Αυξάνεται η επιχορήγηση στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα

on .

DHPETHE 12 4 2020

• Συζήτηση με τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές και μέλη της διοίκησης των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων συμμετείχε ο Πρόεδρος του Δ.Σ.) πραγματοποίησε χθες ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, εν όψει της τροποποίησης και υπογραφής της νέας προγραμματικής σύμβασής τους.

Στην τηλεδιάσκεψη, όπου συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη, τέθηκαν από πλευράς ΔΗΠΕΘΕ τα συνολικά και επιμέρους ζητήματα\αιτήματα, κυρίως οικονομικής και διοικητικής φύσεως, ενώ αναπτύχθηκαν και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη συνεργασία τους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ειδικότερα, ο κ. Δήμας, απαντώντας σε αντίστοιχα αιτήματα των ΔΗΠΕΘΕ, αναφέρθηκε στα εξής:

-Σε συνεννόηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αποφασίστηκε αύξηση της επιχορήγησης του ΥΠΠΟ με ποσό που υπερβαίνει το 14%, σε κάθε ΔΗΠΕΘΕ για το 2024, σε σχέση με το 2023.

- Αποδοχή του αιτήματος για πρόβλεψη στην προγραμματική σύμβαση να είναι απαραίτητη η απασχόληση επαγγελματιών ηθοποιών από τα ΔΗΠΕΘΕ, δηλαδή αποφοίτων Δραματικής Σχολής αναγνωρισμένης από το ΥΠΠΟ ή μελών του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών.

- Ο επικουρικός ρόλος του ΥΠΠΟ προς τα ΔΗΠΕΘΕ καθιστά αυτονόητη την υποχρέωση για ύπαρξη Καλλιτεχνικού Διευθυντή σε καθένα από αυτά.

- Το ΥΠΠΟ αντιμετωπίζει υποστηρικτικά την πρόβλεψη τριετούς θητείας των καλλιτεχνικών διευθυντών, τη δυνατότητα για ανανέωσής της για μία φορά, καθώς και την έγκαιρη προκήρυξη των θέσεων τους.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός «Το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και τους φορείς του Πολιτισμού στην περιφέρεια. Επιδιώκουμε επίσης, εκτός της οικονομικής ενίσχυσης, την προώθηση βέλτιστων πρακτικών για την αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία των θεατρικών οργανισμών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους αρμόδιους φορείς».