προγράμματα πρώτων βοηθειών! 

Ομαλή χρονιά το 2023…

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό για το προηγούμενο έτος ο Πρόεδρος του ΕΕΣ Ιωαννίνων, χαρακτήρισε το 2023 ως μια χρονιά ομαλή στα εσωτερικά, χωρίς προβλήματα και με καλή συνεργασία.

Ωστόσο, στάθηκε στην ανάγκη το Δ.Σ. να βρεθεί πιο κοντά και δίπλα στους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού γι’ αυτό και όπως έκανε γνωστό, μετά την 21η Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί ευρεία συνάντηση και με τα τρία σώματα, όπου θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν πολλά πράγματα.

Όσον αφορά στα οικονομικά του Τμήματος, σημειώθηκε σημαντική βελτίωση που οφείλεται κυρίως στα προγράμματα εκπαίδευσης πολιτών πρώτων βοηθειών Νοσηλευτικής (με επέκταση και σε Κέρκυρα) αλλά και των Σαμαρειτών. Άλλα έσοδα δεν υπάρχουν, γι’ αυτό και όπως ανέφερε ο Κ. Ντακαλέτσης, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία. Ο Πρόεδρος του ΕΕΣ Ιωαννίνων αναφέρθηκε σε κάποια λειτουργικά προβλήματα (κτιριακά και εξοπλισμός), που θα πρέπει να αποκατασταθούν εντός του 2024. Ειδικά για τα κτιριακά, θα χρειαστεί η συνδρομή φορέων της πόλης (Περιφέρεια – Δήμος - Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»), ενώ απαραίτητος είναι κάποιος εξοπλισμός, έτσι ώστε «οι εθελοντές να είναι όπως πρέπει, εκεί που πρέπει πάντα»! 

Απολογιστικά, το 2023 υπήρξαν νέες τάξεις και στα τρία σώματα. «Νοσηλευτική, Πρόνοια, Σαμαρείτες εμπλουτίστηκαν με νέο αίμα, με νέα παιδιά, οι πιο πολλοί από τα Γιάννενα, που αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι δεν θα φύγουν γρήγορα, θα παραμείνουν και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε να τους έχουμε εθελοντές και τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Κ. Ντακαλέτσης. 

Ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του ΕΕΣ στην αιμοδοσία, που ήταν εξάλλου αφιερωμένη και η εκδήλωση, καθώς βραβευτήκαν οι άμεσοι συνεργάτες του σ’ αυτή την πολύ σημαντική δράση. «Και οι τέσσερις (ΠΓΝΙ, «Χατζηκώστα», Paguristas, ΚΕΘΕΑ Ήπειρος) έχουν δείξει μια πολύ καλή τάση συνεργασίας. Αν μπορούμε να καταφέρουμε κάτι, αυτό γίνεται μόνο μέσα από συνεργασία», τόνισε, μεταξύ άλλων. 

Παράλληλα, ευχαρίστησε το Δήμο Ιωαννιτών για την αμέριστη συνεργασία και τη συμπόρευση στο κομμάτι της εθελοντικής αιμοδοσίας και στάθηκε για μια ακόμη φορά στην ανάγκη για σταθερό σημείο αιμοδοσίας στο κέντρο της πόλης.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ι. Τσίμαρης, η Πρύτανης του Πανεπ. Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου, ο Διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Γεώργιος Παππάς, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Κων/νος Τσιώπος, η Αστυνομική Υποδιευθύντρια Βασιλική Νίκα, ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Ι. Νικόπουλος, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος σε θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας Μαργαρίτα Γκογκάκη και η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ιωαννιτών Γεωργία Γιώτη.