Τιμήθηκαν χθες οι πεσόντες στη μάχη της Κόνιτσας (1947-1948)

on .

MAXH KONITSAS LEITOYRGIA

• Τελέστηκε χθες με λαμπρότητα και κατάνυξη στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Κονίτσης, ιερουργούντος του ακρίτα Ιεράρχη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, της Χωροφυλακής, με αφορμή την επέτειο της θρυλικής «Μάχης της Κονίτσης» που διήρκησε από 25 Δεκεμβρίου 1947 έως 6 Ιανουαρίου 1948.

Την εκδήλωση εθνικής μνήμης διοργάνωσε το παράρτημα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ) του Νομού Ιωαννίνων και παρευρέθηκε πλήθος κόσμου από την Ήπειρο, τη Θεσσαλονίκη, κυρίως συγγενείς των ηρωικών νεκρών. Το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος της Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, ο τέως δήμαρχος Ν. Εξάρχου κ.α. 

 Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ανδρέας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στο εκκλησίασμα και μεταξύ των άλλων θεμάτων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το φλέγον θέμα του γάμου των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, εκφράζοντας την σταθερή στήριξη της Εκκλησίας στο θεσμό του παραδοσιακού γάμου ανδρός και γυναικός. 

Στον πανηγυρικό λόγο, ο δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Τζιαφάς, με γλαφυρότητα και εθνικό παλμό αναφέρθηκε στα κρίσιμα γεγονότα που συνέβησαν τότε στην Ελλάδα, τα οποία, όπως ανέφερε, στιγματίσθηκαν από την απόφαση της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε. για την ένοπλη σύγκρουση με το αστικό κράτος.  Εξήρε την αντίσταση τόσο των κατοίκων της Κονίτσης, όσο και του Ελληνικού Στρατού που αγωνίστηκαν σώμα με σώμα, ειδικά στην κάτω  Κόνιτσα. Υπογράμμισε τον αγώνα και τη θυσία των ανδρών του 582 Τ.Π, 584 Τ.Π., της Χωροφυλακής και την σπουδαία συνδρομή των ΛΟΚ της Γ΄ Μοίρας Καταδρομών που συνέβαλε τα μέγιστα στην σωτηρία της Κονίτσης. Τέλος, στηλίτευσε την απουσία των τοπικών βουλευτών που άλλοτε ερχόταν στην εκδήλωση αυτή.

Στη συνεχεία κλήρος και λαός εν πομπή πήγαν στο Μνημείο Πεσόντων όπου τελέσθηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.