Ένδειξη αναγνώρισης στους πεσόντες η κατασκευή Μνημείου στο Καλπάκι

on .

KAPSALHS SARAKATSANOS YPOGRAFH PARKO KALPAKI

• Ένα χρέος απέναντι στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα και την Ελευθερία εκπληρώνεται, με το Μνημείο Πεσόντων που πρόκειται να κατασκευαστεί στο Καλπάκι, με το σπουδαίο βήμα να γίνεται χθες με την υπογραφή της σύμβασης του έργου από τον Δήμαρχο Πωγωνίου Κ. Καψάλη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας Ν. Σαρακατσάνο (φωτό).

Με την έναρξη των εργασιών του Μνημείου γίνεται πράξη η ηθική δέσμευση του Δήμου Πωγωνίου για την αναγνώριση του  μεγαλείου της θυσίας των Ηρώων του Έπους ’40. 

 Το Μνημείο Πεσόντων, που θα κατασκευαστεί στην αρχή του μονοπατιού προς την κορυφή του Λόφου του Μαχητή, θα αποδώσει τιμή στους 13.976 πεσόντες του Έπους του 1940 και αποτελεί μέρος ενός μεγάλου οράματος και σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής για την κατασκευή «Πάρκου Ιστορίας» ως δείγμα τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.250.000,00€ με Φ.Π.Α. 24% και η χρηματοδότησή του προέρχεται κατά ένα μέρος από την Βουλή των Ελλήνων (793.600,00€) και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης τόνισε ότι είναι μια σημαντική μέρα για το Δήμο Πωγωνίου και ευχαρίστησε τη Βουλή των Ελλήνων και προσωπικά τον Πρόεδρο Κώστα Τασούλα για τη χρηματοδότηση μέρους του έργου.

«Σε αυτά τα χώματα, στα οποία γράφτηκαν κάποιες από τις σημαντικότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, οφείλαμε να τιμήσουμε έναν έναν τους 13.976  Ήρωες του Αγώνα», τόνισε ο Κ. Καψάλης.

Να σημειωθεί ότι ο κύριος χώρος του μνημείου αποτελείται από το Πάρκο Μνήμης, το χώρο δηλαδή ανάδειξης των ονομάτων των ηρώων πεσόντων μαχητών, το χώρο εκδηλώσεων ο οποίος θα αποτελείται από το μνημείο κατάθεσης στεφάνων και τη μικρή εκκλησία, βοηθητικούς χώρους και το χώρο στάθμευσης οχημάτων στο νότιο τμήμα παραπλεύρως του ασφαλτοστρωμένου δρόμου.